DEŇ KOMPLIMENTOV: Mestu Spišská Nová Ves z lásky

Spišská Nová Ves,


niet divu, že si žena, keďže aj samotné slovo KRÁSA je ženského rodu a Teba dokonale vystihuje.

Často Ťa fotografujú s Vysokými Tatrami na dlani, alebo v objatí neďalekých lesov a Ty vieš, že už nikdy nebudeš sama. Aj keď tí, ktorí by Ťa mali zveľaďovať, česať, starať sa Ti o pleť, zdravie, mejkap, postavu, kondíciu a dobrú náladu, si povinnosti neplnia. Nevracaj im to.

Máš pestrofarebné dúhovky a na svet sa dívaš obrovskou šošovkou, posiatou výkladmi, lavičkami a stromami v parku, čo Ti dodáva svieži, večne mladý vzhľad. S prachom dejín Ti architekti do očí nafúkali kostoly, radnicu a divadlo, na ktorom sa uhniezdila labuť. Snáď ju nikdy nezrazia k zemi teroristické útoky šialencov, ani nálety bombardérov. Smrť tomu, kto by chcel zničiť takúto nádheru.

Žiješ pomalším tempom, aj keď Ti v žilách koluje horúca krv východniarov. V dlani držíš ružu v tvare veže, s jediným tŕňom, ktorý je vidieť do diaľky a vypichuje oči turistom, fotografom, návštevníkom, no aj obyvateľom, ktorí Ťa nikdy nepodvedú a nezradia. Ako životná partnerka im dávaš dosť, aj keď Tvoje sestry sú možno väčšie, bohatšie, v žilách im prúdi viac príležitostí a v žalúdku leží viac ľudského mäsa. Stále si pre mnohých najkrajšia a najlepšia na svete.

S tým najčistejším svedomím nikdy nespíš a ďakujeme Ti za trpezlivosť, s ktorou nám odpúšťaš nechcený výfukový parfum, rev neúnavných motorov, popraskané asfaltové pery, opilcami očúrané stromy v parkoch a zvratky pred podnikmi, ktoré z ľudí žmýkajú peniaze za chlast a automaty. Každý chce ale niekam patriť a toto všetko asi už k Tebe pristane. A berieme Ťa takú, aká si, aj s chybami a nedostatkami. Pretože tiež máme svoje chyby, nedostatky, zlozvyky a neresti.

Sídliská sú ako Tvoje deti, ktoré sú šikanované nevychovanými ľuďmi a vandalmi, no to samotný svet je krkavčí a mnohých nechal napospas hlúposti. Nie je to Tvoja chyba, ani Tvoje zlyhanie.

Viem, si zvyknutá na šteklenie stovkami topánok medzi nohami Letná a Zimná a nevzrušia Ťa. To všetky tie fotografie, príbehy, historky a zážitky sú vzrušujúce, a nie iba pre srdcia tých najstarších. Tiež som tu rád a ak zaváham, tak nie kvôli Tvojmu zjavu, ani kvôli Tvojim múrom, ani kvôli Tvojej histórii, pretože Ty si dokonalá. To kvôli ľuďom mám často chuť zradiť a opustiť Ťa. Kvôli všetkej tej nenávisti, zlobe, závisti, chamtivosti, bezohľadnosti, zákernosti a podlosti, za ktorú Ty nemôžeš.

Spišská Nová Ves, si nádherná a nepotrebuješ byť obmývaná morom, ani obkľúčená preľudnenými plážami, ani zjazvená autostrádami, ani prešpikovaná mrakodrapmi, ani zachrípnutá stovkami diskoték. K svojej atraktivite nepotrebuješ na chodníkoch živiť desiatky dílerov, pasákov, špekulantov, vreckárov, pretože máš svoje vlastné osobnosti a legendy. Mať tu svojich starnúcich rodičov a vychovávať pri Tebe deti, je bezpečnejšíe, ako u Tvojich skazenejších sestier a áno, máš im tu čo ponúknuť.

Spišská Nová Ves, ďakujem za to, že si. A myslím, že nie som jediný.

Pin It on Pinterest

Share This