KEĎ VYPUKNE PANIKA: ČASTOKRÁT JE TO O SVIATKOCH A PREDSVIATOČNÝCH DŇOCH AJ TAKTO

Vypukla panika!!!

Príbytky, ulice a podniky sa vyprázdnili, pretože ľudia vyrazili nakupovať. Splašene zbierajú z regálov aj to, čo nepotrebujú, z časti aj preto, aby náhodou neostalo aj pre iných. Z kopcovito naložených nákupných košíkov sa stávajú baranidlá a z áut nákupné tašky. Vyhráva bezohľadnosť, lakomstvo a neobozretnosť.

Parkoviská pred nákupnými centrami a hypermarketmi sa menia na záchytné stanice áut, ktoré používajú roztrasení vodiči len do kostola, cez sviatky a na občasné nákupy. Trúbia a nadávajú si, zobú tabletky na upokojenie, zúrivo vypľúvajú žuvačky, aby mohli kričať a bijú sa dlaňou do čela, až majú hlavy ako po ponorení do vriacej vody.

Prešľapujú v dlhých frontách pri pokladniach, krútia hlavami, pestujú samomluvu, v duchu vymýšľajú rôzne slovné spojenia nadávok, robí sa im zle, odpadávajú. Nesmú to však za žiadnych okolností vzdať. Prichádza totiž katastrofa sviatočných dní, kedy budú všetky obchody zatvorené, aby aj zamestnanci vedeli, že majú rodiny a mali trochu viac času na seba a svoje záľuby.

Tí, ktorí nesledujú kalendár a šialenstvo nákupov ich minulo, majú pocit, že sa asi blíži nejaká skaza a ľudia v panike zhromažďujú zásoby do pivníc, úkrytov a podzemných bunkrov. Nejde im do hlavy, načo je všetkým naraz toľko potravín.

Málokto tuší, že ich chytá panika z predstavy, ako sa ráno prebudia a život prestane mať zmysel. Prídu depresie, bezmocnosť a znudenosť, pretože si uvedomia, že nemajú kam ísť. Nemajú kde stráviť čas s rodinou, kamarátmi, kolegami, pretože obchoďáky sú zatvorené a príroda ich neláka. Nemajú záľuby, záujmy, nečítajú, nechodia do kina, ani do divadla, ani do galérie, ani do parku.

A kto by si myslel, že na ďalší deň po katastrofe bude pokoj, tak je na omyle. Príde druhý úder zmätku a chaosu. Ľudia za jeden deň, počas ktorého spotrebovali všetky kopcovité nákupy z predošlého dňa vyhladnú vždy natoľko, že sa opäť vylezú tlačiť na parkoviská, medzi regálmi a pri pokladniach. Opäť budú nadávať, ponáhľať sa a pobehovať v panike, ako keby zaznel výstrel.

Stádo splašených ľudí.

A tak je to vždy. Život však ponúka aj iné zážitky, ako nakupovanie.

Pin It on Pinterest

Share This