NA VÁŽNU TÉMU: Pozor na deti v rozhorúčených autách!

Teplota v lete je často neznesiteľná a nebezpečná aj pre dospelého človeka. Ten sa však dokáže o seba postarať, otvoriť si dvere, skryť sa do tieňa, naliať si vodu. Malé deti však nie. Chcel by som na základe smutných minuloročných udalostí apelovať na všetkých motorizovaných rodičov: Dávajte pozor a neberte na ľahkú váhu tieto teploty v aute. Pre mladý organizmus môžu mať fatálne následky už po pár minútach, aj keď si vy možno myslíte, že kým vám nezlieza spálená koža z tela, tak je teplota znesiteľná aj pre dieťa.

Možno ste taktiež zaneprázdnení, uponáhľaní, alebo kvôli rôznym problémom duchom inde, no preberte sa aspoň vtedy, keď vystupujete z auta, zabuchujete dvere a myslíte si, že dieťa tú chvíľu v aute vydrží. “Veď predsa nepláva v hrnci s bublajúcou vodou.”

Každý rok pribúdajú smutné tragické udalosti, keď rodič zabudne, alebo ľahkovážne nechá dieťa v rozpálenom aute, alebo mu trochu stiahne okienko a podá fľašu s vodou. Veď predsa tú chvíľu vydrží a tekutiny má.

Ľudia sa stále nepoučia.

Prosím nenechávajte v aute bez dozoru zavreté ani dieťa, ani zvieratá, aj keby len na minútu. Z minúty môžu byť dve, tri, štyri, desať… a následne zbytok života vo výčitkách.

 

Čo sa deje s detským telíčkom v rozohriatom aute a ako mu pomôcť, keď ho z takého auta dostanete?

Teplota v aute dokáže na slnku dosiahnuť až 50 – 60 stupňov a dochádza k odčerpávaniu vody z prehriateho ľudského tela. To sa nestíha ochladzovať a životne dôležité orgány začnú pracovať naplno, až dochádza k ich zlyhaniu. Detské telo má navyše iný metabolizmus, než dospelý človek a jeho organizmus sa prehrieva päťkrát rýchlejšie. Pozor treba preto dávať už za jazdy. Pri zvyšujúcej sa teplote v aute začne byť dieťa nepokojné, malátne, nervózne. Pri 40 stupňoch je už dieťa v ohrození, bolí ho hlava a môže zvraciať. Začne sa mu meniť pokožka. Je červená a suchá. Postupne však začína blednúť. Zrýchli sa pulz a aj dýchanie, prídu kŕče a bezvedomie.

Ak v takejto situácii dieťa nájdete a podarí sa vám ho z rozpáleného auta dostať, odneste ho do tieňa, nie však niekam, kde je príliš nízka teplota, aby nedostalo šok. Najlepšie je telíčko postupne ochladzovať vlhkou tkaninou a vlažnou tekutinou, nie však príliš studenou. Ochladzujte postupne, nie naraz. A samozrejme privolajte pomoc odborníkov.

Pin It on Pinterest

Share This