Ovplyvňuje metabolizmus chudnutie?

Spomedzi všetkých oblasti, ktoré poznám, je oblasť chudnutia asi najviac zavádzajúcou z pohľadu informácií a mýtov.

Každý nový fitnesák, ktory vstupi do sveta fitness a dosiahne svoje ciele, ako je schudnúť alebo pribrať, chce neskôr pomôcť aj ostatným dosiahnuť svoju vytúženú postavu. Otazkou je či spôsobí viac škody ako úžitku, keďže každý z nás je individualny a ma jedinečne telo a metabolizmus. Preto je otázne, to čo “sadne jednemu nemusi pre zmenu sadnúť druhému”.

Všade sa môžeme stretnúť s informáciami ako pribrať, ako schudnúť, ake potraviny zvoliť, čomu sa vyvarovať. Samotný človek sa v tom všetkom ani nevie zorientovať a potom len tápe. Vtedy už nastupuje osobny trener, ktory môže takéhoto človeka naviesť na tú správnu cestu.

V oblasti chudnutia je potrebné mať v prvom rade vyriešených viacero aspektov, ako je aktualna homeostáza, tréning, jedálniček a mnoho ďalších dosiahnutie vytúženej postavy. Jedným z najdôležitejších aspektov je vedieť svoj bazálny metabolizmus a základné informácie o ňom. Je to najmä z dôvodu, aby sme vedeli koľko kalórií máme denne prijať.

Zakladnym principom chudnutia je prijímať menej kalórií ako spálite, vtedy schudnete (kalorický deficit). Ak sa budete prejedať, priberiete (kalorický prebytok). Pre tých, ktorí sa chcú dozvedieť niečo nové a zefektívniť svoje chudnutie, tento článok bude pre vás.

V prvom rade si musíme uvedomiť, čo je metabolizmus. Metabolizmus alebo látková premena je súbor všetkých život udržujúcich procesov a zmien v našom organizme. Jeho funkcie sú: premena jedla na energiu, premena jedla a energie na stavebné prvky,  vylučovanie nadbytočného dusíka.

V oblasti fitness ho delíme na:

1. Bazálny metabolizmusBM znamená množstvo energie, ktoré telu stačí na prežitie, jednoducho povedané, keď budem ležať bez pohybu celý deň, toľko energie spotrebuje moje telo. Patri sem dýchanie, trávenie, vylučovanie, krvný obeh, tvorba, rozklad energie, rast, svalová činnosť a ďalšie telesné funkcie.

2. Aktivny metabolizmus – k tomu sa radí najmä denna aktivita – chôdza, trening, ktorá sa pripočítava k bazalnemu metabolizmu.

Sčitanim oboch dostaneme množstvo kalórií, ktoré máme denne prijať aby sme sa postupne dopracovali k danému vytúženému cieľu. Veľa ľudí, s ktorými som mal možnosť sa stretnúť, chceli na sebe niečo zmeniť a hlavne v tomto obdobi (Covid-19). Viacero základných veci mali vyriešených, a s niektorými som im vedel pomôcť na dosiahnutie ich vytúženého cieľa. Ale ako všetci vieme stále sa dá niečo zlepšiť a zdokonaliť.

Tempo, akým metabolizmus premieňa stravu na využiteľnú energiu, sa označuje ako rýchlosť metabolizmu. Čím rýchlejší je váš metabolizmus, tým viac kalórií potrebuje vaše telo.

Zopár tipov ako zvýšiť svoj BM a tým urýchliť svoju premenu:

– jesť jedlá, ktoré zvyšujú telesnú teplotu – chilli papričky

– “zahrievacie korenia” – kurkuma, zázvor, škorica, pepper, kajenské korenie

– mať v jedálničku kvalitne zdroje potravin – nie iba zeleninu

– kofeín – max 600 mg/deň

– prijímať viac bielkovín v strave – mäso, vajcia, syr

– nabrať svalovú hmotu – ta spotrebúva viac energie ako uložený tuk

– MCT olej – 1 až 3 lyžice denne

– dostatok vitaminov – chrom, B-komplex, vitamin D

– otužovanie alebo studená sprcha

– intenzívne potenie – napr. sauna, pobyt na slnku

– väčší denny pohyb – chôdza

– intenzívny silový tréning

– kvalitný spánok – kvôli produkcii hormónov

– hladovanie – po určitú dobu (ako? pozri. typ stravovania prerušovane hladovanie)

– pitie dostatočného množstva vody.

Tieto tipy môže každý využiť hneď vo svoj prospech a bez veľkej námahy, aj keď nie všetko je len o správne nastavených kalóriach na deň. Do premeny vstupuje viacero faktorov, ako som už spomínal vyššie ( akt. homeostazu, tréning, jedálniček, spanok…). Ak stagnujete, neviete sa pohnúť z miesta, vyskúšali ste už viacero diet, tréningov, jedal tak tieto tipy si môžete zaradiť do svojho režimu. Ak už ani to nepomôže správny trener Vám s radosťou pomôže.

Ak chceš vedieť viac juraj.coach

Zdroje: 

1. Keto dieta – Dr. Josh Axe

2. Vlastne skusenosti

3. Wikiskripta- metabolism

Pin It on Pinterest

Share This