Chcete kúpiť byt na hypotéku? Postup ako zohnať peniaze na dofinancovanie kúpy nehnuteľnosti

Poznáte to. Pri vybavovaní úveru či hypotéky narazíte na výrazy, o ktorých neviete čo znamenajú, no z pohľadu šancí na poskytnutie úveru sú veľmi dôležité. Jedným z termínov je aj LTV ( loan to value ). Je to pomer objemu úveru ku hodnote nehnuteľnosti. Ak vám banka poskytuje 100% LTV, znamená to, že dostanete od banky celú sumu na kúpu bytu. Čo v prípade, ak vám ale banka ponúkne len 80% LTV ? V prípade, že kupujete byt s hodnotou 50 tisíc eur, banka vám poskytne maximálne 40 tisíc eur na financovanie kúpy a vy musíte zvyšných 20% dofinancovať z vlastných zdrojov.

Ľudia, ktorí nemajú nasporené dostatočné množstvo finančných zdrojov, sa môžu obrátiť na stavebné sporiteľne, ktoré núkajú stavebný úver alebo medziúver. Závisí to od toho, či ste si v minulosti sporili dostatočne dlho, alebo ste nový klient. V porovnaní so stavebnými úvermi sú však medziúvery s vyššími úrokovými sadzbami. Klient pri medziúvere spláca len úroky, pričom istina sa vôbec neznižuje. Preto je pre ľudí, ktorí splácajú medziúver, najvýhodnejšie, ak si čím skôr nasporia dostatok peňazí na stavebný úver.

Stavebné sporiteľne na rozdiel od bánk poskytujú stavebné úvery do istej výšky aj bez založenia nehnuteľnosti. Až do výšky 50-tisíc eur nemusí klient dokladovať svoju bonitu a nemusí zakladať nehnuteľnosť a nevyžaduje sa ani zabezpečenie ručiteľom. Po 1.marci 2017, kedy banky sprísnili podmienky poskytovania hypoték, hlavne z pohľadu výšky LTV, sa javí možnosť dofinancovať kúpu bytu prostredníctvom stavebnej sporiteľne ako dostupné riešenie pre bežných ľudí, ktorí potrebujú na financovanie kúpy ďalšie zdroje. Odporúčam preto obrátiť sa na finančného alebo hypotekárneho poradcu, ktorý vám vyberie najvýhodnejšiu kombináciu úverov tak, aby  ste mohli zaplatiť za byt plnú sumu.

Autor článku:

Marcel Franko – realitný a hypotekárny poradca | +421 949 129 656 | franko@everestreality.sk

Pin It on Pinterest

Share This