ATMOSFÉRA SNEHU V MESTE

Nasnežilo.

Vodiči testujú nové metličky a škrabky a zisťujú, že rozmrazovače na okná nefungujú okamžite. Na zle oškrabaných čelných sklách sa lámu stierače a po krajoch je sneh modrý od vody z ostrekovača. Tí, ktorí si nevzali rukavice, schovávajú mrznúce ruky do rukávov a dýchajú si do nich, aby sa zahriali, až ich láme za nechtami. Snáď motor naskočí hneď a interiér sa zahreje na priaznivú teplotu.

Neskúsení šoféri na zasneženej vozovke panikária, pretože v praxi to funguje ináč, ako s ovládačom od playstationu. Poisťovne a cestári dostávajú zabrať. Taktiež kosti všetkých, ktorí si vzali nevhodnú obuv a pri páde sú nohy poslednou časťou tela, ktorá pristane na zemi. Na radiátoroch sa sušia ponožky, rukavice, čiapky a v dlaniach dochádza k tepelnej výmene s hrnčekom čaju. Možnosť piť varené víno, horúcu medovinu alebo punč pri okienkach je taktiež záchranou, aj keď vianočné trhy chýbali.

Pred vchodmi do panelákov sa ozýva bubnovanie zasnežených nôh o chodník a niekde z diaľky, kde to ľudia vzali do vlastných rúk, počuť drhnutie pluhov a lopát. Z úst im vychádza para, ako duša z človeka unaveného životom, no ostávajú žiť. Tešia sa z Vianoc. Na mnohých balkónoch, oknách a plotoch blikajú svetielka a vo dvoroch hrdo stoja ozdobené stromčeky.

Deti majú radosť. Sprevádza ich vŕzganie čižmičiek, z rukávov im na šnúrkach visia rukavice, z nosov sople a rodičom z rúk igelitky s darčekmi pod stromček a s dobrotami do komory. Sánky občas ešte na niektorých miestach zaškrípu o chodník, alebo o cestu, no deti sa aj tak tešia. Vysmiate, mrazom vyštípané tváre im zdobia červené nosy a jazykom chytajú snehové vločky. Kedysi sme to robili aj my, no dnes nám už takáto maličkosť nerobí radosť. S dospelosťou z nás vyprchala detská hravosť. Namiesto toho radšej zlostne ometáme autá, alebo by sme vymetali bary, keby to bolo možné.

Je zasnežený, tichý večer a zdá sa, že mesto pôjde skoro spať. V obývačkách však pri srdci hrejú vianočné filmy a rozprávky, v spoločnosti milovaných a milujúcich ľudí.

Užime si tú atmosféru 🙂 Vyložené nohy, rozhovory, alkohol, kopy jedla a pohľad z okna na zasnežené mesto.

Pin It on Pinterest

Share This