“KULTÚRA” V NÁRODNOM PARKU, ALEBO ODKAZ ZAHRANIČNÝCH TURISTOV SLOVENSKU

Nie všetko je o politike a možno to niekomu príde ako maličkosť, no ide o princíp. Koľkým z vás by napadlo niekde v národnom parku striekať po skalách “Slovakia”? Takýto skvost totiž pribudol na rázcestí na Čingove. “Polska”.

Postupne to na slnku bledne, no ja tomu fakt nerozumiem. Na tej jednej fotke však vidíme viac. Ako si niekto pomýlil národný park so zábavným parkom a dal na skalu otváraciu dobu. Pre deti. Tam, kde sme sa my ešte ako deti hrali zdarma bez obmedzení a liezli sme do tých otvorov v skale. Pre deti to bolo dobrodružstvo aj kvôli tomu, že to nebolo dotknuté človekom a zasiahnuté do toho kvôli biznisu. /ak nepočítam dotyk človeka tým, že sa  v niektorej z tých jaskýň vysral 😀 /  Možno je to ale aj tým, že mnohým sa do lesa nechce, ak tam nemajú atrakcie. Len dúfam, že tam na pritiahnutie ľudí nepribudnú kolotoče. Mne osobne stále na obdiv stačí samotná príroda. To je tá najväčšia atrakcia. A tak by sa deti mali v prírode pýtať svojich rodičov – “Čo je to za strom? Čo je to za kvet? Kam vedie táto cestička?” A nie to, aká atrakcia koľko stojí a kedy sa tam môže ísť. Vážme si prírodu, ktorú máme tu, blízko mesta. Nie každý to takto má.

A na záver pripomeniem myšlienku, ktorú vo svojej knihe napísal Masanobu Fukuoka – “Ľudia neprodukujú. To príroda tvorí. Človek nedokázal vytvoriť ani jedno steblo trávy. Všetko robí príroda”

Toľko k tomu, keď si niekto chce na biznis privlastniť stromy, skaly, výhľady. Niečo iné je získavať peniaze na nejakú údržbu, čistenie…. . Nie na bohatnutie. Popri tom sa totiž mení charakter miest, na ktoré sme chodili ako malí a nebolo treba to množstvo tabúľ, cenníkov, vyhliadkových veží…. .

Pin It on Pinterest

Share This