MARCEL FRANKO O SITUÁCII S NEHNUTEĽNOSŤAMI A BÝVANÍM V NAŠOM REGIÓNE

Ceny a požiadavky jak predávajúcich, tak kupujúcich sa stále menia. Je to aj o ponuke a o dopyte. Je to tak so všetkými trhmi a nič nejde rovnou čiarou neustále nahor, ani nadol. Vidíme to aj pri akciách, fondoch, komoditách, drahých kovoch, kryptomenách … . A čo na to nehnuteľnosti a trh s realitami? Opýtali sme sa Marcela Franka, ako vidí momentálnu situáciu s bývaním a vývojom realitného trhu v našom regióne.

Marcel, aká je momentálna situácia na trhu s nehnuteľnosťami čo sa týka cien?

Keď som koncom februára otvoril inzertný portál, neveril som vlastným očiam. Jednoizbáky cez 65 tisíc eur, dvojizbáky 85 tisíc eur a trojizbáky cez 100 tisíc. Bol som na obhliadke s kolegom z brandže a ten nás upozornil, že cena stanovená na byte nemusí byť určená znaleckým posudkom. Znamená to, že ľudia sú ochotní zaplatiť cenu bytu nad rámec znaleckého posudku. Pri tejto situácii si dovolím tvrdiť, že v našom regióne sa bavíme o realitnej bubline. Otázka je kto stanovuje cenu nehnuteľnosti. Ak príde maklér na byt a chce sa zapáčiť majiteľom, tak im prikývne na ich požadovanú sumu. No a ľudia radi skúšajú kde sú hranice možností kupujúcich. Ja osobne by som už neakceptoval sumu 120 tisíc za trojizbový byt. Dnes už hrubú stavbu domu viete realizovať za 40 – 50 tisíc eur, samozrejme potrebujete k tomu pozemok a tých je nedostatok. Neviem ako na to zareagujú banky, osobne si myslím, že takto to ďalej nemôže stúpať. Ak existujú regionálne rozdiely, tak ich môžeme aplikovať aj na ceny nehnuteľností za meter štvorcový. Jednoducho nemôže si majiteľ s realitkou pýtať cenu, za ktorú sa predávajú byty v krajských mestách. Všetko to majú v rukách kupujúci a ich ochota platiť tak vysoké sumy za meter štvorcový.

Prevyšuje ponuka dopyt, alebo je to naopak? Čoho je nadbytok a naopak čoho je nedostatok? O čo je najväčší záujem?

Aktuálne prevyšuje dopyt ponuku. Preto nastala situácia, že ceny prudko rastú. Ľudia jednoducho potrebujú bývať. Otázka je či v regióne s priemernou mzdou 650 eur dokážu partneri získať úver na financovanie kúpy. Nedostatok je v každej kategórii. Hlad po menších bytoch, ako aj po rodinných nehnuteľnostiach, rodinných domoch.

Aké je správanie sa kupujúcich, predávajúcich a záujemcov o bývanie? Aké sú ich najčastejšie otázky a reálne aj nereálne požiadavky?

Kupujúci nasadli na vlnu realitnej bubliny a akceptujú prestrelené ponuky predávajúcich. Prečo? Lebo sú to častokrát situácie, kedy nezareagujete na ponuku rýchlo a byt vám niekto vyfúkne. Preto sú ochotní aj prihadzovať ku kúpnej cene. Jednoducho povedané, je tu bitka o nehnuteľnosti. Tento boj, ktorý sa zvádza, už zatieňuje základné požiadavky na lokalitu, stav nehnuteľnosti. Fičia aj byty bez balkóna, keď v minulosti to bol najväčší problém, keď byt nemal balkón, alebo lodžiu. Prehliadajú sa technické vady a kupujúci akceptujú stavy, ktoré by za iných okolností riešili ako nedostatky.

Ako vidíš blízku budúcnosť vo svete realít a kam to všetko smeruje?

Dobrá otázka. Už som zažil pokrízové roky, kedy sa realitný trh opäť štartoval. Teraz si ľudia mysleli, že ceny  s koronou klesnú. Nestalo sa. Práve naopak, ceny rástli medziročne od 8% do 13 %. Prvý kvartál nového roka 2021 priniesol rapídne zvýšenie cien. Má to však všetky znaky realitnej bubliny. Bol by som opatrný na najbližšie obdobie. S cenou nehnuteľností rastie aj cena stavebných materiálov a očakávať sa dá aj nárast cien za remeselné služby. Ide to ruka v ruke s vývojom na realitnom trhu. Stavebniny hlásia len pri zatepľovaní nárast cien o 30% už od marca. Medziročne sa ceny v stavebninách zvyšujú o približne 10%. Dodávatelia vidia rast na realitnom trhu, tak reagujú. Živnostníkom sa zase pravidelne zvyšujú odvody. Rast cien tu bude aj v tomto roku, nebude to prudké zvýšenie a očakávam, že trh sa ochladí. Inak si zarábame na problém s realitnou bublinou a drobní investori môžu byť sklamaní v budúcnosti.

Pin It on Pinterest

Share This