TRADIČNÉ RUSKÉ PIRÔŽKY V SNV: STOJÍ ZA TO OCHUTNAŤ

Pre niekoho novinka, pre niekoho príjemný návrat do mladších čias, keď zo stánkov a obchodov rozvoniavalo jemné pečivo ruských pirôžkov s chutnou plnkou. A aj mňa osobne veľmi teší, že ruské pirôžky zažívajú v Spišskej Novej Vsi voňavý návrat a to podľa tradičnej receptúry, tak ako keď ste ich mohli pred mnohými rokmi vidieť vo výrobe priamo za pultom.

Hneď prvý deň som si pre pár kúskov šiel a boli výborné. Jemné cesto, chutná plnka. Odniesol som aj rodičom, ktorí zaspomínali na študentské časy pred 40 rokmi. Určite to poznáte, keď vám chuť alebo vôňa jedla vráti spomienku na časy minulé.  Uvidíme, ako sa bude pirôžkom dariť v tejto dobe, preplnenej pizzou, burgrami, bagetami, fastfoodmi. Myslím si však, že si zaslúžia svoje miesto vo svete kulinárskych zážitkov, či už po ceste do práce, z práce, do školy, zo školy, na rande, alebo len tak, pre radosť a pochutnanie si na vláčnom pečive s makovou, ovocnou, tvarohovou, vanilkovou, či orechovou plnkou. Náplni vo vnútri pirôžkov sa medze nekladú a tak sa môžete každý deň zahryznúť do inej chuti.

Ak pôjdete niekedy okolo, určite sa zastavte a pirôžky ochutnajte. Zamilujete si ich a v tejto ťažkej a zložitej dobe aspoň na chvíľu prídete na iné myšlienky.

Priznám sa, že u mňa mali ruské pirôžky premiéru práve v našom meste, v novootvorenej prevádzke na ulici Odborárov 16. A vraciam sa tam pravidelne, pre nové chute, ktoré prináša vždy iná náplň. Samozrejme, že som dal ochutnať aj známym, ktorých som stretol a to “hmmmmmm, sú výborné” hovorí za všetko.

https://www.facebook.com/ruskepirozkysnv

Pin It on Pinterest

Share This