ŠVARCSYSTÉM, ČIERNA PRÁCA A KEĎ SA NIEKTO HRÁ NA VEĽKÉ PODNIKANIE

Na Slovensku je švarcsystém považovaný za nelegálny, podobne ako v Českej republike. Ide o situáciu, kedy zamestnávateľ zamestnáva osoby na živnosť, ktoré vykonávajú rovnaké činnosti ako na trvalý pracovný pomer, ale bez toho, aby za nich zamestnávateľ platil odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne. Tento spôsob zamestnávania je v rozpore so zákonom, pretože dochádza k zastretému výkonu závislej práce. A vieme veľmi dobré, kto takto ľudí zamestnáva aj v našom meste a popri tom sa hrá na veľké gastro.

História švarcsystému na Slovensku siaha do 90. rokov, keď bol tento princíp začal používať podnikateľ Miroslav Švarc. V roku 1992 bol švarcsystém zakázaný, hoci bol novým zákonníkom práce od roku 2006 tolerovaný, od roku 2012 patrí opäť medzi nelegálne činnosti. Napriek tomu sa švarcsystém na Slovensku stále vyskytuje, najmä v odboroch ubytovania, stavebníctva, stravovania, ale aj v IT sektore.

V prípade, že zamestnávateľ a zamestnanec využívajú švarcsystém, môže to mať pre obe strany negatívne dôsledky, vrátane právnych a finančných sankcií. Je dôležité, aby sa zamestnávatelia aj zamestnanci riadili platnými zákonmi a vyhýbali sa takýmto nelegálnym praktikám.

Švarcsystém teda predstavuje situáciu, kde osoba formálne vystupuje ako samostatný podnikateľ, ale v skutočnosti pracuje v závislom vzťahu pre jedného zamestnávateľa, čo je v rozpore so zákonom.

V praxi to môže znamenať, že napríklad pri prijatí do práce sa od vás môže požadovať živnostenský list, a hoci pracujete v režime zamestnanca, administratívne ste považovaní za osobu samostatne zárobkovo činnú s vlastným IČO. Tento spôsob zamestnávania je považovaný za jeden z možných daňových únikov a je preto nelegálny.

Pin It on Pinterest

Share This