SPOMIENKY NA KOPYTOVCOV. ODPOČIVAJ V POKOJI, MARCEL

Ach…. hneď ako som toto CD videl v obchode, som ho musel mať. Kopytovci – kopa srandy, satira, aj vážne texty a hlavne spomienky na školské časy v 90. rokoch. Spomienky na školské večierky, výlety, gruľovky, školské rádio, nakupovanie, nahrávanie a vymieňanie si audiokaziet. Spomienky na to, keď prišli na sídlisko kolotoče alebo keď Julo Viršík uvádzal v rádiu hitparádu Horeháj/Dvadsaťpäťka/Twentyfive. Spomienky na to, ako sme s jedným spolužiakom vedeli naspamäť všetky texty Kopytovcov a spievali to cez prestávku 😃

Tak som si CD kúpil, vypočul si skladby, zaspomínal, posmial som sa, aj sa zamyslel. Ako sa vtedy všetko zdalo byť jednoduchšie. No asi aj preto, že sme v tej dobe boli školopovinné deti, ktoré nevnímali starosti dospelých. Mali sme iba školu, domáce úlohy, záľuby, krúžky, vylomeniny… .

Potom ešte spolu tvorili Marcel so Savom Popovičom duo MC Sava a Marcela.

/toto som písal v dobe, keď Marcel Nemec ešte žil/

Súčasťou CD je však aj taký smutný skit na záver. Niekoľkosekundový príhovor. Ono, jeden z členov má totiž rakovinu. A asi to spolu súvisí. Pozrel som si jeho profil na tik-toku a nenachádzam slov na to, ako mu tam poniektorí mladí ľudia prajú smrť. Ako mu prajú, aby už skapal, ako ho oslovujú „rakoviňák“ a podobne. A možno aj kvôli jeho sexuálnej orientácii. Neviem no. Keď však počúvam tie texty a tú hudbu, je mi jedno, aj keby sa prezliekol za nábytok a zaspieval to v tom. (podobne si vypočujem aj Last Christmas od Wham a neriešim sexualitu George Michaela) V tej dobe to neriešil nikto a podstatný bol zážitok z tej hudby. Ten mám doteraz. A aj to množstvo spomienok. Ale to samozrejme aj pri iných skupinách z tej doby. Akurát, že od nich som to naozaj vedel všetko naspamäť. A oni si robili srandu aj z politikov. Možno si ešte pamätáte na Mečiarnátora.

A tak som nedávno Marcelovi na povzbudenie napísal správu a poďakoval mu za tú dobu a za tie spomienky, ktoré sa v ich hudbe zakonzervovali. Určite to poznáte, keď si vypočujete nejakú svoju obľúbenú pesničku a spomeniete na školu, prvé kamarátstva, prvé detské lásky a zážitky… .

Marcel, odpočívaj v pokoji.

A tu máte toho Mečiarnátora

https://www.youtube.com/watch?v=ZKt30Yx530I

Pin It on Pinterest

Share This