KEĎ SA STARÍ “HARCOVNÍCI” K NIEČOMU VYJADRUJÚ, ALEBO ČO NÁM ZANECHALI STARÍ FUNKCIONÁRI

Minule som si všimol, že jedna facebooková stránka z iného mesta zdieľala peknú fotku nášho námestia. A všimol som si tam komentár od staršieho pána v štýle – “pekné mesto, no poniektorí mu robia hanbu”. Nebudem to citovať presne. Je absurdné, že niečo také napíše človek, starý “harcovník”, ktorý sa dlhé roky motal okolo politiky, mal prsty kade tade a doteraz sedí vo výbore a dovolí si vyjadrovať sa k mestskej politike a dianiu v meste. Starý človek, ktorý sedí vo výbore, bojkotuje  nové nápady a prácu a úsilie mladých ľudí. Čo ale zanechali ľudia ako on? Čo zanechali bývalí funkcionári, ktorí boli členmi vládnej strany a prsty mali všade možne?  

Nechápem, ako môžu stále sedieť vo výboroch a tlačiť sa tam. Prázdne schránky, ktoré neprišli a nechodia s ničím novým. Žiadne nápady. Žiadna iniciatíva. Žiadne predanie skúseností.

Čo zanechali??? Nevyriešené kauzy, staré návyky, staré nevýhodné zmluvy a dohody. Schátrané, zničené budovy a výhovorky, prečo to nešlo dať do poriadku a zanechať ďalším generáciám. A my obyvatelia mesta vieme veľmi dobre, ktoré budovy a objekty to sú. Vieme aj to, ako si tu ktorí funkcionári čo porozdeľovali. A teraz? Ešte majú poniektorí odvahu sa vyjadrovať k tomu, že mladí majú snahu niečo zmeniť? Že chcú budovať nové ihriská a zameriavať sa na moderné projekty? Že nechcú podporovať firmy, dlhé roky cicajúce mestské peniaze?

Keď si všimnete, dokonca poniektorí títo starí harcovníci sa vyjadrujú v komentároch k všetkému možnému, no bohužiaľ nie slušne. Nadávajú ostatným, zhadzujú ich úsilie. Je to dôkaz toho, že staroba nie vždy znamená múdrosť. Aký svet nechali starí ľudia, ktorí mali možnosť meniť veci, pretože boli priamo pri procesoch a pri moci, tým mladým? Akú politiku? Aké návyky? V tej dobe mali hlavy dole, nikto ústa neotvoril /česť výnimkám/ a teraz sa zrazu k niečomu vyjadrujú. Zrazu “diskutujú” na facebooku. Zhadzujú iniciatívu mladých ľudí. Ich ochotu niečo zmeniť. Mali tie papule otvárať za mlada a zaujímať sa, aký svet nechajú ďalším. Mnohí sa ozývajú až teraz. Mnohí sa politicky angažovali a zanechali nám to, čo nám zanechali. Na ich mieste by som sa hanbil a nie sa ešte niekde ozýval. Aj vďaka nim sme tam kde sme. Spoločensky, mentalitou, politikou.

Pin It on Pinterest

Share This