MARCEL FRANKO: Prečo neodmietať pomoc realitného makléra

Práca realiťáka je ťažké remeslo a to predovšetkým pre toho, kto ju vykonáva poctivo a svedomito, pretože mnohí horlivci a špekulanti bez štipky slušného správania, zdvorilosti a férovosti urobili z tohto povolania niečo, o čom mnoho ľudí nechce ani počuť. To platí aj o poisťovákoch a obchodných zástupcoch.

Maklér sa potom musí obhajovať aj za iných kolegov, s ktorými majú klienti zlé skúsenosti. A samozrejme, že tieto skúsenosti sa šíria rýchlosťou svetla. Človek sa s okolím radšej podelí o historky so zlým servisom a posťažuje sa; to dobré berie ako samozrejmosť a zabudne na to.

Často je na inzerátoch ohľadom kúpy a predaja nehnuteľnosti uvedené: „RK nevolať!“, pretože človek má buď osobne zlú skúsenosť, alebo o nej počul od niekoho iného, alebo si myslí, že dokáže svoju nehnuteľnosť predať aj sám. Veď napokon, stačí byt, alebo dom iba nafotiť, urobiť pekný popis a šup s tým na internet. Lenže potom príde na to, že predať nehnuteľnosť nie je až také ľahké a rýchle, navyše nie za takú cenu, akú by chcel dostať. Stále niekto vyvoláva, chce sa prísť pozrieť na priestory, no buď nemá peniaze, alebo chce výrazné zníženie ceny. A to nepočítam to množstvo papierovačiek a vybavovačiek. To všetko dokáže zariadiť realitný maklér. Ak sa bavíme o takom, ktorý túto prácu berie vážne, robí ju dlho a má dostatok potrebných kontaktov a skúseností. A jedným z takýchto realitných maklérov je aj Marcel Franko zo Spišskej Novej Vsi, ktorému som položil pár otázok.

Odkedy sa venuješ realitám a prečo?

V roku 2008 som sa vrátil domov po štyroch rokoch pôsobenia v Severnom Írsku. Vedel som len jedno, že chcem byť samostatný a nechcem pracovať ako zamestnanec. Začal som teda tvoriť web stránky a neskôr som sa dopracoval do pozície finančného sprostredkovateľa. Keď som sa venoval finančným službám, veľakrát som sa stretával s potrebou ľudí riešiť bývanie. Popritom ma oslovila aj vtedy populárna realitná tombola, teda predaj nehnuteľností v neobvyklej forme. Oslovil som miestnu realitnú kanceláriu na spoluprácu a oni mi poskytli priestor pre moje činnosti s tým, že by som mohol skúsiť prácu makléra. Založil som svoju prvú S.R.O.čku a namotal sa do realít na plný úväzok. Svojou šikovnosťou a prístupom k tejto ľudskej potrebe a za pomoci skvelého marketingu som už v prvom roku predal 23 nehnuteľností. Nasledovalo osamostatnenie sa a založenie vlastnej realitnej kancelárie. S realitami pracujem dodnes pod značkou PREMIERREALITY.sk.

Myslíš si, že človek potrebuje takýto to typ služby?

Vždy sme sa venovali tejto otázke. Nikto presne nevie určiť nakoľko je človek pripravený čeliť predaju, alebo kúpe nehnuteľnosti samostatne bez asistencie realitky. Bavíme sa o možno viac, ako polovici všetkých realitných obchodov, ktoré sa uskutočnia mimo tejto služby. To znamená, že všetky úkony vrátane marketingu, komunikácie s klientmi, prípravy zmlúv, katastrálneho konania, preberacieho aktu, si dokáže človek zmenežovať sám. Je však stále veľký počet ľudí, ktorí sa radšej obrátia na realitnú kanceláriu. Niekto chce mať pohodlný prevod, niekto chce poradiť s postupom. Veľa predajov je aj problémových, ako napríklad exekúcie na majetku, dlhy správcovi. Vtedy si radšej túto službu objednajte.

Čo ti to do života dalo a naopak čo vzalo?

Realitná činnosť ma naučila, že je potrebné si vážiť majetok. Vlastniť a bývať patrí medzi základné ľudské práva a potreby. Zistil som, že ľudia neustále riešia túto potrebu. Menia bývanie, pretože sa rodina rozrástla, alebo naopak rodičia už nepotrebujú veľký dvojpodlažný dom na bývanie. Uistil som sa v tom, že mať zabezpečenú strechu nad hlavou je základ pre založenie si rodiny, vytvorenie útočiska pre členov rodiny. A čo mi to vzalo? Ťažko povedať. Možno ilúziu a ideály o poctivosti ľudí. Veľakrát som zažil sklamanie z toho, ako ľudia nehovorili pravdu, zakrývali svoje problémy, zatajovali skutočnosti. Ale taký je svet ľudí, každý sme nejaký.

S akými absurdnosťami sa pri klientoch stretávaš?

Nenapadá mi nič konkrétne. Ale možno odbočím od témy. Mal som klientku z Levoče, ktorej som predával byt po rozvode. Mala problémy s alkoholom, dlhy na nájomnom. Mojou snahou bolo predať 3 izbový byt a nájsť jej adekvátne náhradné ubytovanie. Našiel som 1 izbák, no klient odmietol ponuku s tým, že si to vyrieši sám. Vysťahovala sa a pretĺkala po meste s rôznymi individuami. O peniaze z predaja samozrejme prišla a v zime ju našli v meste mŕtvu. Absurdné bolo asi to, že kvôli pôžitku z alkoholu je niekto schopný riskovať aj život.

Realiťákov je tu ako maku, oplatí sa ešte niekomu, aby začal ako realitný maklér?

Možno teraz pôjdem proti sebe, ale situácia hlavne u nás v meste je taká, že je tu niekoľko stabilných realitiek a v nich pracujú dlhoročne aj silní makléri. Nováčik v dnešnej dobe by mal veľmi ťažké presadiť sa. Všetko je o ponuke nehnuteľností – ak ju nemáš dostatočnú, nepredáš. Taktiež veľmi dôležitá je referencia na predošlé obchody. Tá ťa predá najviac. Takže ak môžem odporučiť adeptom na realitného makléra, radšej nech sa obzerajú po inej profesii. Ja osobne sa už venujem developerskej činnosti ako projektový manažér realitných projektov. V tom vidím potenciál do budúcna.

Čo odporúčas ľuďom, ktorí chcú predať alebo kúpiť nehnuteľnosť?

Som autorom bezplatného e-booku, ktorý si môžu všetci stiahnuť na mojej osobnej web stránke www.realitnyobchodnik.sk, alebo ak si počkajú do marca, tak ho budeme distribuovať do domácností v Spišskej. Všetko čo môžem klientom odovzdať, sú moje dlhoročné skúsenosti, ktoré som spracoval aj do realitných blogov. Opisujem v nich postupy, vyjadrujem sa k aktuálnym situáciám na trhu. Ak môžem za seba dať odporúčanie, dôverujte maklérovi. Skúsený maklér vás prevedie celým procesom. A hlavne nepodliehajte tlaku na stanovenie kúpnej ceny. Majitelia, ale aj kupujúci sa často riadia podľa inzercie, napr. na bazos.sk a to deformuje ponuku i dopyt.

Pin It on Pinterest

Share This