MYŠLIENKA KOMUNITNEJ ZÁHRADY A ĽUDSKÁ NÁTURA

S mnohými ľuďmi a ich vlastnosťami je to ako pri komunitnej záhrade. Tam to pekne vidieť.

Myšlienka takejto záhrady spočíva v spoločnej starostlivosti. Aby sa ľudia zo sídliska mohli niekde stretávať, niečomu sa venovať vo voľnom čase, vziať tam aj deti a ukázať im ako sa stará o ovocie a zeleninu. Ale nie. Takmer nikto nepríde ani poliať, ani vyplieť, ani skontrolovať. Prídu iba vtedy, keď si treba natrhať, naoberať. Alebo keď to treba vziať všetko a ostatným nenechať NIČ.

Vedia ale títo ľudia, že sa to tam nezasadilo samo? Ani sa to samo celé nepostavilo? Ani sa to tam samo nepolieva? To žiaci školy počas vyučovania a jeden-dvaja dobrovoľníci. Jeden-dvaja z toho množstva ľudí, ktoré tu žije. A tento model si môžete premietnuť aj do iných oblastí. Takíto ľudia totiž sú. Brať, očakávať, nastavovať ruky, no nezapojiť sa, nepodporiť, nepomôcť, nezúčastniť sa. A o kadejakých spoločných aktivitách a brigádach ani nehovorím.

Ešte raz: KOMUNITNÁ znamená, že sa o ňu treba starať spoločne. A vedieť sa aj podeliť. Nie tam prísť a pozbierať VŠETKO!!! Všetky uhorky iba pre seba. No nepomôcť tomu. Nepriložiť ruku k dielu, ani raz to neprísť poliať, vyplieť, ani niečo zasadiť. NIČ. No pozbierať všetky plody a nenechať ostatným nič. Ale tak to dnes je. Nastavovať ruky a iba brať. Brať, brať, brať a očakávať. Dokonca zbierať úsilie niekoho iného.

Je to tam, aby mohli ochutnať viacerí. Otec sa o to chodí starať. Aj cez víkend. Aj žiaci počas vyučovania. O priesady, o to aby mohli ľudia ochutnať paradajky, uhorky, jahody, papriky, patizon. A v prvom rade mali vidieť výsledok svojej práce tí žiaci. Tešiť sa z toho. Že to má zmysel. Starať sa o niečo. O rastliny. A nie aby tam niekto prišiel a pobral to. Hanbi sa. Alebo si niekto myslel, že sa to sadí samo? Že tie plody tam narástli len tak??? A že stačí prísť a zobrať si všetko pre seba??? Je to SPOLOČNÉ. Nie pre sebcov. Je to o spolunažívaní, o budovaní komunity, o vzájomnej pomoci. Alebo to tu naozaj nechceme mať krajšie? Je to o ľuďoch. Mnohí sa chcú vyjadrovať k zložitým témam, k politike, spoločenským problémom atď…. no nevedia začať od seba. To platí aj o tých, čo chodia KRADNÚŤ úrodu do záhradkárskych osád. Je fakt smutné a naserie to, keď vidíte, ako vám niekto na záhrade pobral/ostrihal všetko hrozno a obral všetky stromy.

Pin It on Pinterest

Share This