NA SLOVÍČKO S MARCELOM FRANKOM: O práci, politike, nehnuteľnostiach, byrokracii

Keďže rád píšem aj o zaujímavých ľuďoch z nášho mesta, napíšem aj o Marcelovi a pridám aj pár jeho odpovedí na otázky o živote, práci, politike a nehnuteľnostiach, keďže sa im profesionálne venuje. Hej, je to ten, čo chodí dvakrát do dňa pravidelne na kávu a s prekríženými nohami fajčí a telefonuje. Pre mňa sú všetci moji kamaráti zaujímavými ľuďmi, každý z nich je úplne odlišný a každého mi do života privialo niečo iné. Marcel mi dal možnosť blogovať a venovať sa tomu priamo v našom meste. Vie mi poradiť, dá sa naňho spoľahnúť, podporuje finančne moje komunitné aktivity a vydrží sa so mnou rozprávať aj bez toho, aby mi dával najavo, že som šialenec a blázon. Aj túto stránku som získal od neho, keďže mám na ňu trocha viac času a nápadov.

Ako vnímaš situáciu na trhu s nehnuteľnosťami?

V brandži v ktorej sa pohybujem nastal veľký útlm. Prvé náznaky tu boli už koncom roka 2022, ale naplno sa to začalo nabaľovať vo februári tohto roka, keď už bolo jasné, že úroky na hypotékach budú vysoké, ceny nehnuteľností začali klesať a výrazne sa znížil dopyt po nehnuteľnostiach. Z posledného prieskumu trhu, ktorý som si urobil teraz mi to vychádza, že to pokračuje ďalej a netrúfam si predpovedať kedy nastane obrat.

Akú pozíciu majú realitní makléri?

Scvrkol sa počet obchodov u niektorých aj o 80%. Je to veľmi ťažký stav a v tejto situácii prekonajú toto obdobie len makléri s dobrým zázemím a kontaktmi. Z ponuky zmizli nehnuteľnosti majiteľov, ktorí nie sú tlačení do predaja.

Pred nedávnom si zverejnil ponuku na sociálnej sieti, že odovzdáš štafetu tvojej realitnej kancelárie, súvisí to so situáciu na realitnom trhu?

Nie je to dôvod, prečo som sa rozhodol odovzdať manažovanie realitnej kancelárie. Od roku 2019 som sa začal venovať realitným projektom a nezostával mi už čas na klasické sprostredkovanie. Preto som sa rozhodol, že ponúknem celé zázemie realitnej kancelárie niekomu, čo bude pokračovať v tejto činnosti, samozrejme za plnej mojej podpory.

Aké realitné projekty máš teda v pláne?

Povedal som si, že sa chcem profesne niekam posunúť a hlavne začať tvoriť hodnotu, ktorú potom ponúknem klientom. Spustil som projekt www.slnecnestavby.sk, kde pôsobím ako projektový manažér v rodinnej firme. Momentálne sme dvaja projektoví manažéri. Chceli by sme pomôcť vlastníkom budov a pozemkov s projekt manažmentom, inžinierskou činnosťou. Máme podpísanú zaujímavú spoluprácu s obcou Teplička, ktorú ideme rozšíriť o ďalší projekt. A takto by sme sa chceli v okrese Spišská Nová Ves profilovať. Pomáhať rozvíjať mesto a okolité obce.

Neobávaš sa, že takto ochladený realitný trh ti skríži plány?

Z minulosti je už potvrdené, že tieto výkyvy alebo krízy sú ideálne na legislatívnu prípravu projektov, keďže vieme že máme prebujnenú byrokraciu a niekedy sa na konkrétne povolenie čaká aj dva roky. Napríklad v našom projekte Slnečný dvor nám územné konanie trvá od novembra minulého roka a stále nám chýba nejaké potvrdenie alebo vyjadrenie, ktoré vyplynie z konania.

Čo by pomohlo odbúrať byrokraciu?

Veľké očakávania mám od nového stavebného zákona, ktorý príde do platnosti 1.apríla budúceho roka. Mali by sme prejsť do elektronického podávania žiadosti a celá agenda sa bude vybavovať v online prostredí. Svoje podnety a nápady som posunul aj politikom, ktorý mali na starosti prípravu tejto agendy. Nakoľko si osvojili moje návrhy, to neviem posúdiť a ani to či sa to niekde dostalo (. Dokument mám stále uložený v počítači, ak bude záujem, tak ho zverejním. Taktiež mám pripravené dva konkrétne návrhy na odbúranie byrokracie.

Tak si sa šikovne dostal k téme politika, čo ty a politika? Viem, že si sa v minulosti angažoval

Máš pravdu, v rokoch 2010 a 2012 som pôsobil ako okresný predseda Novej SDĽ. Noví ľudia, nové tváre, peniaze v pozadí. Mal som vytvorenú okresnú štruktúru, stretávali sme sa a mysleli sme to úprimne, boli sme plní ideálov. Takže som absolvoval v tejto pozícii dvoje parlamentné voľby a komunálne voľby. Realita však niekedy nastaví zrkadlo a potom pochopíte, že na politiku potrebujete mať určité predpoklady a hlavne silné zázemie strany, obrovskú mediálnu podporu a dávku populizmu.

Takže si rezignoval po tejto neúspešnej skúsenosti?

Politiku sledujem od roku 1998 a k voľbám chodím pravidelne. Vždy volím osobnosti a nie stranícke tričká, to u mňa nerozhoduje. U mnohých voličov absentuje kritické myslenie, aby vyhodnotili, že niektoré sľuby sa nedajú naplniť. Nie som naivný a už som pochopil, o čo politikom ide. Ľudia sú frustrovaní, zaujatí a emocionálne nestabilní. A podľa toho aj potom volia. Máme tu politikov, ktorí sejú v ľuďoch závisť, nenávisť a rozdeľujú spoločnosť. Stačí sledovať komentáre na sociálnych sieťach, ako si dokážu ľudia nadávať a urážať sa na základe politického presvedčenia. Ale mám aj úspešnú spoluprácu za sebou, keď som v roku 2014 viedol online kampaň v našom meste. Doteraz mám odložený kompletný marketingový plán aj s prezentáciou.

Čo by si ako politik robil ináč?

HAHA. Ja a politik. Dobre poviem to takto. Ak sa raz budem angažovať v politike, tak sa nebudem musieť pretŕčať na bilboardoch. Skôr ma láka byť v nejakej komisii v okresnej rade a hlavne v strane, ktorá má veľkú podporu od voličov, lebo len tak viete svoje návrhy presadiť. Viem ponúknuť svoje skúsenosti a analytické myslenie v tejto digitálnej dobe. Nemusím kandidovať, aby som vedel navrhnúť riešenia. A ešte je tu jedna podstatná vec. Každý máme nejakého kostlivca v skrini, ruku na srdce kto nemá, nech hodí kameňom. Neviem si predstaviť, žeby moja rodina bola vystavená útokom na moju osobu. Ľudia v politickom boji vedia povymýšľať a naklamať tony neprávd a poloprávd. Jednoducho psia hlava sa ľahko nasadzuje a neviem či chcem takto ohrozovať svoju rodinu a stráviť kopec času vyvracaním klebiet.

Čo tvoj voľný čas?

V prvom rade som otec. Mám 14 ročného syna a dvoch špuntov, ktorí teraz potrebujú najmä mamu. Takže ak mám priestor, môžete ma vidieť ako kočíkujem chlapcov po meste. V druhom rade som športovec. Mám síce 41 rokov, ale ešte niekedy naskočím do futbalového zápasu v našej okresnej lige. Som tajomníkom futbalového klubu a teraz som si zobral na starosť družstvo dospelých v Spišských Tomášovciach. Je to aktivita, ktorá mi uberá najmä v nedeľu čas s rodinou, týmto pozdravujem svoju manželku Katku, ona vie.

Máš nejaký odkaz pre našich čitateľov?

Chcem odkázať všetkým, že nech je hocijaká situácia v živote akokoľvek ťažká, netreba prepadať pesimizmu, ale aj ja sa prichytím, že to niekedy robím. Dôležité je sa ráno zobudiť s vychádzajúcim slnkom, lebo to vyjde každé ráno a mať sa večer kam vrátiť. Všetko ostatné sú len sprievodné javy, ktoré ovplyvňujú náš život, ale kvalitu života si určuje každý sám. Máme to vo vlastných rukách.

Pin It on Pinterest

Share This