ÁNO, MÁME PRÁVO SA AJ SŤAŽOVAŤ, ALE… .

Bežný občan, ktorý má svoj život, býva tu a chodí do práce, má právo sťažovať sa a poukazovať na problémy mesta. Slušne a k veci. Poukazovať a pýtať sa na nedostatky a potreby. Správnych ľudí. A mal by byť vypočutý tými, ktorí od občanov dostali vo voľbách moc niečo meniť a pracovať na tom; tými, ktorí majú pečiatky, ruku na verejných zdrojoch a možnosť podpisovať dokumenty. Ale… treba sa vedieť obracať na správnych ľudí a správne oddelenia. Nie s každou krivdou slepo obviňovať a označovať poslancov, alebo primátora, alebo mestský podnik, alebo výbory atď… . Na webe mesta nájdete detailne vypísané všetky oddelenia mestského úradu, aby ste sa vedeli s konkrétnym problémom obrátiť na správnych ľudí. Máte tam detailne vypísané, kto sa čomu venuje. Aby ste vedeli, koho osloviť, koho sa pýtať, koho zjebať, ale aj koho pochváliť… .

Ak niekto robí šoféra z povolania, tak sa pochopiteľne sťažuje na zlé cesty. Je to to jediné, čo môže urobiť. Nie je jeho prácou hľadať riešenia, vymýšľať projekty a návrhy. Cesta je to, čo využíva a preto chce, aby bola v poriadku. Ako aj ostatní občania. Nemôže predsa dať zo dňa na deň výpoveď a ísť pracovať ako cestár alebo kandidovať do mesta, aby sa niečo zmenilo. Na to občianske projekty nestačia. Občan preto poukazuje a kompetentný by sa to mal snažiť vybaviť. Takto by to malo fungovať. Jednoduché. Aj keď sú to častokrát zložité procesy a nejde všetko hneď. Horšie je, keď to nie je urobené roky.

Obranou poniektorých kompetentných v diskusiách je ale argument, aby ľudia, ktorí sa sťažujú šli kandidovať a ukázali, ako sa to má robiť lepšie. Čo to je za obhajoba napríklad od poslancov? Obhajoba vlastnej neschopnosti je volať niekoho iného na svoje miesto, aby ukázal, ako sa to robí? Ja by som sa hanbil týmto argumentovať. Keď prídem do reštaurácie a donesú mi jedlo, s ktorým nie som právom spokojný, tak si mám obliecť kuchársky rondon a ísť si to do kuchyne pripraviť sám? Alebo mi to jedlo pripravia tak, ako má byť, keď za to platím? Ak majú otvorené a inkasujú peniaze, tak nech predvedú výsledok. To totiž ľudí zaujíma. Nie problémy a komplikácie v zákulisí. Ale samozrejme, treba vedieť pochopiť aj druhú stranu, ak sa stane niečo neočakávané alebo keď nezlyhal človek.

Taktiež je úsmevné, keď mi nejaký dlhoročný poslanec povie, že nikto učený z neba nespadol. To si môže dovoliť povedať niekto, kto začína a nie niekto, kto do toho vidí desať – pätnásť rokov.

Nemusím byť odborník, aby som videl, že je niečo zlé, skurvené, rozkradnuté a že mnohé lenivé, ľahostajné zrúdy tu na to serú. Alebo si robia iba svoj biznis.

Pin It on Pinterest

Share This