O ŠIKANE: Pozor! Z každého malého chlapca raz vyrastie dospelý chlap a neviete, aký veľký

Neboj sa, raz vyrastieš a prestaneš byť tým, komu sa vysmievajú a koho držia pod krkom, ťahajú za vlasy, berú mu desiatu a peniaze. Raz si povieš svoje a ubrániš sa. Raz tá detská krutosť, s ktorou si vždy vyberú toho najslabšieho, aby ho mohli šikanovať, prestane. Raz dospeješ a tvojou silou budú skúsenosti a nezlomnosť.

Zažil som to z oboch pohľadov. Robil som zle ostatným, pretože oni robili zle mne, až to bolo v štádiu, že vo všetkom zlom som bol automaticky pre všetkých zapletený aj ja. Bol som sám a všetci sa proti mne radi spojili na každej triednickej hodine, aby mohli žalovať, čo som komu urobil a akú krivdu spáchal. Triednických hodín som sa vždy bál najviac. Nikdy som ale v skupinke netýral jednotlivca. Ale deti vedia byť kruté. Prezývky, posmešky, bitky. Ja som mal napríklad okuliare a nadváhu. Smiali sa mi. Hanbil som sa pred všetkými postaviť na váhu, keď sa vážili na telesnej všetci, prezývali ma, smiali sa. Každý má ale svoju hranicu únosnosti a keď jeden zo spolužiakov skončil s korzetom okolo krku, uvedomil som si, že svoje „nedostatky“ môžem využiť vo svoj prospech. Dnes mám 140kg a posmešky skončili. Strach sa pominul a som rád, že žijem v takom tele, v akom žijem. Keď mi dnes chce niekto povedať niečo zlé, tak nikdy nie do ksichtu. Nikdy s rukou pod krkom, ani s ťahaním za vlasy. Robí to tajne a neškerí sa mi do očí, pretože z mnohých hajzlov sa stali zbabelci a tí, ktorí boli utláčaní, majú navrch. Toto ale nie je o mne, ale o chlapcoch, ktorí sa boja chodiť do školy a zo školy domov, na krúžky, na výlety, na ihrisko.

Deti si vždy nájdu na tom druhom niečo, čo sa stane dôvodom na posmešky, ktoré môžu mať fatálne následky. A nie všetko vyrieši psychológ. Nadváha, výška, okuliare, pehy, farba vlasov, jazvy, rodinné pomery, hlas, tiky, chorľavosť, chudoba …. .

Kto každý ale nosí okuliare? Množstvo ľudí, ktorí sú celosvetovo uznávaní a obdivovaní. Mnoho akčných hrdinov. A nezabúdaj, že každý Clark Kent má v sebe Supermana.

Že nemáš úplnú rodinu, otec ťa opustil, matka pije, alebo staršia sestra točí porno? Nič z toho nie je tvoje zlyhanie. Raz z teba bude dospelý chlap s vlastnou rodinou, zásadami, domovom a prestanú sa ti smiať. Môže z teba byť kulturista, vzpierač, majster bojových umení, televízna hviezda, kozmonaut, hudobník, športovec … . Raz si nájdeš svoje miesto vo svete a ľudí, ktorí ťa budú uznávať, rešpektovať a milovať. Nech vyzeráš akokoľvek. Pretože raz vyrastú a zmenia sa aj tí, ktorí ti robili zle a bude ich to mrzieť. Dospievanie a dospelosť prináša pokoru, ľútosť, zmierenia.

Alebo sa nauč byť nebezpečný pre nebezpečných!

Pin It on Pinterest

Share This