S FARKYM O KLUBE MLADÝCH, AKTIVITÁCH V NAŠOM MESTE A O MLÁDEŽI

Mladým ľuďom patrí svet a som rád, že aj v našom meste je mladých ľudí dosť. A nie sú to iba drzé deti ulice, bez záujmov, ochoty sa vzdelávať a na niečom sa podieľať. Žije tu totiž množstvo mladých, ktorí sa radi zapájajú do rôznych aktivít a to dobrovoľne vo svojom voľnom čase. Treba im k tomu vytvárať priestor a podporovať ich, pretože budúcnosť patrí im. Dať im pocit, že sú dôležití a že sa s nimi počíta. Že môžu rôznymi činnosťami ovplyvniť kvalitu života sebe, aj svojim kamarátom, spolužiakom, susedom, spoluobčanom. Že aj maličkosťami prispievajú k niečomu peknému. Že dobrovoľníctvo, ochota pomáhať, či zúčastňovanie sa na rôznych kultúrnych, spoločenských, vzdelávacích a osvetových aktivitách má svoj zmysel. Že má zmysel tímová práca, férovosť a trávenie času v kolektíve. A som rád, že v našom meste bol vždy niekto, kto deťom a mládeži pri takýchto aktivitách pomáhal a viedol ich. Že im dával pocit dôležitosti, podstatnosti a že aj ich hlas je vypočutý. Že majú nárok na vlastný názor, záľuby a rozvíjanie talentu. Že niekam patria a sú súčasťou niečoho konkrétneho, čo má zmysel.

Kto sleduje situáciu v našom meste a zaujíma sa o život v ňom, tak vie, kto sa mládeži aktívne venuje. Kto im pomáha, dáva priestor, vedie ich ku spoločenskému cíteniu, správnym hodnotám a vytvára pre nich rôzne aktivity. Jedným z nich je aj Matej Farkalín. A Farky, ako ho mnohí poznáte, je dôležitou osobnosťou nášho mesta práve kvôli práci s mladými ľuďmi, či už je to Centrum voľného času, OZ Mladí ľudia a život, alebo Klub mladých.

A tu je jeho priestor na vyjadrenie sa:

Odkedy sa venuješ aktivitám s mládežou? A prečo si sa rozhodol pre túto cestu?

Už od mala sme boli na ulici dobrá partia, kde sa starší starali o mladších a asi aj preto som si vybral, že na strednej škole budem študovať pedagogiku. V prvom ročníku som sa dostal na akciu, ktorú organizovalo OZ Mladí ľudia a život. Po tejto akcii sme sa mohli prihlásiť do združenia a stať sa súčasťou jedinečného programu rovesníckej prevencie.

Páčilo sa mi, ako vtedajší peerkači a vedenie združenia komunikovalo s mladými ľuďmi, aké organizovali besedy a hlavne to, že touto činnosťou robili čosi užitočné. Preto som sa k nim rozhodol pridať a už som tu 15 rokov.

Od roku 2009 OZ Mladí ľudia a život vediem a vyštudoval som aj výšku so zameraním na pedagogiku voľného času. Som presvedčený o tom, že mladí potrebujú takýto rovesnícky prístup a že neformálne vzdelávanie je oveľa efektívnejšie a zábavnejšie. Zistil som, že ma to baví, že som v tom aj trošku dobrý a že mladí ľudia môžu meniť tento svet.

Aj mladí sa chcú hrať

Sú mladí ľudia otvorení aktivitám? Dajú si povedať? Nechajú sa viesť? Sú to tímoví hráči?

Množstvo ľudí tvrdí, že mladí už nechcú robiť nič. Ja sa s týmto názorom nestotožňujem. Ide totiž o to, aké aktivity im ponúknete a ako im ich „predáte“. Doba sa zmenila a množstvo ľudí si to neuvedomuje. Dnes už mladých nebaví „skákanie vo vreci“, chce to spontánnejší, zábavnejší a modernejší prístup.

Mladí si dajú povedať a nechajú sa aj viesť. Ale musíte k nim byť úprimní, nevnímať ich ako deti a zároveň im dovoliť, aby deťmi občas mohli byť. Aj takí stredoškoláci sa radi hrajú a bavia, ak sa cítia v nejakom prostredí fajn. Tiež sa nad nich netreba povyšovať a musíte ich vnímať ako rovnocenných.

No a určite vedia byť tímoví hráči, ale tvorbe tímu sa musíte poctivo venovať. Nemôžete čakať, že zoberiete skupinku ľudí a vytvoria tím. Aj u nás v združení máme pravidelné teambuildingy, stretnutia a množstvo drobností, ktoré pomáhajú k vytvoreniu dobrého tímu. 

Novoveské sídliská

Povez mi niečo o Klube mladých, o začiatkoch a cieľoch; čo všetko to obnáša, aké aktivity máte za sebou .

Klub mladých je priestor, ktorý sa rozhodlo zriadiť mesto Spišská Nová Ves a je súčasťou Centra voľného času. V roku 2016 bolo vyhlásené výberové konanie na pozíciu „Vedúci Klubu mladých“ na ktoré som sa prihlásil. Vďaka mojim dlhodobým skúsenostiam z práce s mládežou a organizovaní besied či podujatí pre mladých ľudí, som mal kvalitnú prezentáciu a predpoklady. Čo uznala aj výberová komisia a ja som sa stal vedúcim.

Klub mladých je jedna „trieda“ na Zimnej 48. Od začiatku je jasným cieľom stiahnuť mladých z ulice , z barov a vytvoriť priestor, kde mladí chcú tráviť svoj čas. Priestor kde sa môžu zabaviť, niekoho spoznať ale aj sa čosi naučiť. Klub funguje na báze dobrovoľnosti a teda sa k nám nikto nemusí hlásiť. Počas týždňa je otvorený od 13:30 do 20:00 a v piatok potiahneme aj dlhšie. Mladí tu môžu bezplatne využiť všetko čo máme k dispozícii. Spoločenské hry, knihy, stolný futbal a hernú konzolu playstation. Tiež môžu len tak posedieť, pokecať a dať si kávu, či čaj.

Klub sa postupne rozvíja a vylepšuje. Pravdupovediac, keby nebolo fotiek, tak nám asi nikto neuverí, ako vyzeral na začiatku. Tiež sa rozvíja po stránke akcií. V súčasnosti máme zatvorené, ale ak situácia dovolí, organizujeme tu rozhovory s osobnosťami z Novejši (Spoko, N2H), debaty na zaujímavé témy (LGBTI,  škola fotografovania, čo je to fyzioterapia), cestovateľské večery, turnaje v spoločenských hrách, kvízy, filmové večery. V roku 2020 mala úspech Escape Room aj divadlo Kontra.

Debata so Spokom

Čo považuješ za najväčší úspech Klubu mladých?

Za úspech považujem to, že máme štamgastov – teda mladých, čo k nám chodia pravidelne. Som tiež rád, že na každú akciu príde niekto nový. Vďaka Klubu sme vylepšili množstvo akcií v meste, ktoré sme organizovali už skôr, ale Klub pomohol materiálne aj priestorovo.

No a najväčší úspech je, že Klub veľmi pomohol k budovaniu silnej komunity mladých ľudí, ktorá pomáha aj v tejto dobe.

Ako ste začali tento rok a ako to vidíš v roku 2021?

Klub je momentálne zatvorený. V pozadí však pracujeme na jeho vylepšeniach. Pripravili sme nové sedenia z paliet, novú kuchynku a veríme, že čoskoro ju uvidia aj mladí, ktorí k nám chodia. Veľkou vecou je, že nový a teda ďalší Klub pripravujeme na sídlisku Západ.

Ja osobne verím, že situácia sa niekedy v Máji zlepší a budeme môcť využívať aspoň vonkajšie priestory a že od septembra budeme fungovať naplno! My sme pripravení!

Teambuilding OZ Mladí ľudia a život

Myslíš si, že je mesto dostatočne otvorené činnostiam a záľubám mladých ľudí? Prípadne aké zlepšenie či zmenu by si v meste uvítal?

Ja situáciu v meste vnímam pozitívne, ale stále môže byť ešte lepšie. Ale na to treba aj snahu a aktivitu smerom od mladých ľudí. Jak sa vraví „nemému ani vlastná mama nerozumie“. Ak prídeme za vedením a zamestnancami mesta s nejakou akciou, aktivitou, tak vždy nás podporia.

Chcem tým povedať to, že nemôžeme iba čakať čo nám niekto ponúkne, ale sami niečo spraviť. Ani my sme nečakali, kedy sa tu začnú robiť akcie pre mladých, ale začali sme ich organizovať.

Je toho viac, čo by sme pre mladých ešte mohli spraviť, získať, ale nebudem prezrádzať. Predsa len, nápady sú v dnešnej dobe to najcennejšie. Ale určite by som bol rád, ak by sme mali dekáč, kde ľudia môžu skákať na dobrom koncerte.

Escape Room

Čo ťa na dnešnej mládeži teší a čo ťa na nej mrzí?

Najviac ma mrzí, že nemajú také detstvo ako my. Určite sme boli viac von a viac toho zažili. Ale to nie je len ich vina. Doba sa zmenila, zrýchlila a podobne. Tiež si nemyslím, že dnes sú decká horšie ako sme boli my. Len za našich časov neboli sociálne siete a tak o našich lotrovstvách všetci nevedeli.

Teší ma, že stále majú radi offline svet, že tiež sa vedia zabaviť na turnaji v človeče a že sa chcú dozvedieť a učiť niečo nové. A som neskutočne rád, že v množstve z nich vidím odhodlanie robiť svet lepšejším.

Lepšejší deň 2019

Čo ti práca s mladými ľuďmi dáva a čo ti berie?

Práca s mladými ma napĺňa pocitom, že môžeme spoločne zmeniť tento svet, robiť skvelé veci a vďaka tomu robím to čo ma baví. Vďaka fungovaniu v OZ Mľaž som sa skamošil s ľuďmi, ktorí sú doteraz moji najbližší priatelia a naučil sa neskutočne veľa vecí, ktoré som využil aj mimo tejto oblasti.

Nemám pocit, žeby mi táto práca niečo brala. Všetko okolo toho sa stalo natoľko mojou súčasťou, že som do toho zatiahol aj svoju rodinu a všetko je pekne prepojené. Je to skvelý pocit, keď robíš akciu v meste a vidíš na nej množstvo cudzích ľudí, množstvo priateľov, ale aj ocka, mamku a bráška, Paťku a ich malú Lili.

Divadlo Kontra

Čo by si odkázal dnešným mladým ľuďom?

Odkázala by som im, aby čas popri štúdiu na strednej, či na vysokej škole využili užitočne. Lebo či mi veria, alebo nie, tak teraz ho majú najviac. Potom príde práca, rodina a iné povinnosti. Takže robte, pomáhajte, venujte sa dobrovoľníctvu a získavajte skills. Pokojne rozbehnite biznis, založte združenie. Proste sa čomusi venujte, vzdelávajte sa mimo školy a získavajte skills. Raz vďaka tomu možno získate prácu svojich snov. Hlavne sa majte fajn a užívajte života.  

https://sk-sk.facebook.com/klubmladychsnv/

Pin It on Pinterest

Share This