NOVOVESKÝM MAMÁM K BLÍŽIACEMU SA DŇU MATIEK: ĎAKUJEME

Asi nie je ľahké byť matkou v meste, v ktorom je menej možností, príležitostí, práce a škôl, a deti od svojich rodičov odchádzajú často priskoro, aby sa z nich vrátili vždy o kúsok iní ľudia, než keď odchádzali.

Ďakujeme všetkým vám, ktoré nielenže privádzate na svet nový život, ale materstvo beriete zodpovedne, bez násilia, zneužívania, ľahostajnosti, či alkoholových výstupov. Že sa z toho nového, malého človiečika úprimne tešíte a pri predstave, že by ste si ho nemali nechať, vám naskakuje husia koža.  Že novorodenca neodhodíte do kontajnera, alebo niekde v igelitke do potrubia, ako sa občas dozvedáme zo smutný správ zo sveta.

Patrí vám vďaka, že ste priviedli nový život na svet práve tu, do nášho mesta a snáď vám raz vaše ratolesti nebudú mať za zlé, že sa nenarodili pri mori, na exotickom ostrove, v bohatšej a vyspelejšej krajine, či vo väčšom meste, no aspoň sa nemusíte báť únosov, preťažených autostrád, streľby, zúrivých šeliem, či nebezpečných náboženských fanatikov, útočiacich na centrá, zhromaždenia, budovy.

Je obdivuhodné, keď sa dokážete o deti postarať aj z toho mála, často s výčitkami, že je to vaša vina. Ale nie je. Nie je vaša vina, keď ostanete samé, alebo že je tu málo príležitostí; že sa krajina nevyvíja dostatočne rýchlo a že nedokážete dať viac. No nie je to vo vašich silách. Vaša moc je láska, pochopenie, náruč, pohladenie a povzbudenie, že všetko bude dobré. Vašim prínosom je predávanie životných múdrostí a skúseností.

Mnohé ostanete samé, slobodné, opustene, pretože aj keď žijeme v malom meste, tak je tu priveľa nezodpovedných chlapov – plodičov, ktorí sa radšej zbabelo schovajú, utečú, vyhýbajú sa a nechajú vás na ten novovzniknutý detský svet samé.

Mesto by vám malo poďakovať, že sa prechádzate s pestrými kočiarmi po novoveských chodníkoch, aj keď sú v žalostnom stave. Že s deťmi absolvujete prvé krôčiky v novoveských príbytkoch a dvoroch a že prvý kontakt s hračkami, preliezkami, ihriskami a rovesníkmi zažijú práve tu, pretože potrebujeme a chceme, aby sa zo Spišskej Novej Vsi nestalo mesto starých, odcestovaných, opustených. Malo by byť vďačné, že prvej kolobežke, odrážadlu, či bicyklu sa deti tešia na našich sídliskách, v našich škôlkach a školách, kde prežívajú prvé bozky, lásky, hry a blízko vašej láskavosti aj rozbité kolená, brady, sklamania, odmietnutia a smútok, ktorý im pomáhate s materinskou láskou prekonávať. Že im rozprávate príbehy z vlastného detstva a života práve z nášho mesta a že im ukazujete výhody a krásy Spišskej Novej Vsi, aj keď aj tu sa treba báť, že sa deti dostanú do zlej partie, nechajú si pomotať hlavy, zachutí im cigareta, alkohol, drogy, násilie, lajdáctvo, darebáctvo a od vás sa očakáva, že im to odpustíte, aj keď to nie je ľahké a môže trvať celé roky, kým si opäť k sebe nájdete cestu.

Prajem vám, aby ste prežívali so svojimi deťmi pekné, úprimné a pevné vzťahy, založené na dôvere a odpustení; aby do vás vsakovali ich radosti, úspechy, lásky, spokojnosť, aj keď v živote prichádzajú aj nezdary a nie je asi ľahké vidieť sklamanie v očiach syna, alebo dcéry, keď sa vrátia domov z neúspešného pracovného pohovoru a lámu si hlavu nad budúcnosťou. Tajne pritom dúfate, že vás neopustia a neodídu za prácou a lepším životom inde, aj keď viete, že k tomu dôjde. Že im budete kývať z peróna a dúfať, že sa vrátia v poriadku a svet ich nezmení príliš.

Obzvlášť veľký obdiv a vďaka patrí všetkým matkám, ktoré sa tu starajú o choré a hendikepované deti. Ste hrdinkami detských svetov ešte o niečo viac. A nie iba v detských svetoch, pretože celý svet vás potrebuje vidieť, ako vzor materinskej lásky, obetavosti, nádeje.

Milé novoveské mamy, prajem vám aby ste zažili hrdosť a radosť detí; aby ste nikdy materstvo, starostlivosť a opateru neoľutovali. Život vďaka vám nie je zbytočný a materstvo môže byť nádherná vec, aj keď často zložitá a bolestivá.

Pin It on Pinterest

Share This