Rast cien nehnuteľností sa zastavil a čo bude ďalej

Kto chce predať byt, je pre neho najvhodnejší čas. Naopak, s kúpou sa už nemusíte ponáhľať. Ceny najmä starších bytov a domov dosahujú svoje maximá. Ceny rástli z dôvodu mimoriadne lacných a dostupných hypoték. Veľký záujem kupujúcich tak vyhnal ceny smerom nahor. Banky však svoju úrokovú politiku prehodnotili a pripravujú sa na zvyšovanie sadzieb, síce ide o desatinné navýšenie, ale nižšie sadzby sa už neočakávajú.

Do regulácie zasiahla aj Národná banka Slovenska sprísnením podmienok pre žiadateľov o úver. Obmedzila stopercentné hypotéky a od apríla musia banky nechať ľuďom po odrátaní splátky úverov ďalšiu povinnú rezervu. Po odrátaní výšky splátky a mesačného životného minima necelých 200 eur musí záujemcovi o hypotéku zostať rezerva. Od júla je to už 10 percent, a od januára budúceho roka 20 percent. Dotkne sa to najmä nízkopríjmových, preúverovaných skupín klientov alebo mladých, ktorí nemajú nasporené žiadne vlastné prostriedky a to tak, že im banka úver jednoducho zamietne, alebo im ponúkne nižšie LTV z hodnoty nehnuteľnosti. Na realitnom trhu sa regulácia NBS prejaví na menších a starších bytoch, prípadne starších domoch. Tento segment bývania je dostupný práve pre vyššie spomenuté skupiny klientov.

Obdobie rastu cien sa skončilo. Práve to môže mierne spomaliť dopyt po nových nehnuteľnostiach a zatlačiť aj na ceny starších nehnuteľností. Kúpu však odkladať nemusíte, ceny výrazne klesať alebo rásť nebudú. Na trh prichádza obdobie všeobecnej spokojnosti s predajom a kúpou a vyzerá to na dlhšie obdobie.

Ak sa chcete poradiť o predaji alebo kúpe bytu či domu alebo potrebujete preveriť Vašu schopnosť získať úver v bankách, môžete sa obrátiť na overeného poradcu.

Autor článku:

Marcel Franko – realitný a hypotekárny poradca | +421 949 129 656 | franko@everestreality.sk

Pin It on Pinterest

Share This