V MESTE ŠPAKOV A HOVIEN

Sedím v aute na parkovisku pri bytovke a okolo ide ženská so psom. Ten pes sa vyserie k bytovke. Ženská sa obzerá, či ju nikto nevidel a odchádza preč. Sťahujem okienko a kričím za ňou, aby to hovno spratala. A ona namiesto toho, aby sa vrátila a to hovno zdvihla, pridala do kroku a unikala z miesta činu akoby niekoho zabila. Tak som sa pustil za ňou a dobehol som ju pri škôlke smerom k lekárni. Už len z princípu. A tak sa vrátila a to hovno odpratala. Pretože takto by to malo byť, ak chceme fungovať v nejakej spoločnosti. Mnohí si neuvedomujú, že domov nie sú iba izby ich bytov, ale aj spoločné priestory, výťahy, trávniky, chodníky, cesty, ulice… .

Takto som upozorňoval aj ľudí, ktorí hodia špak na trávu. A aj takejto reakcie sa mi dostalo:

No mladý pán, myslela som, že ste milší človek.” Milší? To mám prosiť ľudí na kolenách, aby tie hovna zbierali a aby odpadky hádzali do koša? A aby pochopili, že trávnik nie je popolník? Aký prístup by chceli? Aby im to niekto prišiel zaspievať? Alebo aby im za každé spratané hovno či neodhodený špak niekto platil? Či ako si to predstavujú?

Minule sa mi naskytol taktiež zaujímavý úkaz. Chlap čumel na ženskú ako venčí psa, či po tom psovi spratá hovno. Spratala. Chlap pokračoval v prechádzke, dofajčil a špak hodil na trávnik k bytovke. Toto už je mesto hovien a špakov a ani nebude lepšie. Pretože tu sa každý len sťažuje, mnohí idú manifestovať, pičovať, nadávať, vyhovárať sa, písať petície .. no nezačnú od seba.

Raz niekomu rupnú nervy, pozbiera všetky tie hovná a pri prvej príležitosti ich napchá niekomu do huby. A aby to hovno šlo ľahšie dole krkom, tak použije ten gumený zvon do hajzla.

Potom máte aj takýchto primitívov. Zaparkuje na trávniku, dostane za to papuču alebo pokutu a jeho ospravedlnenie? Výhovorka a poukázanie, že aj robotníci častokrát zaparkujú na trávniku a nedostanú pokutu. Ako majú ale napríklad nosiť stavebný materiál či veci na nové ihrisko, oddychovú zónu, vnútroblok? Ale hrať by ste sa potom chceli všetci, však? Sedieť na lavičke, užívať si niečo nové. Lenže vrtuľníkom to tam nedoviezli.

Potom magori, ktorí zo zábavy jazdia na štvorkolkách a terénnych autách po lesoch a lúkach. A ich obhajoba? Veď aj tí, ktorí v lesoch ťažia a pracujú, tam jazdia. Ale nový nábytok, stoličky, stôl, linku, knihy, drevené obklady by chceli.

A v podobných prípadoch by som mohol pokračovať.

Pin It on Pinterest

Share This