INÉ KAFE v Košiciach bola naozaj “iná káva”.

Dňa 20.1.2023 sme sa s mojim tatinom, rovnakým rockerom ako som ja, vybrali do Košického Collosseum Clubu v Starom meste, kde v rámci nového albumu Made In Czechoslovakia vystúpila známa slovenská pop-punková skupina IneKafe na čele so spevákom Vratkom Rohoňom, bubeníkom Jozefom “Dodom” Pražencom, basgitaristom Vladom Bisom a Tadeášom “Theom” Laššákom na československej tour s názvom MadeInCzechoslovakia Tour. 

Samotný koncert mal začiatok o 20:30, do klubu však púšťali už od 18-tej hodiny. Nám sa po ceste z malebného Spišskonovoveského sídliska do veľkomesta s názvom Košice stalo veľa zaujímavých udalostí. Po ceste cez okresky až na diaľnicu bolo všetko fajn, kým sme si neuvedomili, že vytlačené lístky ostali spokojne ležať na jedálenskom stole, a tak hajde naspäť 30 minútovou cestou po všetkých bohoch, kristoch a zasnežených kirách pre dva listy papiera. 

Ďakovačka po koncerte

Snežilo. Čo snežilo, sypalo! Diaľnica krásna, kryštálovo biela, že nebolo vidieť ani krajnicu a stredový pás, nie to ešte asfalt a ľad, ktorý sa nebezpečne skrýval pod pokrievkou a s úmyslom zaútočiť na auto blížiace sa 80 kilometrovou rýchlosťou v ľavom pruhu. Týmto samozrejme neobviňujem cestárov, ktorí si robili svoju prácu a bohužiaľ neúspešne bojovali s padajúcimi vločkami, pretože čo meter do dĺžky, to tri do šírky a tak jediné, čo cestárom ostávalo, bolo veriť, že autám pomôžu aspoň tým málom, ktorým mohli. Aj tak najlepšie na celej ceste tam bolo, že sme stretli 10 veľkých pluhov. 9 z toho smerovalo krásnymi bielymi svetlami oproti nám a jeden sa múdro snažil bojovať s vločkami a oranžovou šípkou, ktorého sme nasledovali. 

Príchod do Košíc nám uľahčila novootvorená diaľnica, ktorá nás priviedla skoro až do centra celého diania. Auto sme zaparkovali 2 bloky od ulice, na ktorej sa nachádzal náš cieľový bod, Collosseum Club Košice, kde sme sa dostali úzkou tmavou uličkou a v ňom nás už čakali pracovníci SBS, ktorí nám naše, podotýkam PAPIEROVÉ lístky oskenovali a vpustili nás dnu. Bolo 18:00. 2 a pol hodiny do začiatku koncertu, na ktorý sme kvôli pandémii čakali vyše troch rokov (priemerný čas našich lístkov strávený v mojej mailovej schránke). Miesto priamo pod pódiom, nádhera. Priestory veľké, čakalo sa predsa na niečo okolo 800 ľudí. Vyšli sme po schodoch, odložili si kabáty a vybrali sa na dva a pol hodinové dobrodružstvo strážiť si pľac priamo pod pódiom s dvomi pohármi koly.

Vratko Rohoň

Je to tu, moment, na ktorý sme všetci netrpezlivo čakali. Vratko sa objavil na scéne, a začal hádať, koľkého vlastne dnes je. Je 10.? 20.? 30.? Január? Február? 30. február! Začala sa spúšť rôznych piesní z celého ich repertoáru. V strede tour zazneli všetky skladby z najnovšieho albumu a po nich nasledovalo zopár nostalgických spomienkových piesní. Na záver sme sa rozlúčili piesňou ZÁVEREČNÁ, po ktorej som hlavného speváka Vratka Rohoňa bola vyspovedať.

Splnilo Košické Collosseum Tvoje očakávania? A čo hovoríš na atmosféru?

Košice boli výborné, videli sme, že je vypredané a vždy keď je na východe vypredané tak je to divoké, jeden z najlepších koncertov tejto šnúry.

Čakal si až takýto nával ľudí?

Tak toto turné je v podstate vypredané celé takže ten štandard ľudí je pomerne v každom meste. Keď si predstavíš tú cestovnú mapu od Prahy až po Košice, tam je Morava, Brno, Bratislava, západ, stred, východ, všade je to publikum iné ale na východe je najviac dynamické, my sa vždy tešíme na východ. 

Čo vás viedlo k tomu vytvoriť album Made in Czechoslovakia, po ktorom sa volá aj tohtoročné turné?

My sme nikdy neboli cover kapela, väčšina známych kapiel začínala s cover piesňami na zábavách a až potom začali písať svoje pesničky, my sme od začiatku skladali vlastné piesne. Celý tento album sme poňali úplne inak, ako ste zvyknutí. V podstate sme to spravili ako taký fór, spomenuli sme si na piesne, s ktorými sme vyrastali a urobili sme výber desiatich najlepších a tie sme nahrali v našej rockovej verzii, tak “po našom”. 

Na ktorom mieste z Vašich turné to bolo najšialenejšie, kde ste si po koncerte sadli a povedali si WOW? 

Zatiaľ v Košiciach, ale bolo dobre aj v Prahe, kde je opäť to publikum iné, včera sme odišli akurát z Brna kde bol fantastický zvuk, teraz Košice fantázia a určite aj Bratislava bude dobrá lebo je to vypredané už niekoľko týždňov, takže to bude tiež úplná brutalita.

Kde Vás uvidíme najbližšie?

Dohráme toto turné, máme ešte zastávky v Ostrave, Trenčíne a v Bratislave, v pláne máme ešte pár post-covidových koncertov a pokračujeme až letnými festivalmi koncom apríla až začiatkom mája ktoré si aj s Vami určite užijeme a určite keď budeme niekde hrať tak to budeme mať na stránke tak si to tam treba pozrieť a budeme radi, keď ľudia prídu všade 🙂

Ria Mauer a Vratko Rohoň

Pin It on Pinterest

Share This