PRE “UVEDOMELÝCH” OBČANOV: Platiť dane neznamená mať všetko v riti

Mám pocit, že keď bude všetko pokosené, tak mnohí ľudia opäť stratia zmysel života. Opäť o nich nebudeme počuť. Zase zalezú a opäť od nich neuvidíme žiadne komentáre. Až do zimy 😀  Pretože títo ľudia v skutočnosti nemajú záujem o to, čo sa v meste deje. Keby sa zaujímali, tak by sme tu toho mali oveľa viac. Viac pomoci a viac zapájania sa do dobrých myšlienok a projektov. A ľudia by mali väčší prehľad. Pretože vidím, že ho nemajú. Stačí im dookola omieľať, že platia dane. Lenže platiť dane neznamená mať všetko v piči. Nezaujímať sa napríklad o obstarávania a o postupy. Všetko totiž má nejaký svoj postup a človek, ktorý sa považuje za chytrého, by tie postupy mal najprv ovládať, kým niečo skritizuje a kým sa k niečomu ozve.

Mnohí ale vidia nejakú závadu? Poruchu? Nesvietiace osvetlenie? Označia primátora alebo Mepos 😀 Pritom všetko spadá pod nejaké konkrétne oddelenie a keď je niekto tak veľmi vzorný občan, mal by to vedieť. A aj to, kde nájde všetky kontakty, aby sa vedel obrátiť na to správne oddelenie. A mestský podnik nie je oddelenie mestského úradu. Vďaka týmto zadubencom bez prehľadu tu nikdy nebude lepšie. Nielen v našom meste, ale v celej krajine.

Táto vzorka ľudí vylieza iba keď treba niečo ohundrať, niekomu vynadať, niečo zhodiť. Keď treba kritizovať a nadávať že je tu všetko na piču – vedenie, poslanci, úradníci, mestský podnik… všetko to sú ich nepriatelia. Iba z princípu. V prvom rade si však treba ujasniť, kto je súčasťou vedenia mesta. Vedenie mesta sú primátor, jeho zástupcovia a prednosta mestského úradu. Poslanci ani úradníci nie. Taktiež si treba ujasniť, akú úlohu, fungovanie a kompetencie má mestský poslanec, úradník, mestský podnik, mestský výbor, komisia, hlavný kontrolór, prednosta či primátor. Za čo kto môže a za čo nie. Keď už chcete byť chytrí. Taktiež je dobré sa vedieť do niečoho zapojiť. Veď tu máme kopu kadejakých možností. Ak si niekto myslí, že dokáže všetko urobiť lepšie, tak má možnosť. Každé ráno prináša nové možnosti. Zapojiť sa do nejakých projektov, myšlienok, akcií alebo podporiť niečo, čo robí niekto iný.

Koľkí z týchto „uvedomelých“ občanov si pozrú zápisnice zo zasadnutí, koľkí čítajú mestské zmluvy, objednávky, faktúry? A čo sa týka primátora? Tak ten je už z princípu vo všetkom zlý a nikdy nemôže nič urobiť dobre. A najlepšie je, keď tá banda facebookových teoretikov napíše “Máte to, čo ste si zvolili” 😃A koho sme si mali zvoliť? Andreja Cpina? Dajte 5 dôvodov, prečo by bol lepší. V čom by bol lepší. Keď vidíme jeho amaterizmus a amaterizmus poniektorých poslancov z jeho družiny. Česť výnimkám samozrejme.

A vrchol toho všetkého je, keď vidíte ako sa dookola tí istí ľudia vyjadrujú pod príspevky mesta a kadejakých iných stránok. Omieľajú stále to isté dookola, no bez žiadneho argumentu či vysvetlenia. Iba čistá nenávisť a účelovosť. Ľudia, ktorí ani nevedia, kto tu je hlavný kontrolór, kto je prednosta mestského úradu, kto je predsedom výboru tam kde bývajú, ktorí nevedia koľkých máme v meste poslancov, kde hľadať kontakty na príslušné oddelenia mestského úradu, kde hľadať informácie, kde sa povinne zverejňujú mestské zmluvy a objednávky… . Hlavne, že chcú byť považovaní za chytrých ľudí, no nevedia si zistiť NIČ. Nevedia zdvihnúť telefón a zavolať kompetentným, alebo tam ísť osobne.

A zdôrazním: Mnoho vecí je tu dobrých. Ale ak si myslíte, že VŠETKO je tu zlé, tak urobte niečo pre to, aby bolo lepšie. Prispejte nápadom, projektom, pomocou… .

Toto je ale doba sťažovania sa. Doba egoizmu, bezohľadnosti, chamtivosti, závisti, škodoradosti, výsmechu, ľahostajnosti, klamstva a ďalších skurvených ľudských vlastností. Vysmievať sa, ale neporadiť. Čumieť, ale nepomôcť. Mudrovať, no nerozumieť tomu. Vyjadrovať sa k niečomu, no nebyť pri tom.

Toto je doba, keď sa niekto považuje za uvedomelého občana, no iba keď treba niečo zhodiť, skritizovať. No kde sú, keď majú možnosť ako občania sa do niečoho zapojiť, niečoho sa zúčastniť, niečo vymyslieť? Mesto totiž tieto príležitosti dáva. No vtedy tých uvedomelých občanov niet. Vtedy nemajú čas, vtedy nevidia, nepočujú, necítia. Vtedy držia piču.

Keď je niečo zlé, tam sa pospájajú, tam si dávajú za pravdu. Ale čo tak hľadať aj možnosti a príležitosti, ako niečo aktívne zmeniť? Ako niečo alebo niekoho podporiť? Ako niečo vymyslieť? Ako predložiť nejaký projekt? Ale chápem, platíte dane, tak máte všetko v piči a uvedomujete si, že byť aktívny alebo niekomu pomôcť nie je vašou povinnosťou.

Pin It on Pinterest

Share This