POLITIKA JE ŠPINAVÁ HRA A TO AJ NA REGIONÁLNEJ ÚROVNI

Viete, prečo si poniektorí politici o sebe nemyslia, že sú zlí? Pretože u každého človeka predstavuje definíciu dobra a zla niečo iné a každý má tú hranicu posunutú inde. A tak, keď sa napríklad v jednej miestnosti stretne 10 podvodníkov, tak si nebudú myslieť jeden o druhom, že je zlý. Už budú rozoberať iba to, kto to robí šikovnejšie a kto je v tom lepší.

A také je to aj vo veľkej politike, aj v politike regionálnej.

Politika je špinavá hra. Vždy takou bola a takou aj ostane. Asi taká má byť, aj keď ma to serie. Stačí si prečítať knihy o politike či o rôznych panovníkoch atď… . Úskoky, zákernosti, manipulácie. Aj v mnohých knihách, ktoré napísali napríklad Sun-C, Machiavelli, Greene, Schopenhauer, Gracian … . Návody, ako ľudí zmiasť vo svoj prospech. A taká je politika aj u nás. Špinavá hra o sľuboch, zákulisných dohodách a o rozdávaní funkcií a spoluprác za podporu vo voľbách. Smutné je, že poniektorí ľudia, ktorí sú v nejakej politickej strane, musia rešpektovať príkazy z vedenia. Od predsedov. A preto aj keď sa radový člen alebo nejaký regionálny predseda nestotožňuje napríklad s podporou nejakého kandidáta na primátora, musí ho podporiť aj proti svojej vôli. A takto poniektorí kandidáti chodia žobrať o podporu. Zákulisné ťahy a dohody. Ale to zistíte, keď nazriete do zákulisia politiky a ja som tú možnosť mal a stále mám. Mnohokrát som o tom písal. Koľko je tam bahna, kompromisov a hier. A kto nevie bojovať proti politickým sokom férovo a priamo, ten si najíma kadejaké agentúry, nasadzuje ľudí, špehov, informátorov alebo hľadá hackerov, aby nečisto získaval informácie o ostatných. K tomu kadejaké vyhrážky a upozornenia.

Čo myslíte, prečo sa žiadny z našich mestských poslancov nevyjadril k takým problémom v našom meste, akým sú napríklad drogy, finančná kriminalita, kšefty s pozemkami, výpalníctvo, kadejaké kšeftíky a podozrivé snahy o predaje mestského majetku, konflikt záujmov a mnohé ďalšie veci? Lebo by strieľali do vlastných radov. A obyvatelia vedia, že tu tieto problému sú a kto je tam namočený.

A úplne najsmutnejšie na všetkom je, čo všetko dokážu ľudia zhltnúť. Čomu dokážu uveriť. Videli sme to napríklad aj na chvíľkovej (bohužiaľ úspešnej) kampani poniektorých poslancov v našom meste. A pripravte sa na ďalšiu. Ako sa zrazu objavia kandidáti, ktorí budú sľubovať a tvrdiť, ako veľmi bojujú za mesto a za obyvateľov Spišskej Novej Vsi. Aké veľké majú zásluhy a preto im vraj patrí miesto v regionálnej politike. Možnosť dosadzovať si svojich ľudí. Možnosť vidieť do jednotlivých procesov a ovplyvňovať ich. Možnosť presadzovať kadejaké kamarátske projektíky a pretlačiť ich.

Lebo za tých pár drobných vo funkcii mestského poslanca to nikto určite nerobí. A už vôbec nie preto, aby pomáhal iným.

Pin It on Pinterest

Share This