FITNESS KULTÚRA. ŠTÝL, KTORÝ NIE JE PRE KAŽDÉHO.

Je toho už viac než dosť. Zovšadiaľ sa na ľudí valiaca propagácia fitness, bez priestoru na pripustenie iných hodnôt a životného štýlu. Videá, fotky, motivačné články, jedálničky, zdravá strava. A pritom zdravšie je naplniť svoj život venovaním sa svojmu skutočnému talentu, ako makať niekde nasilu vo fitku, hladovať, jesť s kalkulačkou, odopierať si a mať výčitky. Kto má na niečo talent a predpoklady a daná činnosť je zároveň jeho vášňou, ten sa do toho nepotrebuje nútiť, ani kadečím motivovať. Je to súčasťou jeho života.  A aj v posilňovni vždy vidieť, pre koho je cvičenie vášňou a pre koho len povinnosťou, biznisom, alebo utrpením. Pre koho je to len momentálna cesta aktuálneho trendu, pretože dnes sa cvičenie nosí a kto necvičí, ten je menejcenný a pre koho je to šťastným naplnením života.

Všetko sa stavia na mäso – kult tela a zabúda sa na to, že človek nebude navždy mladý, svieži a nie je ani nezničiteľný. A tak pri zranení, chorobe, či starnutí sa mnohým zrúti svet, pretože im nič neostane. Uvedomia si, že nič nevedia robiť. A divím sa tým, ktorí na to nemajú a mohli by byť fakt dobrí a jedineční v niečom inom. Majstri svojho povolania, remesla, záľuby. Ale toto je aktuálna móda, biznis, honba za zvráteným ideálom krásy ľudského tela a tuctovosť.

Ľuďom ubližujú rôzne motivačné materiály, ktoré sa dobre čítajú a dobre sa na nich pozerá, no často je to proti mnohým jednotlivcom, aj keď si myslia, že tá najťažšia cesta je tá pravá. Lenže, je dôležité cítiť sa dobre aj počas dosahovania cieľa, na ceste k nemu, nie len v cieli. Nemá zmysel dobehnúť do cieľa unavený, ani obetovať zvyšok života pre pár rokov bolesti a slávy. Treba si prežiť aj starnutie a starobu. Bez roztrasených končatín, zlomenín, jaziev a bolesti, ktorú si dobrovoľne vnesieme do života.

Je jasné, že každý chce niekam patriť a mnohí ľudia, ktorí boli v živote podceňovaní, šikanovaní, osamelí, alebo sa im posmievali, našli útočisko v priestoroch posilňovní. Mnohým pomáhajú sluchátka, hlboko zarazené do hláv, kikiriki elasťáky, tielka a nagelované vlasy, po ktorých ostávajú na lavičkách biele mastné fľaky, pretože uterák ostal doma. Snažia sa zapadnúť medzi veľkú dávku zachmúrenosti, neochoty, zúrivosti, nevraživosti, nenávistných pohľadov, súťaživosti, priekupníctva. U poniektorých je možné vidieť, že im chýbajú správne hygienické návyky a utierajú si sople do náradia. S pokrčeným tričkom, alebo neupravení a nenamaľovaní sa v žiadnom prípade v miestnosti neukážu, no čúrať si v sprche pod nohy a smrkať pri sprchovaní tak, že sople lietajú na všetky strany a prilepujú sa na kachličky je normálne.

Muži si myslia, že kto z nich má najväčšie svaly je väčší chlap a pritom ich sprevádzajú klamstvá, dlhy a cudzoložstvo. A ak im dojdú peniaze, tak odchádzajú aj svaly. Ženy medzi sebou súťažia vo vyhladovanosti a v hrúbke hlasu. Holia si bruchá a stehná a neuvedomujú si, že v nich chýba najmenšia štipka ženskosti. Kvôli strachu z pokazenia si tela nechávajú mnohé ženy vynosiť dieťa náhradnou matkou, alebo často riskujú neplodnosť.  V jeden deň si nechajú rozrezať prsia a naplniť ich umelinou a na druhý deň sa už snažia urobiť dieru do sveta. Základ je mať instagram. Vymýšľa sa milión rôznych cvičení a systémov a už je len otázkou času, kedy sa aj z utierania zadku stane nová, prevratná fitness disciplína.

Tréneri, nazobaní chémiou dávajú ľuďom rady, ako sa má správne cvičiť, aby vyzerali tak, ako oni. Mnohí vyhrajú jednu súťaž v mušej váhe a na druhý deň majú na profile popis – tréner s dlhoročnými skúsenosťami a privilégiom nezdraviť sa. Nemajú však vzťah k práci s ľuďmi a nevedia komunikovať.

Nenápadne dobiedzajú do ľudí a naznačujú im, že sú odporní, škaredí, tuční, nezaujímaví a zbytoční a pohotovo im ponúkajú riešenie – svoje služby. Makať a platiť im za potenie krvi a pritom oni sami zobú a pichajú celé dni do seba hnusy. Dievčatá, ktorých telo nie je ako vlašský orech si myslia, že tak má vyzerať žena a cítia sa menejcenne. Hanbia sa za svoje telo. Vykašlú sa na svoju jedinečnost, talent a koníčky a siahnu po činkách a radách trénerov, ktorí ich v tomto klamstve utvrdia, kvôli vidine zárobku.

Samozrejme, rád by som vyzdvihol všetkých tých, ktorých cvičenie naplňuje, je pre nich vášňou a radosťou, dávajú tejto disciplíne dôstojnosť, opodstatnenosť a tvár. Úspešne sa zúčastňujú súťaží a reprezentujú svojich ľudí, pri práci trénera sú slušní, vedia čo je úsmev, zachovávajú dôstojnosť svojich klientov a nezapredávajú sa za každú cenu.

Autor článku: Miroslav Hnát

Pin It on Pinterest

Share This