O POTREBE NIČIŤ TO, ČO PATRÍ NIEKOMU INÉMU

Hovorí sa, že nikdy by si nemal druhému priať nič zlé. No to sa občas nedá. Hlavne keď je človek nasratý a určite sa to stalo každému. A potom tie nepekné veci vykričí alebo si ich aspoň myslí. Alebo o nich napíše.

Keď niekto nabúra do druhého auta a je si toho vedomý, no zbabelo utečie a nechá tomu druhému škodu, tak je to skurvená sviňa. Nehovoriac o tých, ktorí poškodia cudzí majetok úmyselne. Poškriabu kľúčom či skrutkovačom. A keď nájdete svoje auto takto poškodené, je ťažké priať páchateľovi niečo pekné. Prajete mu ochrnutie, nešťastie či podobný škriabanec alebo ťukanec na ksichte. Viditeľný do konca života. Neverím, že existuje niekto, komu nenapadnú v takejto súvislosti zlé myšlienky smerom k takejto zákernej svini. Že by ste ho nechceli vidieť priviazaného čelom k stromu a znásilňovaného koňmi, alebo ako mu zabíjajú klince pod nechty na nohách či sťahujú kožu z chrbta a potom ten chrbát posolia. Že by ste ho nechceli zakopať po ramená do zeme a kopať do hlavy dovtedy, kým z nej neostane kašovitá hmota. A užívať si ako trpí a kričí, že už to nikdy neurobí. A jeho plač a rev od bolesti by pre vás bol rajskou hudbou.

A všímam si, že tých prípadov, kedy niekto úmyselne poškodzuje autá alebo ujde keď do niekoho nabúra, je veľa. Alebo že niekto buchne dverami do druhého auta a ešte sa urazí, keď to tomu druhému vadí. Že mu do auta buchol a zanechal tam stopu. Veď čo, veď je to iba maličkosť, ktorú z diaľky nie je vidieť, však? Lenže nikto si nekupuje auto kvôli tomu, aby mu ho niekto mal právo obíjať dverami. A že je to maličkosť? To ako keby som niekomu jebol facku a poviem, že to je maličkosť, veď to nebolo ani päsťou, ani kopačka.

Taký je svet a ľudia v ňom. Keď chceš mať niečo pekné, rátaj s tým, že ti to niekto bude závidieť alebo dokonca usilovať o to, čo máš ty. Namiesto toho, aby urobil niečo, čím získa niečo pekné aj on do svojho života. A najhoršie je, keď niekto chce zo závisti zničiť to čo máš. Či už je to majetok, vzťah, priateľstvo, prácu, kariéru, podnikanie, dobré meno…. .

Hajzel, ktorý úmyselne poškodí cudzí majetok nevie, čo všetko musel človek urobiť aby si mohol kúpiť vysnené auto. Koľko musel pracovať, koľko toho oželieť, ako dlho šetriť, čo všetko si odoprieť. Nevie, ako veľmi sa tešil, že si konečne mohol niečo dopriať. Nevie to, pretože sa nedokáže vcítiť do situácie toho druhého. A nedokáže to bohužiaľ priveľa ľudí, vďaka ktorým tu už nikdy nebude dobre. Už iba horšie. Pretože zákernosť, lakomosť, sebeckosť, ľahostajnosť a bezohľadnosť vládnu svetu. A nezachráni to ani pár svetlých výnimiek.

Pin It on Pinterest

Share This