KOMUNÁLNE VOĽBY A VOLEBNÝ ROK: RYPÁKY PRICHÁDZAJÚ NA ŠTART

Už čoskoro sa začne stupňovať kampaň. Kandidáti čakajú na voľby, ako pretekári na štarte, kedy budú konečne môcť zapichnúť prsty do verejných peňazí, ako prasa svoj rypák do koryta a každý má tie prsty inak dlhé. Poniektorí začali svoju nenápadnú kampaň už skôr – upravujú si stránky, zverejňujú svoje doterajšie aktivity snažia sa spájať a udobrovať s tými, ktorí by im mohli pri voľbách uškodiť a uvidíte, ako sa začnú stupňovať ich aktivity a pripomienky aj na mestskom zastupiteľstve. Určite sa začnú posielať aj kadejaké kontroly. A ľudia to všetko samozrejme opäť zožerú. Tie jednorazové klamstvá z billboardov. Potom však už takmer nikoho z občanov nezaujíma, ktorý poslanec ako hlasuje, ako sa narába s peniazmi mesta, ako je to s organizáciou, kultúrou, jednotlivými procesmi. Čo sa objednáva, fakturuje, s kým sa spisujú zmluvy. A aké sú to zmluvy. Či sú výberové konania transparentné a prebiehajú čisto.

Uvidíte pred voľbami, čo všetko dokáže jeden na druhého vytiahnuť, len aby mali bližšie ku korytu. A s kým každým sa dokážu spojiť. Koho využiť. Ako budú zrazu ochotní komunikovať a ako budú zrazu naslúchať ľuďom.


Ak chceme zmenu, musíme voliť niekoho iného. Ináč to nie je možné. Ale nie tých, ktorí sa tvária ako zmena, no už ako “nová” vlna mladých poslancov sú skazení, niekto ich drží za gule, alebo sú ich úmysly nečisté. Získame iný prístup a nové postupy, postoje, vízie, plány, názory, zodpovednosť, rozhodovanie, možnosti, reakcie, kauzy, podrazy, hádky, klamstvá. S podporou stále toho istého, sa ale nezmení nič. Vždy to budú tie isté zvyky, zlozvyky, zaužívanosť, pohodlnosť, väzby, tiché dohody. Ničím neprekvapia. Už by to totiž dávno urobili. Treba taktiež zbaviť funkcií dlhoročných poslancov, ktorí sú tu pridlho. Aj ľudí, ktorí sedia na viacerých stoličkách, no na žiadnej poriadne.

Mnoho týchto ľudí časom zlenivie, vyhorí, stratí elán a predlžovaním svojho funkčného obdobia v iných farbách, s inými menami a s novými sloganmi zo seba neurobia niekoho iného. Stále to bude rovnaká úroveň úradovania, alebo nižšia. To platí aj o tých, ktorí šikovne vyzliekli kabáty politických strán, ktorým klesá popularita a snažia sa zo seba urobiť niekoho iného tým, že kandidujú za nové strany.

Všetko veľké divadielko, umelá snaha a záujem o mesto a voličov.

Pin It on Pinterest

Share This