Čo je investovanie a čo znamená investovať?

Investovanie je umiestnenie kapitálu, alebo peňazí na finančný trh s cieľom dosiahnuť zisk. Teda, ak máme k dispozícií nejaký ten kapitál, ešte budeme potrebovať investičnú stratégiu. Investičná stratégia je investorov plán rozloženia finančných prostriedkov do rôznych investičných inštrumentov, založený na investičnom horizonte, finančných cieľoch, tolerancii k riziku a  daňovom zaťažení.

Dnes si na začiatok povieme niečo o možnostiach investovania na trhu. Aké formy investovania poznáme a vieme do nich vstúpiť aj ako bežný občan, fyzická osoba. V budúcnosti si tieto  investičné príležitosti rozmeníme na drobné.

Investovanie do fondov

Investovanie do podielových fondov je najznámejším nástrojom dlhodobého kolektívneho investovania. Podstata investovania je v tom, že ľudia prostredníctvom správcovských spoločností investujú svoje peňažné prostriedky do rôznych druhov podielových fondov.

Podielové fondy sú tvorené zoskupením akcií viacerých spoločností, ktoré sú týmto spôsobom združené do jedného investičného nástroja.

Najväčšou výhodou investovania do podielového fondu je možnosť pomerne veľkej diverzifikácie (rozloženia prostriedkov v portfóliu), nakoľko v jednom fonde môžeme mať aj 500 spoločností, ako sú Apple, Tesla, Microsoft atď. ,ktorých akcie sa obchodujú na rôznych burzách. Taktiež môže investor využívať rôzne typy fondov, ako sú peňažné, komoditné, realitné, dlhopisové atď. Vie sa zamerať na konkrétny sektor prípadne kontinent.

Viac o investovaní do podielových fondov si povieme v samostatnom článku.

Investovanie do akcií

Akcia je cenný papier, ktorý vyjadruje majetkový podiel v akciovej spoločnosti. Kúpou akcie pri jej vydaní poskytujete základné imanie akciovej spoločnosti a stávate sa podielnikom v danej spoločnosti.

S akciami sa následne môže obchodovať na burze. V porovnaní s fondami ide o oveľa rizikovejšie obchodovanie, nakoľko si musíte vybrať konkrétnu firmu, do ktorej chcete zainvestovať.

Určite tento typ obchodu neodporúčam pre začiatočníkov, nakoľko viac ako 70% obchodníkov je z dlhodobého hľadiska neziskových. Viac o obchodovaní s akciami si povieme v samostatnom článku.

Investovanie do nehnuteľností

Poznáme dva hlavné spôsoby, ako investovať do nehnuteľností a to buď priamou kúpou fyzickej nehnuteľnosti, alebo investovaním do realitných investičných projektov.

Realitné investičné projekty

V mnohom sa podobajú podielovým fondom. Tieto projekty ponúkajú investorom možnosť investovať do portfólia tvoreného investičnými realitami. Ide o spôsob, ako jednoducho rozložiť svoje vlastné investičné portfólio a vlastniť podiel vo viacerých investičných nehnuteľnostiach. Najčastejšie sa jedná o biznis centrá, nákupné strediská a rekreačné komplexy.

Nákup fyzickej nehnuteľnosti

Kúpa fyzickej nehnuteľnosti je výborným spôsobom, ako budovať svoj majetok. Väčšina vlastníkov nehnuteľností zvyšuje hodnotu svojho majetku jednoducho tým, že vlastní nehnuteľnosť v ktorej aj reálne býva. Hodnota nehnuteľností s pribúdajúcim časom vo všeobecnosti rastie. Mnohí investori sa však rozhodnú kúpiť nehnuteľnosť, ktorú budú využívať ako zdroj stabilného príjmu, tým že ju kúpia na hypotéku a následne prenajímajú. Nájomník im spláca všetky náklady na réžiu aj hypotéku a častokrát ešte ostane aj niečo navyše, čo môžeme investovať inde. Rokmi sa hypotéka spláca a cena nehnuteľnosti ruka v ruke s nájomným rastie.

Ako správne vybrať investičnú nehnuteľnosť si povieme v samostatnom článku.

Investovanie do dlhopisov

Vo svojej podstate dlhopisy predstavujú tzv. druh pôžičky, ktoré spoločnosti, vlády a jednotlivci poskytujú s účelom získania finančného kapitálu, ktorý potrebujú na spustenie nových projektov alebo financovanie obchodných operácií.

Vychádzajúc z historických údajov môžeme konštatovať, že dlhopisy poskytujú investorom nižšie výnosy ako akcie, ale na druhej strane sú považované za bezpečné aktíva.

Investovanie do dlhopisov je skôr pre konzervatívnych investorov, kde je síce nízka miera rizika no korešponduje aj s relatívne nízkym výnosom. Výraznou výhodou dlhopisov je ich stabilita a istý výnos.

Investovanie do fyzického zlata

Zlato by malo byt v portfóliu každého investora, pretože je tým aktívom, ku ktorému sa obracajú ľudia z celého sveta v časoch neistoty. Je pravda, že zlato si v priebehu mnohých rokov dokázalo uchovať stabilnú hodnotu a práve vďaka tomu ho môžeme považovať za aktívum, ktoré zabezpečí naše investičné portfólio proti inflácii.

Ak hodnota amerického dolára klesne, cena zlata zvyčajne stúpne. Taktiež zlato zvykne robiť protipohyb voči akciám. Keď akcie začnú z nejakého dôvodu klesať, zlato zvyčajne stúpa. Veľa investorov má zlato vo svojom portfóliu už len kvôli tomu, aby v prípade kolapsu na akciových trhoch zaistili svoj majetok.

Investovanie do kryptomien

Čo je to vlastne tá kryptomena?

Je to virtuálna alebo digitálna mena, existujúca vo virtuálnom priestore, využívajúca kryptografiu. Vďaka nej je takmer nemožné kryptomeny sfalšovať. Väčšina z nich využíva decentralizované systémy založené na technológii blockchain, o ktorej si povieme podrobnejšie nabudúce.

Samotné kryptomeny sú z môjho pohľadu budúcnosť, nakoľko technológia, ktorú priniesli na finančný trh je nesporne prelomová. Výhodou je, že každá kryptomena má obmedzené množstvo mincí tzv. coinov, ktoré je možné vyťažiť. Ak to porovnáme s papierovými peniazmi, ktoré môžeme tlačiť donekonečna, tak každý priemerne inteligentný človek musí pochopiť, že tlačené peniaze sú tie, ktoré budú strácať na hodnote vplyvom vysokej inflácie. Naopak, kryptomeny spoločne so zlatom budú profitovať z toho, že sa dennodenne tlačia milióny ničím nekrytých peňazí do obehu.

Alternatívne možnosti investovania

Väčšina skúsených investorov, ktorí majú rôzne investičné produkty na finančnom trhu, hľadajú ďalšiu možnosť ako by mohli svoj majetok jednak zveľadiť a samozrejme tým aj svoj kapitál ochrániť. Zároveň chcú mať doma niečo hmotné, na čo by sa dalo siahnuť a čo by im v budúcnosti mohlo priniesť vysoký výnos pri predaji. Takýmto aktívom môžu byť z oblasti umenia napr. drahé obrazy. Taktiež veľa znalcov investuje do alkoholu. No nemyslím tým štamgastov v krčmách, ale skôr tých ľudí, ktorí vyhľadávajú kvalitné drahé vína, whiskey, koňaky a podobne. Tie musia následne dobre uskladniť a po rokoch ich vedia predať za mnohonásobne vyššiu cenu, než za akú ich kupovali. V neposlednom rade nesmieme zabudnúť na automobilový priemysel. Taký dobre udržiavaný veterán má dnes mnohonásobne vyššiu cenu ako najnovší model auta na elektrický pohon.

Prečo investovať ?

Pretože nechcete prichádzať o peniaze? Pretože chcete zbohatnúť? Pretože chcete dať v budúcnosti niečo svojim deťom ?

Paradoxom je, koľko času a energie ľudia venujú zarábaniu peňazí, ale väčšina ľudí nevenuje takmer žiadny čas tomu, aby tieto ťažko zarobené peniaze zhodnotili.

Aby váš majetok reálne rástol, jeho výnos musí byť vyšší ako inflácia.

Inflácia je zjednodušene rast cien. Ceny v čase spravidla vždy rastú, čím peniaze strácajú na hodnote. Pri súčasnej inflácií okolo 2% ročne za 10 rokov prídete o 20 % vašich úspor, ktoré držíte na bankovom účte.

No prognózy do budúcna pri súčasnom kvantitatívnom uvoľňovaní peňazí do obehu hovoria o 4%  inflácií v blízkej budúcnosti. Či to tak naozaj bude, ukáže až čas. No ak sa predpovede naplnenia, tak o 10 rokov by ste prišli vplyvom inflácie až o 40 % vašich úspor.

Ak ste doteraz váhali, či investovať, alebo radšej držať peniaze na účte v banke, tak dúfam že tento článok vám pomohol v tom aby ste sa správne rozhodli.

Pin It on Pinterest

Share This