Najnižší úrok na hypotéke nie je pre každého

Úrokové sadzby na hypotékach sú historicky najnižšie. Vplývala na to zmena zákona, ale najmä konkurenčný boj medzi bankami. Akčné úroky niektorých bánk vyprovokovali takmer všetky banky k zníženiu sadzieb. Teraz evidujeme najnižší úrok 1,19% p.a. Poštová banka ponúka aj úrok 0,725 % p.a., ale musíte splniť extra požiadavky na sporenie v banke.

Pozrime sa na to bližšie. Viete si predstaviť žiadne poistenie úveru, žiadne poistenie nehnuteľnosti cez banku, žiadne kreditné karty, sporiace účty a povolené prečerpanie? To sú služby a produkty bánk, ktoré vám dokážu garantovať zníženie úrokovej sadzby na úroveň, ktorú banky propagujú v kampaniach. Každý človek dostane na hypotéke taký úrok, aký mu banka vyráta po splnení všetkých podmienok. Kľudne sa môže stať, že ak po otvorení osobného účtu v banke nesplníte povinný mesačný obrat, platby kartou alebo zriadenie trvalých príkazov, tak sa vám úroková sadzba môže zvýšiť ja o 0,50% p.a.

Každá banka má svoje plusy a svoje mínusy. A vy si musíte vybrať takú banku, ktorá vám ponúkne slušné podmienky. Nie je to však automaticky vhodné pre každého. Je dobré, ak si okrem sadzby pozriete aj iné parametre, ktoré vašu hypotéku môžu zdražieť. Napríklad ak žiadate o úver 50 tisíc eur,  pri úroku 1,39% p.a. vychádza splátka 169,93 eur a pri úroku 1,75% p.a. to bude 178,62 eur. Môže sa však kľudne stať, že pri vyššom úroku dostanete od banky 90% LTV ( z hodnoty nehnuteľnosti ) a pri nižšom úroku len 80% LTV. Je to potom na zváženie, čo je pre vás výhodnejšie. Taktiež vám nemusí banka pri vyššom úroku nanútiť, aby ste podpísali doplnkové produkty banky a zaleží aj na poplatku za vedenie bežného účtu a zľavy z tohto poplatku, ktoré dokážete získať. V konečnom účtovaní rozdiel na úrokoch viete splatiť aj zľavou za vedenie účtu. Variantov je viac, dôležité je správne nastavenie v procese žiadosti o úver v konkrétnej banke a samotná bonita klienta.

Pri výbere hypotéky si odporúčam vypracovať prehľad hypoték zo všetkých bánk, kde okrem porovnania úroku budú aj ďalšie parametre, ktoré môžu ovplyvniť splácanie hypotéky. Banky si nemusíte obehať sami, ale môžete osloviť svojho sprostredkovateľa. A pamätajte, aj keď najnižší úrok nie je pre každého, stále sú na trhu hypotéky, ktoré vám môžu najviac vyhovovať.

Autor článku:

Marcel Franko – realitný a hypotekárny poradca | +421 949 129 656 | franko@everestreality.sk

Pin It on Pinterest

Share This