MESTSKÝ PODNIK: Jedna z tých dobrých vecí v meste

Mnohí ľudia vidia niekde nápis, auto alebo nálepku MEPOS a hneď čumia zduto a naštvane. Lebo predsa, čo je mestské, to je nepriateľ. Čo je mestské, to je automaticky zlé a proti ľuďom. Mestské je automaticky zlodejina a podvod. Pritom o tom tí ľudia vedia hovno. Mestský podnik je jedna z tých dobrých vecí, ktorú v meste máme a to vám ako veľký kritik mesta píšem teraz otvorene. A môžete sa škeriť koľko chcete. Tak to je. Mestský podnik ponúka mnoho výhod. Akých? To si zistite, keď to neviete. Navyše, mestský podnik by mal a mohol časom podstatne konkurovať súkromným firmám, prisatým na mestské peniaze, ako decko na prsník.

Všetko, čo mestský podnik zo svojho zisku nakúpi, je mestským majetkom. Každá kúpená položka. Nie ako pri súkromných firmách, prichytených na mestské zákazky. A všetky autá, stroje a technika, ktoré kupuje mestský podnik, mestu ostanú aj keď sa zmení vedenie mesta. Aj keď sa zmení vedenie Meposu. Nikto si to nevezme domov.

Ale poďme ďalej – mesto môže mestskému podniku zadávať zákazky priamo, bez nejakých výberových konaní. A nie že nejaký človek z Košíc vraj povedal, že je konflikt záujmov, keď mestský podnik robí mestské zákazky. Toto bola totiž výhovorka, prečo sa Mepos nakoniec nemohol zúčastniť prác na rekonštrukcii materskej školy na sídlisku Západ. A tak to samozrejme dostala stará známa stavebná firma. Napokon, veď sa tu za ňu dobre lobuje. Aj v stavebnej komisii. Ja som sa na to pýtal kontrolóra v inom meste, keďže ten náš je neschopný, tak ako aj prednosta mestského úradu v SNV. A je to blbosť, veľmi podozrivé, neetické atď… . Aj čo sa týka stavebnej komisie v Spišskej Novej Vsi, aj čo sa týka brzdenia a hádzania polien pod nohy mestskému podniku, ktorý treba naopak – zveľaďovať a rozvíjať, aby si tu nerobilo pár vyvolených firiem čo chce. Navyše – mestský podnik svoje úkony, zmluvy, faktúry zverejňuje a má dozornú radu zloženú z poslancov.

Ďalšia vec k mestskému podniku a napríklad k opravám či rekonštrukciám ciest a chodníkov. Ono to nefunguje tak, že sa prechádzajú po meste a svojvoľne kde čo treba, tam robia. Oni MUSIA dostať objednávku od mesta a na základe toho robiť. Nie len tak. Alebo ako ste si to poniektorí, ktorí vkuse nadávate, predstavovali? Že to robia všetko zadarmo, alebo sponzorsky, alebo z vlastnej iniciatívy? A to ešte nie sme pri kosení či pri zimnej údržbe. A tých milión komentárov – a kedy prídete k nám? A kedy prídete na našu ulicu? A kedy konečne opravíte chodník aj tam aj tam aj tam? A kedy odhrniete sneh aj na našom chodníku a na ceste? Viete vy vôbec od čoho všetkého to závisí? Alebo ste si našli iba obetného baránka, na ktorého môžete nadávať?

Ale jasné, čo sa týka mestského podniku, nie je tam všetko správne. Veľa vecí sa mohlo urobiť ináč, ale podstatne viac je toho dobrého. A napriek tomu, že aj ja som brigádne v mepose a rozvážam cez mestský podnik obedy pre dôchodcov, tak som si dovolil firmu aj mesto kvôli určitým veciam kritizovať. Otvorene. Dovolili by ste si to vy vo svojej práci? Alebo si to dovoľujete iba cez internet k mestskému podniku, lebo máte pocit, že čo je mestské, to môžete zjebať, zhodiť, vysmiať? Že tam môžete nadávať a ukázať svoju frustráciu? A najzábavnejšie sú tie fámy, dohady, polopravdy, odpočuté klamstvá alebo bludy a jedovaté reči ukrivdených vyhodených zamestnancov. Koľko z toho ste si overili? Ja sa na to pýtam, dostávam odpovede a pravdu poznám. A preto sú mi mnohé šíriace sa reči smiešne.

Ale pokračujem – nadávate na cigánov, keď nerobia. A nadávate na nich, aj keď sú zamestnaní a robia. Čo vlastne chcete? Sú to šikovní chlapi aj ženy, v mnohom šikovnejší než tie individuá z komentárov na facebooku. Alebo tí kritici odborníci. Si odborník? Nevysmievaj sa, nezhadzuj a poď radšej ukázať, ako to robiť inak a lepšie. Ako by ste kto tú prácu urobili lepšie.

Ako som spomínal, vozím cez mepos obedy pre dôchodcov. Možno ste ma na tom aute videli. A ako tak idem v zime cez Ferčekovce, nejaký idiot, ktorý tam pred domom odhŕňal sneh, mi tou lopatou hodil sneh na predné sklo. Schválne. Ale asi nečakal, že zastavím a vystúpim. A reakcia idiota? Prečo ten sneh hodil? Lebo ho neodpratávame 😀 Tak si asi myslel, že to vyrieši takto. Že mi hodí do auta za jazdy sneh. Mal šťastie, že som sa nezľakol a nevletel niekam, alebo že to sklo neprasklo. Ale najväčšie šťastie mal, že som mal to firemné auto, lebo by som mu ten sneh napchal do gágora. Ako môžem ja, čo rozvážam obedy, za sneh pred nejakým domom? A kto si myslí, že má právo to riešiť takto? Alebo si fakt poniektorí myslia, že na mestskú firmu si môžu dovoľovať? Že je to ich majetok?

Ale takto podobne je to aj s politikmi. Mnohí ľudia berú každého politika automaticky za zlého človeka. Vy ale hovno viete čo je to za človeka, keď ho nepoznáte. Keď ste nevideli jeho vyjadrenia, ani jeho pôsobenie, ani jeho hlasovanie, ani ako sa ozýva do rozpravy. Hovno viete, keď nečítate mestské zmluvy alebo keď nesledujete výstupy z mestského zastupiteľstva.

Koho úprimne zaujíma situácia a dianie v meste, ten to dianie sleduje a číta dokumenty. Celé. Celé znenia zmlúv. Nie iba nejaké dohady či úryvky. Koho úprimne zaujíma život a dianie v meste, ten sa zapája do projektov a vie zloženie mestského výboru tam, kde býva. A aj to, čo všetko môže a čo všetko nemôže mestský výbor.

Ale áno, v mnohom máte pravdu. Pretože veľa je zlého, veľa je nesprávneho, podozrivého, prehnitého. O mnohom z toho som vás aj informoval, no už je toho menej. Pretože to nemalo zmysel a tak si robím vlastné projekty a začínam myslieť hlavne na to, akým človekom som ja. A čo ostáva za mnou. Áno, veľa zlého, ale snáď aj niečo dobré.

Pin It on Pinterest

Share This