NOVOVESKÉ SCIFI: MESAČNÝ VÝPADOK SOCIÁLNYCH SIETÍ

/na pobavenie aj zamyslenie/

Už niekoľko týždňov nefunguje facebook ani instagram a ľudí zachvátila panika. Buď kvôli pocitu, že tam boli známi a slávni, že určovali trendy a celý svet sa bez nich poserie, alebo kvôli živobytiu a reklame pre svoj biznis, podnik, produkt, službu.

Nefunguje sledovanie príspevkov, pridávanie komentárov, ani messenger. Nemáme sa kde milovať, ani kde nenávidieť. Nemáme kde vešať informácie o svojich úspechoch a mlčať o pádoch, nedostatkoch a chybách.

Mladí nemajú prehľad o životoch svojich preafektovaných a umelých životných vzoroch. Nemajú ako ukázať, že sa majú dobre a že im treba závidieť majetok, bývanie, oblečenie, vzťahy, priateľstvá, dovolenky, auto. Nevedia, ako ináč sa podeliť o svoje životy. O to čo jedia, kde pracujú, s kým spia, čo si kupujú, čo čítajú, akého majú psa, na akom aute jazdia, ako a kde trénujú, čo majú vytetované, aké nosia spodné prádlo, šperky, hodinky, mobil, čo majú v skrini, kde a s kým boli na dovolenke. Skrátka, kompletné virtuálne zdokumentovanie života.

Starí nemajú kde komunikovať so svojimi dávnymi kamarátmi, spolužiakmi či deťmi, ktoré odišli pracovať alebo žiť niekde inde. Nemajú kde žasnúť, aké veľké sú tie generačné rozdiely a hodnoty.

Nevieme, kto má kedy narodeniny, svadbu, pohreb. Komu sa narodilo dieťa, kto kde študuje, pracuje, kto dosiahol aké úspechy, spolupráce, projekty. Nevieme, čo sa kde koná, organizuje. O nových otvorených prevádzkach, ani o tých, ktoré skrachovali alebo museli skončiť. O politike, klamstvách, falošných dohodách. Nevidíme reklamy na nové firmy, produkty, služby. Zmizol informačno-reklamný smog.

Provokatéri nemajú kde byť chytrí, hádaví, vzťahovační, závistliví. Nemajú sa ako vyhrážať a nadávať iným. Nemajú sa ako schovať a anonymne prejavovať svoj názor.

Ale… mnohí ľudia, ktorí majú depresie, problémy, sú zneužívaní alebo šikanovaní v škole či na pracovisku, nachádzali na sociálnych sieťach aj milé slovo, zaujímavé príspevky, motiváciu, vypočutie. Mnohým ľuďom zaujímavé príspevky na sociálnych sieťach dokázali skrášliť deň, vysušiť jednu slzu, vyčarovať jeden úsmev a možno aspoň na chvíľu dať do duše pokoj.

Mnohým ľuďom robilo dobre, keď im niekto odpísal, odpovedal. Keď sa im dostalo odpovedí, rád, povzbudení. Naopak mnohí ľudia sa dokázali dokonale schovať za falošný profil, nepravé informácie o sebe či za cudzie foto. Zrazu nemajú ako obťažovať iných, posielať neslušné návrhy či fotografie svojho prirodzenia.

Sociálne siete chýbajú aj všetkým tým, ktorým sa skrz reklamu podarilo naštartovať biznis a predávať svoje produkty.

Chýbali by aj mne. A veeeeeľmi. Keďže som na nich a od nich závislý. A mám sociálne siete rád.

Pin It on Pinterest

Share This