PRE NOVOVESKÝCH SPRÁVNYCH CHLAPOV

Tento text venujem novoveským chlapom. Pretože tu žije mnoho správnych chlapov, ktorí vedia, čo je to priateľstvo, láska, česť, pravda, úcta k žene a dodržanie slova. Mnohí netúžia byť kopírkou chlapa, ktorý chodí s nejakou “slávnou” instagramovou fejkovou celebritou, ale sú sami sebou.

Mnohí chlapi tu podnikajú a nepotrebujú sa ukazovať, chvastať, živiť zlatokopky či falošné svaly. Nepotrebujú drahé autá a handry, pretože vedia, ako s peniazmi narábať a čo je aktívum a pasívum. Ich majetok a bohatstvo nie je nahromadené klamstvami, podvodmi či napožičiavanými a nevrátenými peniazmi.

Mnohí chlapi by tu dokázali holými rukami rozsekať celý bar, ale vedia, že si tým nezískajú sympatie, ani rešpekt, ani priateľstvo, ani lásku. Vedia, že ich ruky nemusia šíriť bolesť, pretože to nie sú iba päste a údery. Vedia, že ich ruky sú schopné objatia a objatie je tým najbezpečnejším odevom, zahaľujúcim zraniteľnosť ženy.

Mnohí chlapi tu vedia, že ak darujú žene kvet, tak jej nedávajú iba peknú rastlinu, z ktorej na výstrahu trčia ostne. Dávajú jej týmto gestom najavo všetky pekné myšlienky, ktoré by nedokázali vysloviť, pretože slovenčina má príliš málo výrazov na to, aby dokonale dokázali opísať svoje pocity. Vedia, že kvet je samotná myšlienka, ktorú odovzdávajú svojej láske a že to nie je prejav slabosti. Neutrpela tým totiž ich mužnosť. Mnohí drsňáci totiž písali básne a dokázali si uctiť ženu ružou. Chytiť do svojich silných rúk tak krehkú vec a nezničiť ju. Vtedy žena vedela, že jej nápadník je schopný nielen zlomiť svojmu sokovi väzy, ale aj objať a pohladiť krehkú bytosť. Kvet je totiž tým najdokonalejším prejavom náklonnosti a zároveň symbolom krásy a nehy.

Správni chlapi tu vedia, že rozdiel medzi mužom a “mužom” je aj v tom, ako vníma ženu a ako sa k nej chová. Či mu ide o jej srdce, alebo len o vagínu. Či chce spoznať jej život, alebo len aká je v posteli. Či berie odmietnutie ako slobodnú vôľu ženy, alebo jej predvedie psychotriler o prenasledovaní. Či si jej pozornosť a priazeň chce zaslúžiť, alebo kúpiť. Či berie ženu ako rovnocennú bytosť, alebo ju má za slúžku a za podradený druh. Či milujúcu ženu požiada o ruku, alebo o ďalšie odpustenie klamstva, násilia, nevery.

Teší ma, že aj v našom meste nevyhynuli chlapi, ktorí vedia žene podržať dvere, pomôcť jej s kabátom, odsunúť stoličku. Vedia pozdraviť, poprosiť, poďakovať, dať prednosť, podeliť sa, pomáhať, obdarovať, uznať a rešpektovať prácu a úsilie niekoho iného.

Mnohí chlapi tu vedia, že je absurdné, ak si muž myslí, že má právo prísť domov k rodine opitý, rozbíjať veci, nadávať, kričať a byť násilný, pretože v tom vraj spočíva tvrdosť chlapa. Správny chlap vie, že jeho tvrdosť spočíva v jeho ramenách, ktoré majú byť pre rodinu oporou. Nie postrachom.

Mnohí chlapi, ktorí tu našli vytúženú lásku, rodinu, zázemie a pochopenie, to všetko nepošpinili kvôli chvíľkovému vzrušeniu pri nevere. Takže nemusia žobrať späť o to, čo stratili vedomým sebeckým rozhodnutím.

Mnohí chlapi tu vedia, že si ženu musia zaslúžiť a nie pri nej na kolenách čakať, či sa nezľutuje a nedá im trocha srdca a veľa vagíny. Nejeden chlap vie, že si u ženy nekúpi úprimný záujem o to, ako sa vyspal, či mu chutilo jedlo, čo povedal doktor, ako bolo v práci, či ho to ešte bolí, aké má plány, čo cíti, čo si skutočne myslí. Vie, že si to musí zaslúžiť tým, aký je.

Mnohí chlapi vedia, že žena je pre muža najnebezpečnejším tvorom na svete, no zároveň tým najväčším prianím a najkrajším darom. Že každá žena si zaslúži od chlapa pekné a dôstojné zaobchádzanie. Pretože komu inému by mal chlap dávať to najlepšie zo seba, ak nie žene?

Každý správny chlap ostane, aj keď jeho žena začne prichádzať o vlasy, o silu, o energiu. Ostane po jej boku aj napriek jazvám, liečbam či odobratému prsníku. Aj keď z nej začne unikať život. Chlap svoju ženu v ťažkých chvíľach neopustí a vždy bude preňho tou najkrajšou a najlepšou na svete, pretože v každej situácii je tou istou ženou, do ktorej sa zamiloval.

Napokon, mnohých chlapov v našom meste zmenila žena. Boli a sú tu chlapi drsní, tvrdí, nebojácni, grázli, bitkári, svalovci, športovci, pracanti, svetaskúsení, zjazvení, otužilí… . Mnohých z nich ale zložila nejaká žena. Či už v dobrom, alebo v zlom. Mnohých tvrďákov a drsňákov napravila, alebo rozcitlivela prítomnosť ženy, pretože pri nej spoznali lásku, nehu, trpezlivosť.

Mnohým grázlom a nervákom vyčarovala žena na tvári úsmev, venovala im pokoj v duši a kľudný spánok.

Nejednej unavenej, znudenej či depresívnej duši dodala ženská spoločnosť chuť žiť a nachádzať v sebe pekné miesta.

Mnohým zbabelcom dodala ženská podpora odvahu, ľahostajných naučila zodpovednosti, kriminálnikov donútila oľutovať svoje zlé skutky, hanblivým pomohla k činom a nesmelým presadiť sa. Neskúsených zaučia, horlivých naučia relaxovať. Tým s temnou minulosťou sa pri žene dostalo pochopenia a možnosti nového začiatku. A tým, ktorí v to už ani nedúfali, dala žena milujúcu rodinu.

Mnohých chlapov tu žena podporila, vyliečila im dušu, zlomené srdce či sebadôveru. Zasiala v nich nádej, láskavosť, ochotu, odvahu.

A vlastne, všetkým chlapom tu ovplyvňujú život ženy – stará mama, matka, manželka, partnerka, dcéra, učiteľka … .

A žena pri tom správnom chlapovi nemusí byť neustále v strehu a dokonale upravená, namaľovaná, učesaná, svieža, veselá, pripravená, pohotová, neúnavná. Môže sa pri ňom uvoľniť a neutečie od nej za inou kvôli chorobe alebo starobe, ktorá ju časom poznačí. Správny chlap ženu nebude nútiť do chirurgických zákrokov, ani do tréningov a diét, ak k tomu nemá vzťah. Nebude sa pri ňom musieť nenávidieť skrz svoje chyby a nedostatky, pretože ON ich ocení ako súčasť jej jedinečnosti, na základe ktorej si vybral práve ju. Správny chlap ju nebude nútiť k sexu, zo zbabelosti ju nebude prehovárať k potratu a neutečie v situácii, v ktorej by sa jej mal zastať.

Správny chlap má silné ramená pre svoju rodinu a silnú ranu pre nepriateľa, ktorý by tú rodinu chcel ohroziť.

Na záver dodám, že mám asi ďaleko od toho správneho a dokonalého chlapa, ktorého som opísal vyššie, no aj napriek svojim chybám a povahe som mal možnosť poznať, aké to je počuť slová “milujem ťa” a “záleží mi na tebe”.

Som za ten pocit vďačný.

Pin It on Pinterest

Share This