O zdieľaní všetkého možného a o nepozornosti pri pôvodoch obrázkov a videí

Každé video sa dá nastrihať tak, ako komu pasuje. To isté platí o fotografiách, ku ktorým je možné vymyslieť rôzne popisy, aby vyvolali senzáciu alebo aby manipulovali s ľuďmi. Veď kto naozaj skúma detaily a čo je to naozaj za situáciu. Či tá fotografia nie je stará, nepatrí k inému príspevku alebo či nie je orezaná… .

Príklad: Kolovalo už viac fotiek, na ktorých bolo plné metro alebo električka, mladí ľudia sedia a nejaký starý človek stojí. A k tomu popis, že aká je dnes mládež nevychovaná, pretože neuvoľnia miesto staršiemu. Samozrejme množstvo pohoršených komentárov. No napríklad veľakrát sa aj mne stalo, že som chcel pustiť staršieho človeka sadnúť, no povedal mi že mám sedieť, lebo on už na ďalšej zastávke vystupuje. A niekto pohotový by to odfotil a už by som bol za bezohľadného hajzla. A k tomu milión zdieľaní a miliardy komentárov.

Všetko má nejaký svoj dôvod, nejakú príčinu a všetkému niečo predchádza. Každá udalosť nadväzuje na tú predošlú. A je dobré vedieť, ako to je, kým sa vyjadrujete k nejakému obsahu alebo kým niečo zdieľate ako vážnu vec. Podobné to bolo aj pri videu s nejakým roztomilým zvieratkom /neviem ako sa ten živočíšny druh volá/. Ľudia to zdieľali, rozplývali sa že jeeeej aké zlatééé. No potom vyšlo ďalšie video, na ktorom bolo vysvetlené, ako to zviera bolo týrané, ako mu vytrhali zuby, pazúry a neviem čo ešte, aby mohli takéto ťuťuli-muťuli video urobiť. A zrazu tí istí ľudia, ktorí zdieľali prvé video, zdieľali aj to druhé, už s pohoršením. Načo zdieľate cudzí obsah, keď o ňom viete hovno?

Alebo… objavila sa fotografia, na ktorej leží pes v nejakej červenej gebuzine. A hneď komentáre, že chudák psík, že kto ho tak do krvi zbil, dobodal, dorezal. Lenže si tí chytráci nepozreli druhú fotku a popis, kde bol celý príbeh – pes sa vyváľal v ovocnej marmeláde. A prečo ľuďom skôr napadla krv, ako marmeláda, aj keď to bolo odfotene v kuchyni pri chladničke? Pretože o takéto správy ľudia stoja. O násilie, o krv, o nešťastie, o pohoršenie.

Pin It on Pinterest

Share This