KOSENIE, MEPOS, BRANTNER A OBČANIA S KRÁTKOU PAMAŤOU

Vyšli správy o prvom kosení a kto bude kosiť akú mestskú časť. A opäť pribudlo kadejakých „odborníkov“, ktorí vyliezajú z dier iba 3x do roka – keď sa treba ozvať ku koseniu, k zimnej údržbe, alebo k opravám ciest. Kde sú ale tieto chytré bytosti po zvyšok roka? Kde sú, keď treba niekde pomôcť, keď treba niečo podporiť, keď treba niečo vymyslieť, keď sa treba niekoho zastať, keď môžu podporiť nejakú zbierku či dobročinnosť? Kde sú tieto chytré bytosti z radov uvedomelých občanov, keď mesto dáva každoročne výzvu s názvom „Dobrá vec“? Výzvu, ktorá je určená všetkým obyvateľom mesta, aby prišli s nejakým vlastným nápadom a keď prejde cez mestský výbor v mieste ich bydliska, tak ho mesto zrealizuje a zaplatí. Kde sú vtedy títo ľudia? Viete koľko týchto projektov od ľudí chodí? Každoročne by ste ich spočítali na prstoch jednej ruky. V 36 tisícovom meste takmer nikto. Kde je tá uvedomelosť? Kde sú všetci tí patrioti? Kde sú všetci tí „Hurááá Spišskááá“? Kde sú tí mudrlanti, ktorí vedia ako čo treba robiť lepšie a ináč a zhadzujú každý krok mesta, úradov, mestského podniku? A to ešte nie sme pri tom, akú krátku pamäť majú ľudia, čo sa týka kosenia či zimnej údržby. Už si nepamätáte, ako ste nadávali na Brantner? Ja to roky dokumentujem, fotím, porovnávam. Čítam všetky zmluvy, objednávky, faktúry…. . Sú to hodiny času. A veľmi dobre si pamätám tie ceny aj kvalitu práce a aj ako ste mi dávali za pravdu, keď som to zverejňoval. Ale teraz zrazu – Brantner bol vraj lepší 😀 Tak nech len utekajú peniaze do Rakúska a potom plačte že platíte dane. A najlepšie je, keď sa k tým prácam ozývajú kadejaké tetušky, ktoré objavili internet a majú potrebu sa ozývať všade, no ani nevedia ako funguje kosačka a krovinorez a že to nemôže ísť VKUSE 8 HODÍN.

Mnohí nariekajú, že platia dane a že je to z ich daní. Hovorí ale niečo týmto odborníkom na dane daňová výhoda, ktorú Mepos má? Že je to 10% A na druhej strane tisícom ľudí nevadí podporovať tu súkromnú s.r.o. , ktorá sa nepostará v meste ani o čistotu, ani o kosenie, ani o údržbu, ani o žiadne opravy či budovanie.

A najlepšie sú tie sťažnosti. Poniektorí si postavia čierne stavby a potom sa sťažujú, že prečo im tam neprišli odrhnúť sneh. Alebo paní zavolá, aby jej prišli pomôcť, pretože uviazla na parkovisku a má letné gumy. Uprostred zimy. Alebo sa poniektorí sťažujú a sú prekvapení, že pri zametaní ciest sa práši. A pri akom zametaní sa nepráši? Alebo si niekto dovolí nadávať, lebo robotníci zabudli naložiť jednu kopu lístia. Nejde to upozornením, že sa na to zabudlo – zo stoviek takýchto kôp na jednu jedinú. Tých robotníkov treba zjebať a poriadne im naložiť. Pretože žijeme v dobe, v ktorej facebookoví ľudia neprehrávajú, chodia do práce s elánom, sú maximálne poctiví a usilovní, nepredlžujú si pauzy, neflákajú robotu, sú perfektní a preto si môžu dovoliť ozývať sa k pracovnému nasadeniu niekoho iného. A ešte k tomu nadávať sociálnemu podniku, že prečo tam sú cigáni a hendikepovaní pracovníci. No prečo asi? Viete vôbec čo je to sociálny podnik a aké má povinnosti? Cigán nerobí, je zle. Cigán robí, je zle. Pre poniektorých ľudí bude zlé všetko už iba z princípu. A prečo by vlastne nemohli dostať šancu a príležitosť pracovať aj znevýhodnené skupiny ľudí? Predstavte si, že by ste boli invalidi alebo nejak znevýhodnení, a každý by vás kvôli tomu poslal do piči a odpísal vás na každom pohovore.

A prečo nebečíte pri Brantneri, že vaše peniaze idú do Rakúska?

Zaujímavé, koľkí ľudia majú krátku pamäť a dokážu sa Brantnera zastať napríklad pri zimnej údržbe alebo pri kosení. To si už nepamätáte, ako ste nadávali? Ja si to veľmi dobre pamätám, lebo som to všetko dokumentoval, fotil, čítal. Bola to katastrofa a v komentároch ste mi dávali za pravdu. Aj keď som pozverejňoval tie ich miliónové zmluvy. Už ste zabudli? A keď teraz kričíte, nech žije Brantner….., koľkí z vás čítali všetky tie objednávky, zmluvy a faktúry? Ja som si ten čas a námahu dal. Každý mesiac, každý rok. Prečítajte si to a potom polemizujte. Do toho vyhrážky a kadejaké podmienky mestu. A pocit, že môžu mestu prikazovať čo môže a čo nemôže. Tým sa nechcem dotknúť zamestnancov Brantnera, pretože makajú, chodia do práce a vidieť ich robiť svoju robotu. Lenže tu sú aj širšie súvislosti, ako sa narába s peniazmi a komu sa čo dáva robiť.

Lenže keď niekto vidí, že je tam slovo „mestské“, tak iba z princípu pičujú. A pritom sa v meste toho urobilo toľko dobrého. Ale mnohí občania v tej zaslepenosti a paranoji, že im chce každý zle, strašne v tomto meste trpia, no o čo sa pričinili oni? Nehovoriac o tom, že každý má možnosť robiť v živote mnoho prospešnejších vecí, než sedieť pri telke alebo v krčme. Ale oni platia dane, tak myslia že môžu nadávať mestu, na mesto, na úradníkov, na poslancov… Iba z princípu. Čo vy ale viete, čo to všetko obnáša? Veď si to choďte skúsiť. Školu na to nepotrebujete.

A nadávať Zlodejský Mepos? Veď majú povinnosť zverejňovania zmlúv aj faktúr, dokonca majú pravidelný nezávislý audit a majú dozornú radu zloženú z poslancov. A najlepšie, keď sa k tomu vyjadrujú ľudia, ktorí sami robia pre kadejakých hajzlov a špekulantov. Alebo akože podnikatelia, no stačí sa pozrieť na internet, koľko firiem je na nich napísaných a prepojení sú na ďalších takýchto špekulantov, ktorí reálne nič nevyrábajú a neponúkajú. Ani službu, ani tovar.

Alebo tie príkazy od občanov mestskému podniku – Príďte tam a tam opraviť cestu.. Ich nezaujíma, kto je správcom danej cesty alebo že musí prísť objednávka. Alebo že prečo sponzorujú hokej… no na ten hokej chodíte. Tým zamestnancom a majstrom je tiež ľúto, že ľudia iba pičujú, aj keď do toho nevidia. A opýtať sa neprídu.

Na rozdiel od mestských príspevkových organizácií, je Mestský podnik firma, ktorá sa financuje z vlastných činností. A za svoje príjmy sa zveľaďuje a rozširuje. Je to firma, ktorá si musí na seba zarobiť.

Netreba len zjebať. Treba aj pochváliť, a nech si o tom gaučová verejnosť myslí čo chce. Áno, je veľa zlých vecí a chýb, veľa zle urobenej práce, veľa omylov…, aj to auto Tucsson sa kupovalo zbytočne, čo som už v minulosti kritizoval. No je veľa dobrého. Podstatne viac toho dobrého a nikto učený z neba nespadol, tak sa netvárme, že nás tu niekto okráda. Len sa pozrite, koľko dobre vykonanej práce ostáva za pracovníkmi Meposu? A za to zlé – za kadejaké prúsery, nech si to vyžerú na firme od nadriadených.

Pin It on Pinterest

Share This