ZABÍJAČKA V SMIŽANOCH, FANATICKÁ LÁSKA K ZVIERATÁM, FOLKLÓR

Iste, treba ísť s dobou a využívať všetky tie výdobytky vedy, techniky a moderného sveta. No zároveň treba ctiť aj tradície, pretože posilňujú ducha a uvedomíte si, že patríte k niečomu väčšiemu. Pretože všetko sa vyvinulo z folklóru – hudba, móda, hudobné nástroje, tanec, umenie…. . A nezmenia to ani všetky tie voskové vyhladované ksichty, ktoré si myslia, že vymysleli niečo nové, keď si odopierajú toto a tamto, alebo im príde odporné, keď sa niekde koná zabíjačka. Lebo nemáme právo zabíjať. Ale… a to je učivo základnej školy…. rastliny taktiež rastú, prijímajú živiny, rastú, pohybujú sa, reagujú na vonkajšie vplyvy, rozmnožujú sa… . Taktiež majú bunkovú stavbu, čo je základná stavebná jednotka života. Ale aha, zabudol som… nedajú sa vycvičiť, naučiť povelom, pohladkať, neolizujú ruku, nedá sa na nich zajazdiť a chodiť s nimi na prechádzky v predstave, že vlastníte živú bytosť, ktorá žerie vtedy, keď poviete človek a na prechádzku ide vtedy, keď povie človek atď… .

Každopádne, je fajn na takýchto akciách popočúvať hudbu, postretávať známych, niečo zajesť, popiť. Ale viete čomu nerozumiem? Načo poniektorí berú na takúto akciu psa? Ako si to ten pes akože užije? Ruch, hluk, kopu ľudí, množstvo ruchov, pachov? To som žasol aj minule, keď do fajčiarky v bare vošla ženská so psom. Čo je to za milovníka zvierat, keď vezme psa niekam, kde sa dá dym krájať? Ale to je tak, keď má niekto psa iba ako módny doplnok. Alebo je tu snáď niekto, kto si myslí, že psovi to robí dobre?

A áno, som zlý človek a ešte k tomu vraj nemám rád zvieratá. To, že sa nepovažujem za dobrého človeka, som písal už veľakrát. Lebo to tak je… . A že vraj nemám rád zvieratá? Zaujímavé… a to ich ani nemusím týrať, biť, obchodovať s nimi, nechávať po zemi nástrahy, pasce, otravy, klobásy s klincami. Stačí úplne jedno jediné – že mi vadí, že poniektorí venčia psy na ihriskách alebo tam kde sa deti chodia sánkovať – hneď ma označia za toho, kto nemá rád zvieratá. Pretože nikde inde sa totiž so psom ísť nedá.

Hm… Ja zvieratá nemám rád tak veľmi, že som dvakrát zorganizoval na sídlisku pre ľudí ukážky kynológie, dvakrát ukážky sokoliarov, dokonca som vybavil, že prišli na sídlisko s koňmi, aby sa mohli deti povoziť. Aby sa niečo naučili, aby mali zážitky. Taký som ja človek, ktorý nemá rád zvieratá. Ďakujem. Tak na tie akcie nechoďte, keď som pre vás zlý!!! Tak veľmi nemám rád zvieratá, že som sa zúčastnil niekoľkých zoologických súťaží a prečítal množstvo kníh a encyklopédií o zvieratách.

Minule ma pobavilo. Máme tu jednu takú veľkú milovníčku zvierat, že všade má fotky so psami a v útulkoch…, ale keď som sa jej opýtal na hady, žaby, myši, slimáky … tak „fúúúj, to je také odpornééé, slizké“. Tak taká je to milovníčka zvierat. Asi poniektorí nevedia, ale zviera nie je iba pes. To isté tí, ktorí sa preháňate na autách a štvorkolkách po lesoch a na lúkach v období hniezdenia, tí, ktorí v národných parkoch parkujete na tráve, tí ktorým vadia petardy na Silvestra, no na techopárty na Spišský hrad idete, napriek tomu, že tam žijú zákonom chránené sysle, alebo tí ktorí chodia s delobuchmi a ohňostrojmi do Slovenského raja. A mohol by som pokračovať.

Je zaujímavé, že ľudia, ktorí vás v živote nevideli, nemajú s vami ani jednu skúsenosť, ani jeden zážitok si dovolia vás hodnotiť aký ste človek. Už vás hneď prečítali a tak môžu byť aj drzí a nadávať vám.

Je pozoruhodné, že niekto, kto vlastní v byte živú bytosť, si automaticky myslí, že je dobrý človek a nazve niekoho zlým kvôli tomu, že si dovolil prehlásiť, že nie je vhodné venčiť psy na detskom ihrisku alebo tam kde sa deti sánkujú. Pes totiž ide tam, kam ide jeho pán a tam sa aj vyserie aj vyčúra. Ani do obchodu ho predsa neťahajú, aby čúral na regály, tak prečo na detské ihrisko? A iba kvôli tomu sa cítiť urazene a dovoliť si človeka nazvať zlým alebo že nemá rád zvieratá? To chcete za to pochvalu?

Kamarát má na starosti okrasnú záhradu a prišiel tam nejaký blb venčiť psa. Bol upozornený, navyše je tam ešte aj zákaz, a odpoveď majiteľa psa? „Pane, vy nemáte rád zvieratá.“ Pritom ten kamarát má dva psy a nikdy by s nimi nešiel na detské ihrisko alebo medzi okrasné rastliny. Alebo tam, kde sa deti sánkujú.

Pre poniektorých ste dokonca zlý človek aj preto, že ste alergik. Aj keď za to nemôžete, pretože je to choroba. Lenže každý chápe iba seba. Svoje trápenia, svoje choroby, svoje alergie, svoje pohodlie, svoju lenivosť, svoje bolesti, svoje krivdy… .

Vy ste poniektorí tak dobrí ľudia, že sledujete moju stránku a vyjadríte sa iba tam, kde vám to pasuje. No keď som niekoľkokrát žiadal o pomoc, o radu atď…, tam niet nikoho. Zrazu nikto nemá čas. Ale keď treba pičovať, tak majú poniektorí pocit, že tam sa môžu ozvať. Alebo sa ozvú ľudia, ktorých sa to netýka, alebo takí ktorí tu ani nebývajú. Ľudia ktorí vás nepoznajú, z toho robia osobnú vec a hodnotia vás ako človeka. Alebo takí, s ktorými ste sa raz-dvakrát stretli alebo štrngli v bare a myslia si, že vás poznajú.

Kde sú tí dobrí ľudia, ktorí si dovolia nazvať niekoho zlým? Kde sú ich príspevky do zbierok, ktorých je obrovské množstvo? Kde sú, keď treba niekomu pomôcť? Kde sú? Na koľkých brigádach? Pri koľkých čisteniach lesov? Pri koľkej pomoci niekomu inému?

A nazýva ich niekto zlými?

Pin It on Pinterest

Share This