O ĽUDSKÝCH PARADOXOCH, PROTIKLADOCH, PODIVNOSTIACH

Je zaujímavé, keď niekto iba z princípu nepríde na nejakú brigádu zohnúť sa po cudzie odpadky, lebo veď on ich tam neodhodil a nie sú jeho. Načo by ich prišiel zbierať. Ale keby na zemi ležali peniaze, tak sa pre nich zohne, napriek tomu, že tiež nie sú jeho.

Alebo, jedna vec je o pomoci rozprávať, zdieľať pomoc, zdieľať že sa niečo organizuje, pripravuje, že sa hľadajú nejaké riešenia. Ale nezúčastniť sa. Toto už nie.

Alebo, ísť na miesto nehody, tam kde sú majáky, to áno. Bežať tam zvedavo a zisťovať komu sa čo stalo. Ale prísť podporiť niečo, čo sa organizuje častokrát zadarmo, tak tam sa pozrieť nepríde. Na to nemá čas. Ešte dobre, že tu nemáme verejné popravy alebo zápasy na život a na smrť, lebo tam by bolo plno.

Alebo, keď je niekde nejaká krivda, tam sa mnohí zapoja a lynčujú, ale keď treba niečo oceniť a pochváliť, tak toto nieee. Toto nie je až také zaujímavé. To sa berie ako samozrejmosť. 99 dobrých vecí ostane častokrát nepovšimnutých, no tá jedna zlá, tá áno.

Alebo, zdieľať kadejaké motivačné kecy, že každý si je strojcom svojho šťastia, každý dokáže všetko čo si zaumieni, treba sa snažiť a ísť si za svojimi snami, zmena je život atď…., a potom ti vadí, že niekto robí to, čo nevyštudoval.

Alebo, keď národu vadí, že si niekto dovolil mať falošný diplom alebo si kúpil vzdelanie a podobne, no nevadí propagácia falošných svalov, falošných ksichtov, pŕs, zadkov…, klamstvo vo vzťahoch, v kamarátstvach, v obchode, v medziľudských vzťahoch… .

Alebo, tváriš sa ako ten najlepší podnikateľ a zamestnávateľ, no v čase krízy nemôžeš požiadať o žiadnu pomoc, pretože zamestnávaš na čierno alebo na švarcsystém. No stojíš ako prvý v rade, keď sa treba sťažovať, ako je tu zle.

Alebo, nazývaš sa podnikateľom, no nič reálne nepredávaš, nevyrábať a neponúkaš reálne žiadny produkt ani službu. Iba máš na seba napísaných kopu firiem a si prepojený na ďalších ľudí, ktorí majú taktiež na seba napísaných desiatky firiem. A taktiež nič reálne neprodukujú. Iba zneužívate systém, no sťažujete sa, ako je to tu všetko zlé a ako podnikatelia trpíte a nemáte zázemie.

Alebo, vravíš o sebe že si chlap, potetuješ sa, napicháš sa steroidmi, máš silácke reči, biješ sa, vystatuješ, jazdíš na silnom aute…, ale nevieš dodržať slovo, nevieš vrátiť požičané peniaze, klameš všade kde sa dá a biješ svoju frajerku.

Alebo, vysmievať sa nejakej tragédii a nešťastiu niekoho iného, no keby sa ťa týkalo, tak ťa ten smiech prejde.

Alebo, niekto vysedáva niekoľko hodín denne v krčme a nadáva na život, aký je nespravodlivý a ako je tu zle. Namiesto toho, aby ten čas využil efektívnejšie a rozširoval si obzory, o niečo sa snažil, niečomu sa priučil.

Alebo keď sa s vami háda nejaká tetuška, ktorá celý deň sedí na piči a hladká palcom displej, aby si čítala cudzie príspevky, cudzí obsah a sledovala cudziu robotu a snahu a ona z toho čítania a z pocitov, z toho preprdeného kresla vie lepšie, ako to v meste funguje a ako to je ako to nie je. Lebo ona predsa béééé platí danéééé a poplatkýýý. Vie to lepšie, ako niekto, kto je pravidelne v styku s úradníkmi, poslancami, pýta sa, zisťuje, porovnáva, robí projekty, kontaktuje kompetentných, číta zmluvy, objednávky a faktúry mesta….. . Ale ona to vie lepšie 😃

Alebo, niekto na jednej strane prehlasuje, že treba podporiť naše obchody a našich podnikateľov, predavačov, výrobcov a majiteľov obchodíkov na sídliskách; obchody, ktoré sú s nami dlhé roky…, no potom ide nakupovať z dodávky od Poliaka, bez bločka.

Alebo keď niekomu vadí, že musí platiť za odpad ale chodí pravidelne na kopcovité nákupy, z ktorých väčšinu ani nepotrebuje. A potom končí v koši to množstvo obalového materiálu, BIO odpadu a všetkého, čo nespotrebujú a skazí sa to. Nehovoriac o obaloch z kadejakých čačiek-hračiek. Viete, obrovské množstvo odpadu je napríklad aj z rôznych starých platobných kariet, kartičiek a to ešte nie sme pri elektronickom odpade, pretože mnohí si musia pravidelne kupovať nový a nový mobil, pretože im nestačí z bazaru. A kde končí stará elektronika? A čo oblečenie? Takmer každý deň mať niečo nové na sebe. Všetko je odpad, ľudia sú stále náročnejší, chcú lepší a väčší výber v obchodoch a hlavne – ľudí je stále viac a viac. A tak sa topíme aj v tom množstve slamiek a špakov. Pritom fajčenie nie je ľudská povinnosť.

Alebo keď si nejaký občan dovolí povedať policajtovi, že platí dane a tak platí aj toho policajta a chce mu rozkazovať … To je to isté, ako keby mu ten policajt povedal, že platí zdravotné poistenie a tak sa aj tomu občanovi skladá na lieky, liečby, operácie, liečebné pobyty…. A niečo by si chcel za to nárokovať a občanovi rozkazovať čo má a čo nemá robiť, ako sa má stravovať, ako sa má hýbať, správať k svojmu telu atď… .

Alebo, mnohí nadávajú na systém a ako je všetko všade zle. No môcť pri prvej príležitosti ten systém využiť a ojebať? Neváhajú. V politikoch vidia iba zlodejov, no mnohí vo svojej práci kradnú – materiál, jedlo, alkohol, informácie, peniaze, kabelky, kabáty 😃

Alebo, niekto je k vám drzý a vulgárny, ale čaká, že vy budete reagovať slušne. A keď nie, tak sa cíti dotknuto.

Alebo, keď niekto sleduje nejakú stránku alebo nejakú osobnosť, lebo s ňou v 100 veciach súhlasí, slepo pritakáva, zastáva sa. No keď zrazu uvidí jednu jedinú vec, na ktorú ma iný názor a pohľad, tak ihneď ruší sledovanie alebo si dovolí otvoriť tú svoju prašivú papuľu a ihneď zabudne na to ostatné, čo sa mu páčilo. A tak to funguje aj s ľuďmi. Odpíšeme niekoho kvôli nejakej jednej chybe, inému názoru, inému pohľadu na vec.

Alebo, kým nejaký športovec hral a reprezentoval krajinu vo vrcholovom športe, ľudia sa tešili z jeho úspechov a oslavovali ho. No keď ukončil kariéru a začali si užívať tie svoje vydraté peniaze, tak prišla kritika a nadávky od závistlivcov, že si dovolil žiť ako chce a míňať na čo chce. Pritom je každého piča po tom.

Alebo, dávate na svoju stránku kopu vecí, rôzny obsah, možnosť zapojiť sa do dobrých vecí, do zaujímavých projektov, prísť na pekné podujatia, podporiť niekoho v núdzi…. toto majú v piči. Ale niečo o politike? Tak tam sa do komentárov nasáčkujú. A pritom tomu ani trocha nerozumejú. Ani širším súvislostiam, ani systému, ani ako funguje mesto, aký je rozdiel medzi radnicou a mestským úradom, aký je rozdiel medzi úradníkom a poslancom, aký je rozdiel medzi VPP a mestským podnikom atď… .

Alebo poniektorí „fanúšikovia“ športu. Kým ich družstvo vyhráva, tak kričia „Hurááá, vyhrali SME“. No keď prehrajú, tak „Prehrali, kokoti“ Už tam nie je to „sme“. Alebo, keď vyhrávajú, je plný štadión. Keď prehrávajú niekoľko zápasov v línii, tak je štadión poloprázdny. Pritom, kedy športovci potrebujú najviac povzbudiť? Keď vyhrávajú? Alebo keď prehrávajú? Kedy potrebujú najviac podpory?

Ale aj takíto sme my ľudia. Taktiež mám v sebe mnoho rozporov, mnohé si uvedomím až neskôr, no za mnohé chyby som rád. Pretože ma takéhoto vytvorili a ja mám rád svoj život a to čo robím. A aký som. Snáď ste radi aj vy, akú tvoríme spoločnosť ako celok a aké vlastnosti v tejto spoločnosti prevládajú.

Pin It on Pinterest

Share This