PANE, POĎTE NÁM PORADIŤ, ALEBO MANIPULATÍVNY NÁTLAK PRI PREDAJI PARFUMOV

Určite ste ich už videli, napríklad v Madarase. Stánok s tými “skvelými” voňavkami. “Mladý pán, poradíte nám?” A bla blááá ďalšie naučené frázy, argumenty, odpovede. Pripomína mi to finančných poradcov, ktorým na tých ich seminároch a školeniach gumujú hlavy.

Stále to isté oslovenie. Už roky. “Poďte nám poradiť”. A najlepšie, keď im poviete, že s tými voňavkami máte skúsenosti; že viete akú majú hodnotu, pretože ste s tým prišli do kontaktu. Tak som to niekoľkokrát urobil. Najprv “mladý pááán, poďte nám poradiť” a keď som povedal že “áno, idem vám poradiť, pretože tie voňavky majú hodnotu 3 eurá”, tak zareagovali naozaj škaredo a že mam odísť. 😃 A ignorovali ma.

Takže taký je to obchod? Keď si prídete kúpiť parfum do normálneho obchodu, tak by s vami určite nejednali takto, ako tie hyeny. A človek, ktorý si chce kúpiť parfum, tak si preňho zájde do obchodu aj sám. Nepotrebuje, aby sa mu niekto postavil do cesty a prehováral ho ako na vietnamskej tržnici. A najlepšie sú tie psychologické ťahy, ktorými vyťahujú peniaze od chudákov. Dajú vám tie voňavky do ruky, aby ste s nimi mali fyzický kontakt a pocit, že už sú skoro vaše. A až potom prichádza cena. Až na koniec. Odporné je, že tým zaženú do kúta hlavne starých ľudí, pretože manipulatívny nátlak na nich funguje. Bez hanby a svedomia oberú starých naivných ľudí, ktorí majú pocit, že výhodne nakúpili pre dcéru, zaťa alebo vnúčatá.

Ďalšou odpornosťou je si ten stánok rozložiť rovno pri bankomate a odchytávať tam ľudí s tým, že “veď tu hneď je bankomat”. A neštítiť sa s tými, hlavne starými ľuďmi, ísť až k tomu bankomatu a pozerať ako vyberajú peniaze. Toto je akože fér obchod? Že “NIE” nie je odpoveď a budú prehovárať tými svojimi naučenými frázami, no keď kladiete otázky, tak vás odbijú?

Kontroluje toto vôbec niekto?

To fakt tie dievčatá, ktoré to ponúkajú, nemajú výčitky svedomia? A keď im poviete, že to poznáte, lebo sa vám to občas pritrafilo pod ruku, tak sú nepríjemné a odháňajú vás… .

Pamätám si na podobnú situáciu v Prahe, kde v obchoďákoch tiež v rozložených stánkoch na pasáži predávali taký hlavolam – guličky, ktoré bolo treba ukladať do formy, aby sa tam vošli. Chceli za to nejakých 2000 korún. (už nepamätám presne, lebo je to pár rokov dozadu) Vraj je na to jedinečný patent, preto tá cena atď… . Že to predávajú iba oni. Ale nechceli vám povedať cenu hneď. Najprv ste si to museli vyskúšať. Musia vás totiž navnadiť, dať vám to do ruky a zasiať do vás pocit že už je to skoro vaše. A až potom príde cena. A vraj výhodná cena. A tak som im povedal, že vedľa v hračkárstve majú tento hlavolam za 200 korún. Tak mi povedali, že vraj to je len môj názor. Názor??? Tak som šiel a ten hlavolam v tom hračkárstve kúpil. Priniesol som im ho tam ukázať aj s účtenkou, aby aj ostatní ľudia, ktorým to tam núkali, videli, za koľko som to kúpil ja. A vraj mám ísť preč a nekaziť im kšeft.

Kúpili ste si niekedy od nich voňavku?

Pin It on Pinterest

Share This