AJ TAKÁ JE JAR V SNV

Otepľuje sa. Ľudia sa chystajú von a premýšľajú, či je už čas na tričko a kraťasy. A už to vyzerá tak, že áno, aj keď si teplota stále robí čo chce a dážď s vetrom chcú mať tiež svoje slovo. Ale už aspoň ľuďom tak netečú sople. Príroda ich zvádza k výletom, aj keď slnko ešte nezaplo odšťavovač naplno.

Mnohých láka les, skaly, rozhľadne, chaty, grilovačky, guľaš, prechádzky pri vode. Už sa neponáhľajú uzimení do interiérov. Z pivníc vyberajú korčule a bicykle, aby ich mohli konečne prevetrať. Ožívajú aj záhradky, terasy a dvory. Na balkónoch postávajú fajčiari už iba v trenkách a pri panelákoch sa v tráve stále hromadia špaky.

Na sociálnych sieťach pribúdajú fotky hmyzu, zvierat a rastlín, ktoré sa derú na svetlo, aby svetu povedali, že ešte nevyhynuli alebo že majú stále svoju farebnosť, ktorú dážď nezmyje, ako zle zafarbené vlasy. Všetko je sýtejšie a farebnejšie. Už sa nestmieva tak skoro a máme pocit, že dni sú plnšie a dlhšie. Že toho zrazu stíhame viac a ráno nechodíme do práce za tmy.

V parku už cez víkendy alebo po škole opäť sedia mladí, a to nie len na lavičkách, ale aj na trávnikoch a vytvára to peknú atmosféru. Jedna z výhod, že sa tam neváľajú tony psích exkrementov, ako na sídliskových trávnikoch.

Návštevníkom sa otvárajú expozície, hrady, zámky, kaštiele a turistické chodníky, z ktorých vždy na jar dobrovoľníci vyčesávajú odpadky, aby tam turisti mohli odhodiť ďalšie.

Začínajúci šoféri majú väčšiu istotu za volantom a je menej nehôd, aj keď alkohol je celoročná a celoplošná záležitosť. Vydýchli si cestári a aj tí, ktorí mali dbať o zimnú údržbu na miestach, kde majú svoj záujem. No na niektorých miestach ignorantskí “developeri” v exekúcii a s dlhmi na daniach dúfali, že čoskoro vyjde slnko, aby sneh roztopilo. Keď už zodpovednosť nestihli zvaliť na kompetencie mesta. Starší ľudia majú istejšiu chôdzu, kočiare sa nemusia brodiť zasneženými chodníkmi, ktoré zrazu nemali v zime majiteľa a svojho osloboditeľa od snehu.

V parku možno opäť budú výstavy a snáď už bez populizmu, citového vydierania, nahrávania si politických bodov, sympatií a bez problémov zdokladovať náklady, ak si na tú výstavu organizátor zoženie sponzorské. Dúfam, že pódium pred Redutou sa využije aj v úprimnej snahe priniesť ľuďom kultúru, nie len propagandu.

Niektoré podniky už vyplazili svoje terasy, autám zliezli okná a na ulicu sa z nich šíri dunenie reproduktorov. Vonku už lepšie chutia aj langoše, kofola, pivo. Niektoré podniky sú po večeroch prázdnejšie a mládež už radšej popíja v parku. Občas si všimnú na lavičkách povaľujúcich sa ožranov a naivne si myslia, že oni takto v žiadnom prípade nedopadnú a že na to, aby prestali piť, majú ešte čas. Veď sú predsa mladí.

Ale je tu jar. Snáď sa s prírodou a otepľovaním prebudí aj úprimnosť politikov a úradníkov a ich činnosť aspoň trochu opadne od špiny, aby sa na nich mohla nalepiť ďalšia, nová a na jazyky si nalepili nové sľuby a prázdne reči.

Pin It on Pinterest

Share This