NOVOVESKÉ SCIFI, ALEBO DEŇ PO KORONE

/ trochu vtipu a nadhľadu na tieto dni /

Ľudia zvyšujú hlasitosť televízorov a rádií, pretože po piatich rokoch konečne v správach ohlásili definitívne víťazstvo človeka nad vírusom. Ten zoslabol a liek naňho je voľne dostupný vo všetkých lekárňach a supermarketoch. Rúška už nie sú potrebné a otvárajú sa všetky podniky, kiná, divadlá, nástupištia, školy. Ľudia si opäť môžu vychutnávať mestský život a prestať to hrať na milovníkov prírody. Obvolávajú známych, či aj k nim sa dostala tá radostná novina a či to spolu pôjdu osláviť do svojho obľúbeného baru. Treba sa predsa ožrať konečne už aj osobne, nie iba cez videohovor. Milovníci sa tešia na svoje zanedbávané milenky, filmoví nadšenci na nové kinopremiéry, bifľoši na zotieranie tabule, dovolenkári na vláčenie kufrov, gambleri na zvuk mechaniky, keď do seba vťahuje bankovku. Nikto sa nevie dočkať návratu k svojmu životu pred koronakrízou.

Návrat k životu si vyžaduje dôkladné prípravy a úpravy zanedbaného. Ženy sa už trasú na nové účesy, mihalnice, nechty a niekoľkohodinové nákupy a chlapi na prevetranie svojich áut, retiazok, hodiniek, krikľavých botasiek a ako si budú opäť môcť požičiavať na pózerský život.

Na sídliskách sa upchávajú odtoky, potrubia a kanalizácie, pretože si ľudia nad umývadlami a vo vaniach krovinorezmi hromadne holia pazuchy a rozkroky. Nožnicami na plech si z nosov vyštikávajú tmavé chlpy a pod jedným strihajú dlhé, zakrútené a zožltnuté nechty, ktoré s rachotom odskakujú do kachličiek v kúpeľni. Drôtenou kefou sa snažia zo zubov ošúchať niekoľkotýždňový povlak a z uší si polievkovou lyžicou vyberajú maz. Do nosa si strkajú vývrtky na víno, aby nimi mohli vytiahnuť stvrdnuté sople. Tak dlho sa nikam nechodilo, že sa prestala riešiť hygiena a čistota. Nebolo ju komu ukazovať.

Chlapi stoja nahí pred zrkadlom a snažia sa spomenúť, či sa pri sexe priráža hýbaním sa dopredu a dozadu, alebo do bokov. A čo pri bitke? Bijem päsťou niekomu do tváre, alebo tvárou niekomu do päste? Pena je na pive, alebo na víne? Koľko môžem vypiť, aby som ešte zvládol šoférovať? Môžem na prvom rande nahlas prdieť, alebo nie?

Ženy premýšľajú, či sa vzdychá už pred orgazmom, počas neho, alebo až po ňom. Pol hodiny držia v ruke rúž a nie sú si isté, či si ho mali naniesť iba na pery, alebo aj na jazyk. Rozprávajú sa samé so sebou a nacvičujú oslovenia, odpovede, úsmev, bozky, dotyky, pohladenia. Objímajú plyšákov, vankúše, matrace a skúšajú tance na slaďáky. Je to už tak dávno.

Zatvorení v tmavej izbe sa ľudia rýchlymi pohybmi hrajú s vypínačom, aby si oči opäť navykli na stroboskopy a do zadkov si slamkami fúkajú múku, aby pri prdnutí simulovali stroj na paru. Do kašľa to dusí rovnako. Sú pripravení. Už iba vyžehliť blúzky, košele, tričká, nohavice. Mnohí zabudli, že ponožky, tangáče, ani slipy žehliť nemusia. A už vôbec nie na puky.

Obliecť, učesať, obuť a ide sa von. Vo výťahu rýchle ešte pár klikov a drepov na napumpovanie a krátke mimické cvičenia. Poniektorí sa musia vrátiť nazad, pretože v tom nadšení doma zabudli peňaženku, kľúče od auta, žuvačky, kondómy.

Na bytovkách sa nesmelo otvárajú vchodové dvere a na ulicu vykukujú vyplašené tváre, aby zistili, či aj ostatným ľuďom po rúškach odstávajú uši. Poniektorí si ich pre istotu k hlave prišpendlili, pribili klincom, alebo prilepili obojstrannou lepiacou páskou. Ešte by si niekto mohol myslieť, že odstávajúce uši sú nejakým novým výdobytkom doby – prenosný satelit, tenisová raketa s koženým výpletom, alebo lapač hmyzu.

Ide sa k autu. Je to už tak dávno, čo ľudia šoférovali, že mnohí chcú šoférovať jedine pod podmienkou, že budú sedieť pri okne. Zabudli, že volant nie je v strede auta, alebo že sa dvere otvárajú do vonku, a nie dovnútra. Keď si chce niekto zapáliť, tak ho posielajú na balkón, kým si neuvedomia, že auto predsa balkón nemá. Chaos, stres a panika.

Nakoniec sa všetci podľa navigácie stretli pred obľúbenými podnikmi, kinami, divadlami telocvičňami, či pred školou a nikto nechce vstúpiť ako prvý. Stále tomu nemôžu uveriť, že po piatich rokoch zákazu vychádzania konečne prestal byť koronavírus hrozbou a začína sa žiť bez obmedzení.

Pin It on Pinterest

Share This