Mesto plné zapredancov a podržtašiek

Inak sa už po posledných voľbách nedá nazvať naše mesto. Dokazuje to aj nedávne zasadnutie mestského zastupiteľstva, kde sa rozhodovalo o zriadení komisií, mestských výborov, ich predsedov, podpredsedov a členov.

Poďme na to od samotného začiatku. Andrej Cpin vo veľkom pred voľbami hlásal, že je čas, aby mesto bolo IN a aby bola Spišská Silná. Až tak silná, že na svojej súkromnej predvolebnej párty v Redute vyhlásil, že kandiduje aj za poslanca preto, lebo favoritom volieb je podľa neho niekto iný (Bečarik). V tomto ho podporovalo 15 kandidátov. Pavol Bečarik chcel byť na druhú (našťastie iba matematicky) a v tom ho podporovalo 19 kandidátov. Podľa mojich informácií ich malo byť ešte viac, lenže tu zákon nepustil viac kandidátov ako je počet poslancov. Bečarik vďaka silnej marketingovej kampani, v ktorej evidentne klamal a netransparentne financoval, vyhral voľby a stal sa opäť primátorom. Z jeho tímu sa do zastupiteľstva dostalo 6 kandidátov. Buďme radi, že len toľko. Z tímu Cpina sa do zastupiteľstva dostalo až 13 kandidátov a tak získali veľkú presilu a vyjednávaciu silu pre najbližšie 4 roky.

Aby som ešte upresnil tím Cpina je v skutočnosti tím Javorského, ktorý to celé ťahá za nitky. Svedčí o tom aj fakt, že sa stal predsedom klubu týchto 13tich poslancov, má najväčšie slovo a každý ho poslušne akceptuje (musia, po blamáži zpred štyroch rokov, kedy po neúspešných voľbách mu jeho vlastný tím nedoprial funkciu riaditeľa Emkobelu ani žiadnu inú funkciu).

Takže, zo sloganu „Silná Spišská“ a „IN“, ostalo už len Spišská. Našťastie ešte nezmenili názov mesta. Ako som už spomínal, nedávno sa konalo prvé zastupiteľstvo, ktoré ukázalo kto a ako bude bačovať v meste najbližšie 4 roky. Prerozdeľovali sa funkcie v jednotlivých komisiách a mestských výboroch. Vznikla dokonca aj nová komisia na kontrolu mestských médií. KONEČNE. Už bolo neúnosné ako si primátori za posledné roky spravili z mestských médií (I-čko, TV Reduta, facebook mesta) svoje vlastné prezentačné marketingové okienko.


rozdelenie mesta podľa výborov
rozdelenie mesta na mestské výbory

Lenže, čo so zvyškom výborov a komisií? Poslanci rozhodujú, kto tam bude sedieť na akej stoličke. Presne v tomto momente sa stráca pojem „Silná“ a „IN“ a pretavilo sa to v zapredanosť a škrabkanie gulí mocenstvu. Ak si prečítate tie mená, tak vám vyschne v hrdle. Dosadení ľudia do výborov, v ktorých nežijú a nezaujíma ich komunita a život v nej. Do komisií, s ktorými majú spoločné asi len toľko, ako ja s medicínou. Absolútne odignorovali žiadateľov, obyčajných ľudí z davu, ktorí mali záujem sa dostať do výboru tam, kde žijú, kde ich zaujíma život a dianie, kde chcú svojou troškou prispieť k lepšej komunite a skrášliť viac svoje okolie. Namiesto toho tam dosadili opäť neschopákov a príživníkov či podržtašky (česť výnimkám, ktoré tvoria asi 10% celkového počtu všetkých členov výborov a komisií). Najviac miest obsadili tí, ktorí ako kandidáti neuspeli, ale z vďaky majú aspoň niečo. Napríklad taký Cpin bude sedieť v troch výboroch a dvoch komisiách. Javorský, ktorý vraj žiadnu funkciu nechcel, bude okrem predsedu klubu sedieť aj v dvoch výboroch a dvoch komisiách (počet funkcií poslancov sa ešte rozšíri, nakoľko sa ešte budú prerozdeľovať aj členstvá v školských radách a i.).

Zoznam STARÝCH ČLENOV VÝBOROV nájdete TU a STARÝCH ČLENOV KOMISIÍ TU

Zoznam NOVÝCH ČLENOV VÝBOROV a KOMISIÍ nájdete v TOMTO článku od Mira Hnáta

Pri hlasovaní sa len potvrdila sila Cpinovho, pardón, Javorského tímu. Je teda zároveň veľké šťastie, že nevyhral voľby, inak by sme tu mali totalitu Javorského s nevinnou tvárou učiteľa Cpina. Bohužiaľ, naše mesto dospelo do bodu, kde si už tých pár odhodlaných voličov nevyberá medzi dobrým a zlým, ale medzi menším zlom a menším potenciálom ešte viac zničiť mesto.

Každopádne, nestrácajte vieru a nádej. Dobre bude. Len musíte prísť voliť nie 32%, ale aspoň 64%. Dvakrát viac ľudí dokáže zmeniť zaužívaný stereotyp, ktorý si tu dlhé roky posúvajú Smeráci medzi sebou aj so svojimi posluhovačmi. Nikto iný to za nás nespraví, len vysoká učasť v slobodných voľbách.

PS: Možno ste si všimli, že funkciu dostal aj bývalý poslanec, ktorý pred 4 rokmi kandidoval v tej istej Javorského skupine. Tieto voľby ho pustili k vode, stránili sa od neho, nechceli s ním nič mať a ani s ním spolupracovať. A hľa, je podpredsedom výboru na Telepe. Toto napíše len sám život posluhovačov 😊

Pin It on Pinterest

Share This