Ako sa menia ceny nehnuteľností na Spiši a kto je pre banku bonitný klient

Správne určenie ceny nehnuteľnosti je vždy náročné. Presnú cenu nie je možné jednoznačne odhadnúť, bude len taká, akú bude akceptovať predávajúci a kupujúci. Hodnotou nehnuteľností teda neurčujú žiadne predpisy ale trh. V akom stave je realitný trh napovedá pomer medzi ponukou a dopytom.

Aktuálny stav v regióne je taký, že ponuka nehnuteľností je menšia ako dopyt, realizuje sa väčší objem obchodov a zvýšený počet záujemcov o kúpu spôsobuje rast cien. Takmer všetky nehnuteľnosti nájdu svojho kupujúceho, ktorý má obmedzené možnosti na zjednávanie ceny. Vo všeobecnosti to znamená, že cena za ktorú sa nehnuteľnosť inzeruje je zároveň aj realizačná.

V súčasnosti najväčší nárast cien evidujeme v segmente 1 izbový a 2 izbový byt, pričom kompletne zrekonštruovaný dvojizbák už prekonal hranicu 50 tisíc eur. Nie je to tak dávno, kedy ste si za túto sumu mohli kúpiť 3 izbový byt v Spišskej Novej Vsi.

Väčšina kupujúcich je limitovaná príjmom, ktorý dokladujú banke pri žiadosti o úver. Znamená to, že svoj limit dosiahnu aj pri celkovej čerpanej sume. Spôsobí to zvýšený dopyt po malometrážnych bytoch, čím sa stanú 3 a viac izbové byty nedostupné pre záujemcov o kúpu s nižšími príjmami. Na trhu to môže vyvolať stav, kedy sa 3 a viac izbové byty stanú cenovo nedostupnými a ich cena bude stláčaná smerom dole. Jednoducho povedané rozdiel v cene medzi 2 a 3 izbovým bytom bude minimálny.

Táto situácia nemusí nastať, ak budú v regióne bonitní kupujúci s vlastnými finančnými prostriedkami. Minimálna suma, ktorú budú potrebovať bude predstavovať 15% až 20% z ceny nehnuteľnosti. Úroky v bankách veľmi neporastú, zmení sa však politika dokladovania vlastných finančných zdrojov.

Ponuka je obmedzená a ľudia chcú bývať. Otázka znie čo si môžu dovoliť zobchodovať. Napríklad štvorčlenná rodina s čistým príjmom 850 eur ( príjem manžela a materská ) by sa mohla obzerať maximálne po upravenom 2 izbovom byte do 43 tisíc alebo sa spoliehať na nájomné bývanie.

Najbonitnejší klienti sú bezdetné páry, kde ich spoločný čistý príjem presahuje 1000 eur a majú nasporených aspoň 10 tisíc eur. Takýto stav môžeme považovať za ideálny a takýchto záujemcov o kúpu budú uprednostňovať aj banky.

Autor článku:

Marcel Franko – certifikovaný realitný poradca senior v spoločnosti EVERESTREALITY.sk, s.r.o.   | +421 949 129 656 | franko@everestreality.sk

Pin It on Pinterest

Share This