Prepínate medzi úlohami? Je to to isté ako keby ste drogovali

Multitasking je mýtus. Veľa ľudí si myslí, že sa veci dajú robiť naraz. Multitasking nie je nič iné ako prepínanie z jednej úlohy na druhú. Je dokázané, že Multitaskingom úlohy nielen trvajú dlhšie, ale sa aj zvyšuje chybovosť. Zvyknete telefonovať a šoférovať zároveň? Rýchlo s tým skončite. Riziko havárie je vyššie než pri šoférovaní pod vplyvom alkoholu.

Neustále prepínanie medzi jednotlivými úlohami vytvára v našom mozgu zlé návyky. Ak dokončíme malú úlohu, ako napríklad poslanie emailu, odpovedanie na sms alebo napísanie statusu, uvoľňuje sa v našej hlave dopamín, odmieňajúci hormón, zjednodušene povedané sa jedná o motivujúcu chemikáliu. Náš mozog dopamín zbožňuje, takže sme motivovaní k tomu, aby sme prepínali medzi malými úlohami, aby sme si zabezpečili neustálu malú dávku instantného uspokojenia. Že to znie skoro ako keby sme hovorili o nejakej závislosti na drogách? Vlastne áno, dopamín sa umelo uvoľňuje v mozgu aj po tom, čo človek rôzne požije drogy, napríklad kokaín.

Ponaučenie znie, že robenie viacerých úloh naraz nie je schopnosť, ale zlý návyk, ktorý by si sa mal snažiť obmedziť. Urči si čas kontroly a upriam svoju koncentráciu na jednu úlohu, ktorú práve potrebuješ doriešiť.

Pin It on Pinterest

Share This