PSEUDOOCHRANÁRI, OSLAVY NOVÉHO ROKA A PYROTECHNIKA V RUKÁCH HLUPÁKOV

Zo zákona je možné zábavnú pyrotechniku používať od 31. decembra do 1. januára, takže nechápem tie delobuchy a ohňostroje dva týždne pred Silvestrom. Čo oslavujete??? A kde je polícia, keď to búcha celé poobedie, niekedy až do noci. Taktiež ma udivuje, že poniektorí sú schopní používať zábavnú pyrotechniku v lese, v Tatrách, v národných parkoch…. .

Ale…

Ja osobne nemám nič proti ohňostrojom pri oslave Nového roka. Patrí to k tomu tak, ako šampanské. Určite viac, ako zviera v byte. A ľudia by nemali závidieť, že sa niekto teší z nového roka po svojom. Bujaré hlučné zábavy. Jeden deň v roku. A kto sa neteší a je zatrpknutý, mohol by to dopriať aspoň jeden deň v roku iným ľuďom. Dnes si ale ľudia závidia už aj radosť. A nedajbože niekomu poviete, že sa máte dobre. Že aj v tejto dobe ste spokojní, zarábate, máte kadejaké príležitosti a možnosti. Že nerozoberáte vkuse vojnu, koronu, očkovanie, politiku, Matoviča…. . Veď skúste niekomu povedať, keď sa vás opýta ako sa máte, že sa vám darí, že napredujete, že sa dobrovoľne vzdelávate cez rôzne kurzy a webináre, že nečumíte nonstop na telku a že sa nenudíte. Bude premýšľať nad vami a nad vaším životom. Nie aby vniesol nejakú radosť do toho svojho.

Ale späť k zábavnej pyrotechnike. Poniektorí chcú, aby sa zrušili ohňostroje a prajú ostatným nepekné veci a úrazy. OK, keď to niekomu vypáli oči alebo urve prsty, je to jeho chyba. Ale priať to niekomu??? A oháňať sa ochranou prírody a životného prostredia? No tak sa na to ale pozrime. Na tých veľkých ochrancov prírody a samozvaných ekológov. Vyjadrím sa k tomu ako laik, bez titulu. Keď si poniektorí myslia, že sú lepšími ľuďmi, než tí, ktorí oslavujú nový rok zábavnou pyrotechnikou. Jeden deň v roku. Nemyslím hlupákov, ktorí vonku strieľajú dva týždne vkuse a z ktorých žijú tí príležitostní aktivisti, vyliezajúci jeden deň v roku, keď sa blíži Silvester.

Namiesto toho, že ľuďom jeden deň v roku vadia hlučné oslavy, by sa mohli zamyslieť nad klamstvom, závisťou, lenivosťou neverou, chamtivosťou, zlomyseľnosťou, egoizmom a bezohľadnosťou. Pretože toto v mnohých ľuďoch vládne celý rok. Nie iba jeden deň v roku.

Alebo keď poniektorí napíšu “Dajte tie peniaze radšej na charitu alebo pre ľudí v núdzi.” Koľko ste dali ľuďom v núdzi vy? Namiesto niečoho iného, čo ste si nekúpili. Napríklad namiesto cigariet, alkoholu, fetu, hazardu, zbytočných čačiek, prehnaných mejkapov, implantátov, umelých nechtov atď…? Iba hundrete a nadávate? Alebo nejak prispievate k lepšiemu svetu a spolunažívaniu? Česť mnohým výnimkám samozrejme.

______________

VŠETCI sme prišli na svet s holým zadkom a všetko čerpáme z prírody. A všetci ju ako spotrebitelia svojím spôsobom devastujeme a ničíme. Dopytom. Ja, ty, on, ona, ono, my, vy…. Všetci. Prispievame k tomu – papier, elektronika, textil, šperky, hračky, drahé kovy, nábytok, jedlo, obalové materiály…. . A produkujeme odpad. Aj pri ťažbe a pri výrobe všetkého sa tvorí nejaký odpad, ktorý zaťažuje životné prostredie. A o niečo viac k tomu prispievajú všetci ľudia, ktorí potrebujú mať každý rok nový mobil, nové auto, nový nábytok, nový šperk … . A aj keď si niekto nahráva na mobil, ako neje mäso a vraj tým šetrí prírodu, tak by sa mal zamyslieť nad tým, čo je potrebné k tomu, aby mohol ten svoj mobil mať a čo treba k tomu, aby existovala elektrina a internet. A čo všetky tie káble a stožiare na lúkach a v lesoch? Takto ty bio človek ochraňuješ prírodu? To je ako keď prídu nejakí aktivisti do lesa a transparenty majú vyrobené z dreva alebo z papiera.

Chcete vy prehnaní ochrancovia prírody ďalší príklad? Koľko  platobných kariet za život človek vystrieda kvôli expirácii a koľko ľudí po celom svete karty používa? A kde potom ten plast končí? Alebo všetci tí, ktorí ku všetkému potrebujete bločky a potvrdenky, aby mohli aj tak skončiť v koši? Alebo tí, ktorí vravia že poľovníctvo má zmysel – OK, možno zmysel má, ale aký zmysel má fotiť sa s postrieľanými mŕtvymi zvieratami alebo s odrezanými hlavami a ešte sa pri tom usmievať? To je až taká radosť, niečo usmrtiť a odfotiť sa pri tom? Alebo tí, ktorí nosíte množstvo šperkov. Videli ste, ako vyzerá ťažba zlata? Otroctvo, znečistené prostredie, hluk, obrovská spotreba ropy…. . Ale vadiť vám bude, že niekto chce Nový rok osláviť ohňostrojom.

Alebo majitelia psov 😀 Psík trpí, bojí sa atď… . Mnohí psíčkari ale vezmú psa keď idú nakupovať a nechajú ho hodinu priviazaného pred obchodom. Alebo ho vezmú do davu medzi ľudí, do zadymeného baru, na terasy… kde sú kadejaké ruchy a pachy. Myslíte, že to tomu psovi robí dobre? To je tá láska k psovi? Samozrejme, že to nerobia všetci. Ale mnohí áno.

Absurdné je aj to, keď mnohým vadí, že sa pes bojí hluku z petárd, no nevadilo im, že sa každý rok robí techno párty na Spišskom hrade – na nádvorí, kde sú zákonom chránené sysle. Ale zabudol som, že pre poniektorých je zvieraťom iba pes. Keď ste teda tak veľmi ohľaduplní, tak zbierajte po tých psoch hovná. Aj tie, ktoré vysral nejaký cudzí pes. V rámci lepšieho spolunažívania. Aby sa deti mohli hrať na trávnikoch ako kedysi a neprišli domov s osratými topánkami. Vám vadí jeden deň v roku ohňostroj, mnohým ľuďom však vadia celý rok psie hovná. Vy milovníci prírody, koľko ste napríklad vyrobili za život vtáčích búdok? Ale chápem, že človeku je bližší tvor, ktorého môže vlastniť, ovládať, dať mu meno, učiť ho povelom. A všetkých, ktorým prehnane nehrabe zo psov, mať za zlých ľudí. Tak asi áno – som zlý človek, lebo nemám prehnaný vzťah k psom a v rámci možnosti rešpektujem aj iné živočíšne druhy a vy ste tí milujúci, ohľaduplní a uvedomelí ochrancovia prírody, zvierat a životného prostredia. Ale… fúj had, fuj pavúk, fuj jašterica, fuj myš…. . 

/a teraz som zvedavý, kto si z celého toho textu vyberie psov a zahrá sa na ich hovorcu, a ja som ten zlý a bezcitný 😀 /

Pin It on Pinterest

Share This