FERO Z LEGENDÁRNEHO BDS: KEĎ SA RODIL NOVOVESKÝ HIP HOP

Občas pridám rozhovor s nejakým zaujímavým človekom zo Spišskej Novej Vsi, ktorý si zaslúži pozornosť a rešpekt. Tým nechcem povedať, že niekto, o kom som nepísal, si ho nezaslúži.

Dnes budem písať /už nielen/ o novoveskom pojme BDS a v čase sa prenesieme do 90. rokov, kedy sa v našom meste začali objavovať chlapci v širokých nohaviciach, baretkách a tancovali po sídliskách, na garážach, no mali aj svoje tanečné skupiny a priestory na tréning v CVČ. Mnohým mladým ľuďom v tej dobe šli vzorom, mnohí sme chceli byť ako oni. Tiež sme chceli vedieť takto tancovať, robiť saltá a mať obdiv okolia. Tiež sme chceli mať rifle na traky, alebo široké menčestrové nohavice z veľkými vreckami na zadku. V tej dobe ich šila firma Bene. Aj ja som od nich mal asi 4 kusy rôznych nohavíc.

Som veľmi rád, že môžem pridať tento článok, pretože to je aj o spomienkach na časy, keď sa všetko zdalo byť iné. Krajšie. Časy školy, koncertov, vystúpení.

Pamätám si, ako sme chodili vysedávať na ich tréningy do CVČ a poniektorí sa tam začali učiť s nimi. Až v Spišskej Novej Vsi vznikla super komunita, stretávajúca sa nielen v telocvični, ale napríklad aj pred Jednotou, kde sa tancovalo, rapovalo, jazdilo na skateboardoch a korčuliach… . Boli to skvelé časy. Ak sa mi niekedy podarí vyhrabať starú videokazetu z niektorého z tréningov, tak to tu nahodím. Každopádne, bolo to niečo neskutočné vidieť na vlastné  oči tanečné prvky, ktoré sa objavovali vo videoklipoch. Vrtuľu, rôzne stojky, akrobácie, electric boogie… . A keď v tej dobe prišiel na návštevu na tréning Tomaš Cruise Veselý z Prahy, okrem iného trojnásobný majster sveta v break dance, ukázal, ako sa točí na hlave a počas toho si vyzlečie tričko, tak to bol masaker. Vtedy boli dobrí tanečníci aj chlapci zo Smižian a občas si medzi sebou dali aj battle.  

Pár otázok som teda položil Ferovi Bodnárovi, jednému zo zakladateľov BDS a naozaj skvelému človeku. Človeku, s ktorým sme si síce nikdy spolu nezatancovali na jednom pódiu, no na jednom pódiu sme si aspoň zarapovali. A v roku 2002 sme nahrali spoločnú skladbu Pouličná zmes a BDS – Stále žije.

Kto, kedy a kde ste založili BDS a čo znamená skratka BDS?

BDS vlastne znamená skratku dvoch tanečných skupín – Body Dance a Stamp. Body Dance sme založili s bratom a tancoval v nej aj Števo Šimo a Rasti Bosák, neskôr ďalší chlapci a dievčatá; Stamp – v ňom tancovali Mirko Olšavský, Tomáš Hodák, Rasťo Hanák, Slavo Krempaský a ďalší. Spojením týchto dvoch skupín v roku 1996 sme začali používať skratku BDS. Pod touto značkou s nami tancovali aj Janko Puhalla a Tomáš Čech. Obe skupiny však boli založené zhruba dva roky predtým. Stamp možno skôr, neviem presne.

Prečo práve tanec?

V tej dobe nás oslovil film Cool as Ice, v ktorom hral Vanilla Ice a všetci sme chceli byť ako on. Body Dance síce tancovali viac na Dj Boba, ktorý bol vtedajším kráľom diskoték, no práve po spojení do BDS sme sa zhodli, že hip hop bude ten správny moderný smer pre naše tancovanie. A prečo tanec? Každý kvôli niečomu inému. Ja som po mnohých rokoch končil s basketom a chcel som sa zapáčiť dievčatám. A toto bol pekný a dobrý spôsob, ako sa zoznamovať.

Aký bol váš prvý veľký úspech s tancom a potom aké boli ďalšie významné úspechy?

Ja osobne beriem za náš prvý úspech asi to, že sme na súťaži Tatradance skončili na treťom mieste. Vtedy sa súťažilo iba v disko formáciách – hip hop nebol. Pred nami to dokázala tuším iba skupina Droopy D z Košíc, ktorá  pre nás bola zároveň obrovským tanečným vzorom. Po tejto súťaži sa nám podarilo vyhrať diskoformácie a poraziť choreografiu Svadba, ktorú tancovali Deep Martico Martin, čo bol pre nás obrovský úspech. Po tomto prišli prvé majstrovstvá Slovenska, už v kategórii hip hop a zároveň aj naše víťazstvá na týchto súťažiach; následne aj na prvých hip hop majstrovstvách sveta sme skončili prví. Boli sme neskutočne šťastní. Písal sa rok 1999.

Potom sme vyhrávali v rámci republiky, aj vo svete jak v malých skupinách, tak aj vo veľkých formáciách, takže aj v roku 2000, aj v roku 2001. Toto boli prvé a najväčšie úspechy BDS podľa toho, ako som to vnímal ja. Možno že ostatní to vnímali inak.

Pokračovali sme samozrejme ďalej a prichádzali ďalšie veľké úspechy, či už súťažné, alebo osobné. V roku 2006 sme v Prahe otvorili BDS Academy a tanečníci reprezentujúci názov BDS vyhrali v kvalifikácii súťaže Juste Debout ČR, dvakrát sa zúčastnili finálových battlov celosvetového finále v Paríži, získali nespočetné množstvo výhier v battloch na Slovensku aj v Čechách – Eurogobattle, DFA, SDK, Pražské KO, Dance Battle League atď… .

Pre koho zaujímavého ste tancovali?

Ja s Mirkom pre dievčenskú skupinu Holki vo videoklipe Padám výš. BDS tanečníci sa však ukázali aj vo videoklipoch rôznych popredných českých rapových umelcov a naše baby si zatancovali aj vo videoklipe Runaway od Kanye Westa, ktorý bol v tej dobe asi najväčším borcom.

Toto beriem ja ako zaujímavosť BDS tanečníkov a ich úspechy. Nie iba naše. Nám už plnia sny naši žiaci. S nimi súvisia moje tanečné ciele.

Čo vám tanec a tento životný štýl dal a či vám to aj niečo vzalo… .

Budem hovoriť sám za seba. Mne dal veľa. Dal mi v prvom rade kamarátov na celý život. Nie iba takých, ktorí sa vekom vytratia. Dal mi priateľstvo naozaj na celý život a aj keď dnes žijeme na rôznych  miestach či kontinentoch, tak sa vždy veľmi radi vidíme a strávime spolu čas.

Dalo mi to druhú rodinu v Prahe, kde máme taktiež priateľstvá navždy. Aspoň v to dúfam. Dalo mi to na určitý čas pomyselnú slávu, isté postavenie v spoločnosti, ale aj peniaze. Dalo mi to perfektný pocit, dobre strávený čas v každom roku, či už ako tanečník, alebo ako tréner.

A čo mi to vzalo? Mladosť 😀 Ale nie, sranda. Vzalo mi to čas, ale v tom najpozitívnejšom slova zmysle. Aj keď som nemal čas na nič iné.

Vzalo mi to asi trocha súkromia, ale iba na istý čas. Dnes ho mám požehnane. Jediná daň je asi to, že si to zamiluješ na celý život a z hobby sa stane životný chlieb. A stratíš vlastne to samotné hobby. Takže si vekom nájdeš nejaké iné, ktoré nebude prácou.

Kde ste na začiatku čerpali inšpiráciu?

Našou inšpiráciou bol videorekordér – film Cool as Ice, Moonwalker s Michaelom Jacksonom, ale aj skupina okolo Marcela Čechvalu, tiež Street Dancers zo Serede – bratia Čochráčovci a Johnny Mečoch; taktiež veľký vzor Droopy D z Košíc – bratia Čisárikovci, Jose a Danken a spol; a určite i chlapci z Deep Martika Martin – Ivo Štancel a chalani.

Bola to skôr éra toho, čo sme poznali na súťažiach a podobne. Neskôr prišla s internetom ďalšia inšpirácia. Prišiel Youtube. Tam sme videli Battle of the Year, najväčšiu break dance súťaž na svete, kde sa objavili Wanted z Francúzska – legendy. Neskôr nás jednotlivo chodili učiť a stali sa z nich kamaráti. Potom cez nich vzor Elite Force z New Yorku, konkrétne Henry Link a Buddha Strech a každým rokom pribúdali ďalší a ďalší.

Prečo ste odišli do Prahy a v čom je to tam iné, než na Spiši

Prečo Praha? Poviem ti moje vnímanie. Chceli sme do Osaky v Japonsku, pretože v tých rokoch to bol veľký hit. No s Mirkom sme boli zakukaní do českých dievčat, tak Praha bola bližšie – malá Amerika pre tanec v Československu. A mali sme tam známosti, takže aj lepšiu šancu sa uchytiť. A vďaka kontaktom sme sa do Prahy mohli presťahovať prakticky ihneď.

A čo je iné? Určite možnosti pre rozvoj a konkurenčné prostredie, ktoré ťa núti nespať a stále sa rozvíjať. Ináč, Spiš je nádherné miesto pre život, rovnako ako Praha. V tej dobe sme sa však túžili uplatniť v Prahe.

Čo by si chcel odkázať mladej generácii tanečníkov?

Ja osobne? Asi iba toľko, aby šli za svojim cieľom, ako kedysi my. A my stále snívame o nových veciach, keď si staré splníme. Aby mali rešpekt, pretože keď ho nedávajú iným, ťažko ho dostanú späť. Aby boli pokorní – to sa im bude hodiť, keď zostarnú. Aby sa nebáli kopírovať, pretože aj to býva prvá cesta na ceste byť sám sebou. Mať vzor, napodobniť ho a následne vytvoriť svoju identitu. A nezabúdať na to, čo bolo na začiatku.

Pin It on Pinterest

Share This