VRAJ TU NIČ NEMÁME A SKAPAL TU PES

Čo tu nemáme? Pýtam sa to, pretože od mnohých ľudí počúvam, že tu skapal pes, že tu nie je čo robiť, že je tu nuda, že tu nič nemáme. Že inde je lepšie. Tak si to teda rozoberme na drobné.

Máme tu divadlo, kino, CVČ, ZUŠ, množstvo kaviarní, reštaurácií, barov, diskotéku, ZOO, parky, rôzne kluby a organizácie, množstvo záujmových aktivít, športoviská, posilňovne, kostoly, školy, nákupné stredisko, množstvo obchodov a služieb. A aby som nezabudol – všade okolo prírodu, lesy a národný park. To je málo? Zanedbateľné?

Tak čo tu nemáme? Každý človek si tu nájde to svoje, stačí len sledovať informácie. Ak si zoberiete ičko, nájdete tam informácie o cca stovke podujatí v meste. Každý mesiac. To je málo? Taktiež existuje mnoho ďalších informačných kanálov na sociálnych sieťach, alebo letáky, plagáty. Takže ak niekto povie, že o niečom nevedel, tak je to iba jeho lenivosť. Alebo by snáď niekto chcel, aby mu osobitne k dverám nosili informácie o tom, čo sa kde organizuje? Alebo o tom, keď sa otvorí nový obchod, začne poskytovať nová služba, vznikne nový krúžok?  Alebo odviezť za ručičku?

Ale poďme aj k inému pohľadu. Vraj je inde lepšie, čistejšie, lacnejšie. Je tak jednoduché vyhľadať si položky, ktoré sú inde lacnejšie než u nás. Ale porovnajte si všetko. A zistíte, koľko je toho lepšieho a lacnejšieho tu. Či už ide o tovary alebo služby. A nie porovnávať iba to, čo komu pasuje, aby mohol zhadzovať svoje rodné mesto, svoju vlasť a nadávať ako sa tu zle žije a že tu nič nemáme. Ak pičuješ, že tu nič nemáme, vymenuj aspoň 5 vecí, ktoré si do mesta priniesol alebo vymyslel, aby sa tu žilo lepšie, aby to tu bolo pestrejšie a rozmanitejšie. Ale nemyslím tým ojeby, fet či pásť vlastnú ženu.

Je tak jednoduché odtiaľ odísť a hneď si myslieť, že si cudzinec, že tu nepatríš a že tvoje hovno začalo smrdieť menej. A že my sme tu všetci zaostalí burani, ktorí tu skapú nudou a núdzou. Mnohým ľuďom sa tu darí, mnohí sú tu spokojní, mnohí sa tu vracajú, mnohí tu niečo vymýšľajú, organizujú, prinášajú. Namiesto neustáleho sťažovania sa, nastavovania rúk a čakania, že niekto urobí všetko za nich.

Pin It on Pinterest

Share This