ČO JE ZAČ TENTO FAREBNÝ CHROBÁK NA MÚROCH A POD STROMAMI

Určite ste tohto chrobáka už videli, či už niekde v prírode, alebo na sídlisku. A dokáže ich byť na jednej kope naozaj veľa. Keď sa zapozeráte bližšie, zistíte, že nie sú rovnaké a tie vzory sa trocha líšia.

A teraz trocha múdrosti z umelej inteligencie 😀

Pyrrhocoris apterus, známy aj ako ohňovka bezkrídla či cifruša bezkrídla, je bežný hmyz z čeľade Pyrrhocoridae. Tento druh je ľahko rozpoznateľný vďaka jeho nápadnému červeno-čiernemu sfarbeniu. A vyzerá celkom pekne, nie? Hlavne keď sa vám podarí zapozerať zblízka.

Ohňovka je rozšírená od atlantického pobrežia Európy až po severozápadnú Čínu. Bola tiež zaznamenaná v USA, Strednej Amerike a Indii a vyskytuje sa aj v Austrálii. Nedávno sa rozšírila aj severne do Veľkej Británie a východne k pobrežiu Stredozemného mora.

Ohňovky sa často vyskytujú v skupinách, najmä ako nezrelé formy, kde môže byť od desiatok až po možno sto jedincov. Ich strava sa primárne skladá z lipových semien a kvetov, z kvetov agátov, štiav z opadaného ovocia, plodov gaštanov a podobne. Často ich možno nájsť v skupinách pri kmeni lipových stromov, na slnečnej strane, pretože potrebuje teplo na reguláciu svojej telesnej teploty. Ja osobne som si ich všimol najviac pokope práve na Tarči. Párenie obvykle prebieha v apríli a máji a môže trvať od 12 hodín až do 7 dní.

Samice lákajú samcov pomocou sexuálne príťažlivých sekrétov, známych ako feromóny. Párenie môže trvať aj celý deň, a samica potom kladie vajíčka do vlhkej pôdy, do štrbín kôry, pod lístie alebo mach. Cifruše môžeme pozorovať až do neskorej jesene a prezimujú dospelé jedince.

Napriek tomu, že nie sú škodlivé, mnoho ľudí ich považuje za nepríjemné. V skutočnosti sú však užitočné, pretože často čistia prostredie, v ktorom sa vyskytujú, od mŕtvych zvyškov. V ojedinelých prípadoch môžu cifruše vydávať špecifický pach na odplašenie predátorov, ktorý zároveň odplašuje aj komáre.

Tento hmyz je teda nielen zaujímavý svojím vzhľadom, ale aj svojou úlohou v ekosystéme. Ak ich nájdete vo svojom okolí, nezabúdajte na ich prospešnú úlohu a nechajte ich, aby pokračovali v ich prirodzenom správaní..

Pin It on Pinterest

Share This