Za čo všetko nemôžu ani úradníci, ani vedenie mesta, ani poslanci

Áno, poslanci, úradníci či vedenie mesta môžu za veľa dobrého aj zlého, no za mnoho vecí nemôžu. Pretože je to iba o ľuďoch a ich svedomí. Nemôžu za medziľudské vzťahy a že ľudia v sebe živia tie skurvené vlastnosti ako chamtivosť, závisť, zlomyseľnosť, neveru, klamstvo, bezohľadnosť, sebeckosť, hlúposť, nerozhľadenosť, negramotnosť, lenivosť… .

Nemôžu za to, keď niekto nerešpektuje občianske spolunažívanie, ruší nočný kľud, nečíta upozornenia a informačné tabule nesplachuje po sebe záchod, úmyselne ničí a znečisťuje okolie, umýva auto v potoku, parkuje ako sviňa – aj na mieste bezbariérového prístupu, aj pred únikovými vchodmi, pretože musí za každú cenu parkovať čo najbližšie pri vchode.

Nemôžu za dopravné priestupky, ani za pľuvance, zvratky, žuvačky a hovná po chodníkoch a trávnikoch, ani za postriekané a počmárané steny, vchody, výťahy, ani za rozkopané a vykradnuté poštové schránky v bytovkách.

Nemôžu za to, že niekto chodí do prírody počúvať na plné pecky hudbu, ani že tam nosí smeti či mŕtvoly. Nemôžu za povaľujúce sa použité toaleťáky, papieriky či špaky na turistických chodníkoch. Ani za vytrhané kvety v národných parkoch, rozkopané mraveniská, otrávenú zver či broky v nich. Ani za pytliactvo, ani za ohniská tam, kde je to zakázané, ani za saponáty v potokoch a riekach, ani za stratené panenstvá na školských výletoch.

Nemôžu za šikanu v škole, ani za bitky ani za to , že sa niekto dobrovoľne rozhodol pre alkohol, drogy, automaty.

Nemôžu za klamstvá, podrazy a podvody vo vzťahoch, kamarátstvach, rodine. Ani za lenivosť, vzťahovačnosť, urážlivosť, namyslenosť, rozmaznanosť, pózerstvo. Ani za to, že rodičia serú na svoje deti.

Nemôžu za to, že si niekto neváži a ničí cudzí majetok, prácu či výtvor, ani za stopy v čerstvom asfalte, betóne či zemine, kde je čerstvo zasiata tráva a upozornenia na zákaz vstupu. Nemôžu za schválne nepozbierané psie hovná, ani za nočný štekot v paneláku, ani za susedské spory a prieky.

Nemôžu ani za to, že niekto nechodí na kultúrno-spoločenské podujatia, aj keď sú zadarmo. nemôžu za to, že niekto nesleduje dianie v miestnej politike a vo svojom bydlisku, ani keď niekto zo závisti schválne nepodporí svojho známeho v podnikaní a radšej si tovar kúpi u konkurencie. Nemôžu ani za výsmech, ani za zákernosť, ani za nepodporu od rodiny či kamarátov.

Nemôžu za nerozhodnosť, neúprimnosť, neschopnosť, chamtivosť, zlomyseľnosť a klamstvá iných ľudí. Ale za tie svoje áno. A nie je ich málo.

Pin It on Pinterest

Share This