PREDVALENTÍNSKE ZAMYSLENIE O SPRIAZNENÝCH DUŠIACH: KAŠLITE NA TO, ČO POVIE OKOLIE NA VAŠU LÁSKU

Blíži sa Deň sv. Valentína a súvisia s nim zaujímavé legendy. Ale nie o tom chcem.

Kašlite na to, čo povie vaše okolie na to, s kým chodíte a kto sa vám páči. Koho milujete. Ak vás niekto neničí natoľko, že strácate pôdu pod nohami a musia vás na ňu nasmerovať priatelia a rodina.

“Páči sa mi, cítim sa s nim dobre, chcela by som ho. Mala by som si s ním ale začať? Čo naňho povie okolie? Čo povie rodina, kamaráti, okoloidúci na jeho účes, pehy, nos, postavu, vek, prácu, auto, príjem, záľuby, postavenie, minulosť? Čo keď sa mi budú vysmievať, že koho som si to našiel/našla?” Aj takto umierajú vzťahy, ktoré nikdy nezačnú. Aj takto sa ľudia oberajú o šťastie.

Ak stretnete niekoho, s kým by ste chceli mať vzťah, tak by mal byť tou najlepšou a najkrajšou bytosťou na svete hlavne pre vás. Nie pre ostatných.

Každému prajem nájsť partnera, lásku, spriaznenú dušu.

Je fajn nájsť spriaznenú dušu – niekoho kto ti rozumie aj bez slov a s kým ste si navzájom liekom proti osamelosti. Niekoho, kto s tebou počíta v dobrom aj v zlom, pretože by bol taktiež pri tebe aj v pekných, aj nepekných životných situáciách. Niekoho, s kým sa delíte o radosti a zdieľate bolesti a smútok, pretože dvom sa bremeno nesie lepšie, ako jednému. Niekoho, s kým nemusíš mať rovnaké záľuby, názory, hodnoty, ani zmysel pre humor, no napriek tomu sa dokážete dopĺňať a radi spolu trávite čas.

Každý túži nájsť v živote niekoho, kto mu bude takouto spriaznenou dušou. A buď ju nájdeš, alebo nie. Niekoho, kto sa ti nebude vyhýbať a hádzať medzi vás výhovorky, klamstvá, ľahostajnosť. Niekoho, komu budeš môcť všetko povedať a nevysmeje ťa. Dôverníka. Niekoho, pri kom sa nemusíš hanbiť za zlyhania, strach, bolesť, smútok, vkus, prešľapy a slabosti. Niekoho, pri kom sa môžeš uvoľniť a zahodiť zbrane, brnenie a masku, o ktorú ťa žiada dnešná spoločnosť a novodobý svet. Niekoho, kto ti nenechá jeden nôž v ruke a druhý vrazí do chrbta. Niekoho, kto ti povie aby si si poplakali a pretrpel svoju bolesť bez strachu, že potom ostaneš sám.

Niekoho, u koho nájdeš vzájomné pochopenie a schopnosť odpúšťať, tolerovať, zdieľať. Niekoho, kto na teba nezmení názor kvôli tvojej minulosti, pretože práve minulosť z každého človeka urobí toho, kým je v prítomnosti. Jeho reakcie, priority, názory, vnímanie sveta a riešenie životných situácií. Spriaznená duša je zároveň niekto, s kým si môžete povedať čo robíte v živote zle, pretože sa nechcete pozerať, ako to toho druhého ničí. Niekto, kto ti je nablízku, aby ťa mohol vypočuť, pretože ho chceš vypočuť aj ty. Niekto, komu pomôžeš, poradíš, zastaneš sa ho, aj keby proti nemu bol celý svet. Niekto, u koho ťa mrzia jeho zlé kroky a rozhodnutia, no berieš to ako jeho slobodnú vôľu a máš pre ňu pochopenie, pretože si taktiež človek omylný, s nie vždy najlepšími rozhodnutiami.

Spriaznená duša je niekto, koho kryješ keď urobí úmyselnú blbosť, no osamote mu povieš, že to nie je správne, pretože ti na ňom záleží.

Spriaznená duša sa nesmeje tvojim trápeniam a slzám, aj keby to bolo niečo malicherné; ponúkne ti vreckovku a rameno, pretože tiež pri sebe nosíš ramená a vreckovky pre svoje spriaznené duše, aby nimi ostali aj naďalej.

Všetkým vám niekoho takého prajem.

Pin It on Pinterest

Share This