LETO JE AJ O BRIGÁDACH. DAJTE MLADÝM ŠANCU A REŠPEKT

Leto je aj o brigádach a brigádnikoch. O prvých pracovných skúsenostiach mladých ľudí, ktorí si chcú privyrobiť. A aj oni si zaslúžia priestor na učenie sa novým veciam, na realizáciu, rozvíjanie talentu a samozrejme aj oni si zaslúžia slušné jednanie a trocha viac zhovievavosti a trpezlivosti. Pretože sa iba učia a dupľom, keď je to ich prvá práca. Mnohí z nich sú stredoškoláci a nemajú ani 18 rokov, takže ak im nechcete znechutiť pracovné povinnosti a návyky, rešpektujte ich, či už ste v reštaurácii, v obchode, pri pokladni atď… . Nejak sa to naučiť musia. Alebo snáď niekto z vás prišiel do práce alebo na nejakú brigádu a hneď všetko vedel? Pochybujem. Takže také tie blbé narážky, urážky a nadávky nie sú na mieste.

(nemyslím teraz tých flákačov a drzákov, ale mladých ľudí, ktorí sa snažia)

Čo si má myslieť mladý človek, ktorý ide s veľkými očakávaniami do prvej práce alebo na letnú brigádu a stretáva sa s nervozitou, blbými poznámkami, netrpezlivosťou? Alebo, a čo je ešte horšie, keď zažije ojebávanie a zneužívanie zo strany zamestnávateľa. Keď neporadí, nepomôže, je nepríjemný, náladový a ešte ani nezaplatí odmenu, na ktorej sa dohodli. S akými ideálmi má mladý človek fungovať do budúcnosti? Čo si má myslieť o ľuďoch ako o klientoch, zákazníkoch, hosťoch alebo ako o šéfoch, majiteľoch podnikov či vedúcich pracovníkoch? Keď sa správajú ako hajzli?

Dajte mladým priestor učiť sa a získavať skúsenosti. Mladým totiž patrí svet, ktorý im zanechávame v nejakom stave my starší. To platí napríklad aj o autoškole. Načo trúbite, krútite hlavou, nadávate, lepíte sa naňho, keď vidíte, že tam sedí niekto, kto sa učí šoférovať? Alebo sa snáď niekto z vás narodil s volantom v ruke?

Pin It on Pinterest

Share This