Vaic a Findura trénujú: Úspech je cesta, nie cieľ

Bývalý reprezentant Slovenska v ľadovom hokeji Ľubomír Vaic sa zúčastnil troch majstrovstiev sveta , kde r. 2000 získal striebornú medailu v Petrohrade a r. 2003 bronzovú medailu v Helsinkách. Niekoľko sezón počas svojej hokejovej kariéry odohral v NHL a popredných európskych kluboch ako aj v  ruskom Magnitogorsku.

Po skončení hokejovej kariéry sa rozhodol venovať liečebno-kondičným tréningom. Jeho osobnú skúsenosť pod vedením profesionálnych kondičných trénerov a fyzioterapeutov sa naučil, že za relatívne krátku dobu dokáže ľudské telo zregenerovať aj po ťažkých zraneniach. A to bol impulz, aby sa zdokonalil v tejto činnosti a sám vedel cvičeniami prinavrátiť zdravie iným ľudom. Stať sa profesionálnym certifikovaným trénerom v tejto oblasti si vyžiadalo účasť na náročných školeniach a kurzoch v zahraničí. Vedomosti a skúsenosti z týchto kurzov dnes už uplatňuje na tréningoch v ich Fit centre, kde sa stretávajú s pozitívnou reakciou od ich cvičencov, čo  teší a zároveň potvrdzuje správnosť jeho rozhodnutia.

Fit centrum vedie spolu s Michalom Findurom, ktorý od malička inklinuje k pohybu a športu. Hokej pre neho nie je len šport, voľnočasová aktivita, je to spôsob života. Naučil sa prežívať víťazstvá, spracovávať prehry, naučil sa spolupráci a spolupatričnosti, rešpektu a disciplíne. Michal stále aktívne hráva hokej, keď doteraz  v 1. SHL odohral viac ako 500 zápasov. Svoj čas venuje ľuďom, ktorí potrebujú k pohybu priviesť, resp. v práci so svojim zdravím a telom usmerniť.

V najbližších riadkoch si predstavíme činnosti, ktorým sa Ľubo a Michal venujú vo svojom centre.

Tréningy v telocvični

TRX

Závesné cvičenie (TRX Suspension Training) rozvíja telesnú silu pomocou funkčných pohybov a dynamických polôh. Pri športe a každodennom cvičení sa pohybujeme stále v mnohých rovinách. Cvičenie na závesnom systéme TRX nám umožňuje cvičiť v týchto rovinách, rovnako tak ako žijeme. Svalová hmota narastá rovnomerne, čo znižuje riziko zranenia a zvyšuje výkonnosť. TRX bol pôvodne vyvinutý americkými vojenskými a špeciálnymi jednotkami ako všestranný systém pre posilňovanie celého tela aj v extrémnych podmienkach.

DYNAMAX

DYNAMAX je špeciálny medicinbal, ktorý je veľkosťou, aj materiálom navrhnutý tak, aby bol jeho úchop čo najlepší pre cvičenca. Je rozmerovo väčší ako bežné medicinbaly, tým je jeho držanie výhodnejšie a zdravšie pre celý pletenec hornej končatiny, keďže sú ramená a hrudník v otvorenejšom postavení. Materiálovo je lepší v tom, že je mäkší, tým pádom sa pri cvičení s ním predchádza nepríjemným nárazom, takže je s ním cvičenie bezpečnejšie ako s klasickým medicinbalom. Počas DYNAMAX tréningov sa rozvíja kardiovaskulárna vytrvalosť, sila, koordinácia, flexibilita, rýchlosť, obratnosť a presnosť. Navyše sú tieto tréningy veľmi zábavné, pestré a interaktívne. Najviac sa vďaka týmto tréningom posilňuje stred tela (hrudná časť, bruško, chrbát, panva, zadok) a tvoje ruky. Samozrejme je to však skvelá záťaž aj pre nohy. Tým pádom vďaka nemu sa  formuje celé  telo.

DNS – Dynamická neuromuskulárna stabilizácia

Prostredníctvom DNS metódy pracujeme s chybnými pohybovými vzormi a nefunkčným core, jadrom tela, ktoré vedú k preťažovaniu jednotlivých segmentov a vyúsťujú do chronickej bolesti (drieková časť chrbtice, bedrové kĺby a pod). Ako výsledok môžeme vidieť ľudí trápiacich sa bolesťami, ktorí sa snažia všemožnými spôsobmi (strečing, manuálne techniky, rôzne core cvičenia) liečiť aktuálny stav – väčšinou žiaľ neúspešne.
Preto treba pristúpiť k náprave chybného stereotypu a následne v novom, kvalitnejšom pohybe realizovať športovú či akúkoľvek inú pohybovú činnosť na maximálnej úrovni.

KRUHOVÝ KONDIČNÝ TRÉNING

Tento spôsob trénovania sa vyvíjal odhadom od roku 1950. Ide o univerzálnu tréningovú metódu, ktorá smerovala podľa dobových materiálov k všeobecnému rozvoju vytrvalosti, sily a „tvrdosti“. Kruhový kondičný tréning je tréningová jednotka zameraná na zlepšovanie kondičných schopnosti a ich rôznych prejavov – najmä vytrvalosť v sile, vytrvalosť v rýchlosti a rýchlej sily.

Špecificky definujeme kruhový tréning ako spôsob organizácie tréningovej jednotky, pri ktorej sa cvičiaci pohybuje od jedného cvičenia k ďalšiemu, ktoré je zvyčajne zamerané na inú svalovú partiu resp. na svalovú skupinu vykonávajúcu cvik. Tieto stanovištia tvoria zvyčajne uzavretý reťazec – kruh, ktorý kondičný tréner zostavuje podľa určitých zákonitostí. Kondičný tréning je určený pre obyčajných ľudí, ktorí sa chcú lepšie cítiť, pohladiť si svoje endorfíny, jednoducho zamakať si a prekonávať sa. Ďalej pre rekreačných športovcov, ktorí chcú zlepšiť svoju svalovú topografiu, zvýšiť svoj výkon v ich obľúbenom prekážkovom behu či polmaratóne, ale aj pre vrcholových športovcov hlavne v prípravnom období.

TABATA

Tabata je intenzívny intervalový tréning, ktorý pozostáva z 20 sekúnd maximálnej aktivity a 10 sekúnd odpočinku opakujúcich sa za sebou 8-krát. To znamená, že jedna tabata trvá 4 minúty. Za 20-30 minút možno týmto spôsobom precvičiť a vyformovať celé telo. Rovnako dobre sa dajú v rámci tabaty využiť aeróbne aj posilňovacie cvičenia.
Tabata je výbornou voľbou pre všetkých, ktorí chcú neustále zlepšovať svoju kondíciu. Tento typ tréningu sa odporúča i tým, ktorí chcú schudnúť. Samozrejme, kvôli svojej náročnosti nie je tabata vhodná pre úplných začiatočníkov. Čo je však isté, správne vykonaná tabata je zárukou spálenia vysokého množstva kalórií.

HOKEJOVÝ TRÉNING NA SUCHU

Pri bežnom tréningu na ľade, vystrelí každý hráč na bránu približne 20 – 30 krát. U nás každý hráč vystrelí 10 krát viac, čo znamená 200 – 300 výstrelov. A to nie je málo.
Pri suchom tréningu zdokonaľujeme prihrávanie, prácu s hokejkou a pukom. Správne držanie tela pri streľbe a v neposlednom rade tvrdosť a presnosť strely.
Cvičte bezpečne pod dohľadom certifikovaného osobného trénera. Urobte správny krok vpred a začnite cvičiť už dnes. Bližšie informácie získate na web stránke www.vf-fit.sk.

Pin It on Pinterest

Share This